Del 3 av 3: Hur jag följde min dröm och blev yogalärare

En serie i tre delar. Läs del ett och två här!

*

I en hel månad var jag i Indien och utbildade mig till yogalärare. Kanske den längsta och samtidigt kortaste månaden i mitt liv. Det beror nog på att det var den mest intrycksfulla tiden någonsin. Sex dagar i veckan hade vi utbildning och på resten av tiden hade vi läxor och böcker att läsa.

Det var helt klart den bästa månaden i mitt liv för jag landade inte bara i yogan – utan också i mig själv. Under de långa, jobbiga yogapassen hittade jag min inre styrka. Under mina morgon- och kvällspromenader på stranden hittade jag lugnet.

Innan jag bokade var jag osäker på “om jag var redo” eller “om jag hade tid” att vara borta en månad. Jag är glad att själen talade högre än tankarna och att jag åkte för det kom att bli den viktigaste resan i mitt liv.

Är det redan över?

När vi satt i eftermiddagssolen i vår yogashala runt en mandala gjord av blommor var vi redo att ta emot våra diplom och jag kunde knappt tro att det var sant. “Jag fixade det! Jag gjorde det!!! Fy fan va coolt“. Det kändes overkligt. “Är det redan över?“, tänkte jag. För som sagt kändes månaden både som ett helt år men också som en kvart. Varje dag lärde vi oss nya saker, vi hade ett schema från morgon till kväll som gjorde att tiden flög förbi.

Jag var trött i kroppen men stark inombords när jag ställde mig upp för att ta emot mitt diplom från min lärare, som jag lärt mig otroligt mycket från. Jag var lättad att slippa gå upp sex på morgonen dagen efter och möta hennes tuffa tre timmars-pass (utan varken vatten eller toalettbesök), men jag kände också att jag kommer sakna det. En slags skräckblandad förtjusning.

När jag lämnade Goa kände jag mig stark i kroppen och i mig själv. Det är helt klart den största utmaningen jag gjort i mitt liv men den mest givande.

Vad du behöver tänka på

Jag är också glad över att jag har vänner som gjort liknande utbildningar innan och berättat för mig hur det är. “Det är ingen semester” och “det är det tuffaste jag gjort” har de sagt – och det gjorde att jag kom med rätt förväntningar – något som jag vill föra vidare. Om du är sugen på att göra samma sak som jag (vilket jag hoppas du är) så ska du vara beredd på att det är tufft och utmanande på flera plan. Men jag vill också att du ska veta att det är värt det. Varenda tår, svett- och bloddroppe är värd det – för du får en rejäl jävla utdelning i form av lycka, kärlek till dig själv och kunskap som du inte hade innan.

Jag vill också uppmana dig att göra research innan du åker för det är stor skillnad på utbildningarna (!). Läs många recensioner från tidigare elever för att få en bra bild. Sök i olika Facebook-grupper och fråga om råd från andra som varit iväg på yogautbildningar. Se till att du får en så bra upplevelse som möjligt!

Om du är inne på att åka säger jag bara ÅK! Det finns ingen tid att förlora, inget att ångra. Du kommer tacka dig själv (och mig, hehe) när du har gjort det! Just do it!

Namaste,
Josefin