Crash course del 2: Vanligaste termerna inom vin

Det finns oändligt med vintermer och vissa är faktiskt rätt praktiska att kunna för att lättare förstå sig på vinet man nyfiket står och fingrar på. Vet men till exempel innebörden av det lilla ordet riserva blir man mer förlåtande till priset som steg med hundralappar bredvid flaskan från samma område men som saknade ordet på etiketten. Och snackisen om sulfiter, vad var det nu igen och vad gör det med viner? Dessutom, vad menas med restsötma i ett vin? Ja ni förstår, en del vintermer kan vi ha användning för helt enkelt så låt oss gå igenom ännu ett gäng.

Chateau

Är det franska ordet för slott men inom vinvärlden kan det även innebära vingård. Ledsen att spräcka den romantiska bilden av att alla vinhus i Frankrike ligger i gamla slott. 

Kooperativ

Innebär att flera vinmakare har gått ihop och producerar vin ihop. Kooperativet hindrar dock inte vinmakarna från att producera egna viner också.

Maceration

Är när druvornas must jäser med druvrester för att extrahera färg, tannin och smakämnen under vintillverkningen. Vinmakaren påverkar genom bland annat temperatur och tid hur mycket färg, tannin och smak vinet ska få genom macerationen.

Malolaktisk omvandling

Är en process under vintillverkningen som ger viner en rundare smak genom att omvandla vinets äppelsyra till en mjukare mjölksyra. Alla röda viner och en del vita genomgår den här omvandlingen.

Non-vintage

Innebär att vinet består av druvor som kommer från olika år och helt enkelt saknar en årgång. Det är exempelvis vanligt inom Champagne och portvin.

Restsötma

Är det socker från vindruvan som finns kvar i vinet när alkoholjäsningen är över. Restsötman kan variera från 1 gram per liter till flera hundra gram.

Riserva

En kvalitetsnivå i Italien som berättar att vinet lagrats en tid på fat och/eller flaska. Lagringstiden varierar mellan olika vinområden, till exempel ska Chianti Classico Riserva lagras minst 24 månader och Brunello di Montalcino Riserva ska lagras minst 6 år.

Sulfiter

Är salter av svavelsyra som binder syre och kan tillsättas för att skydda mot oönskad oxidation och bakterier. En liten mängd sulfit uppstår naturligt under jäsningen och därför finns inget vin helt utan men en del vinmakare, oftast naturvinsproducenter, väljer att inte tillsätta något.

Tanniner

Är det ämne i vindruvans skal, kärnor och stjälk som lämnar en strävhet efter sig i munnen och finns framförallt i röda viner. 

Ädelröta

Är namnet på en mögelsvamp som anses vara positiv för druvor i rätt väderförhållanden. Svampen angriper druvan och suger ut vätskan så att druvans smakämnen, sockerhalt och fruktsyra koncentreras. Druvor med ädelröta ger en karaktär av torkade aprikoser, saffran och honung och ett känt område för ädelrötade viner är Sauternes i Bordeaux. 

Vill du läsa mera om vin? Tryck här!