Glöm inte att desinficera din telefon: såhär gör du

Samarbete medSwappie

Jag ska inte ljuga, jag behövde den här artikeln. Lika mycket som jag glömmer att tvätta mina sminkborstar, verkar jag ha glömt att rengöra min mobiltelefon. Swappie bad mig kolla upp hur mycket bakterier och baciller en telefon faktiskt kan samla, och det var inte nice. Enligt New York Times är din telefon tio gånger smutsigare än en toalettsits, ew.

Nu när Covid-19 råder är vi många som blivit uppmärksamma på att tvätta våra händer ordentligt – men vi glömmer ofta bort telefonen vi har i otvättade händer och ytor. Enligt forskning kan ett influensavirus leva upp till en vecka på diverse ytor så som våra telefoner, vilket är varför det är så viktigt att vi tar med dem i beräkningen när vi vill hålla oss friska. Speciellt nu.

Desinficera och rengör din telefon på rätt

Det är viktigt att du använder rätt typ av rengöring när du rengör din telefon, du kan till exempel inte använda samma rengöring du använder för glasytor – även om det kan verka logiskt. Enligt Apple kan vi använda rengöringsdukar med isopropyl (max 70%) utan att skada ytan på skärmen – som dessa du kan hitta på Apoteket!

  1. Stäng av telefonen och ta av eventuellt mobilskal.
  2. Först ska vi bli av med luddet! Torka av utsidan på telefonen med en ren och torr mikrofiberduk för att avlägsna damm eller smuts som kan finnas på telefonen.
  3. Torka sedan försiktigt telefonen med en fuktig (ej blöt, den ska inte droppa) desinficeringsduk på skärm, baksida och ram – men var försiktig runt knappar, högtalare och ingångar. Där vill vi inte ha någon vätska, rengöring eller ej.
  4. Låt telefonen lufttorka i fem minuter för att se till att desinficeringsduken har tagit död på alla bakterier.
  5. Avsluta sen med att torka av telefonen igen med en ren mikrofiberduk.
  6. Glöm inte att skölja av och tvätta ditt mobilskal också, det kan också samla en del smuts – speciellt längs kanterna.

Så hur ofta ska du behöva göra det här? Vissa menar att man borde rengöra sin telefon lika ofta som man tvättar händerna, men de flesta är överens om att ett par gånger i veckan räcker. Så sätt ett alarm i kalendern att tvätta din telefon en till två gånger i veckan. Och när du ändå är i farten, lägg till att tvätta dina sminkborstar samtidigt. Du vet att det behövs.

Är du sugen på en ny iPhone?

Utöver att komma med tips på hur du tar hand om din telefon, erbjuder Swappie en trygg e-handel där du kan köpa fabriksåterställda mobiltelefoner. I vårt samarbete berättade vi hur deras telefoner är refurbished, vilket innebär att den är renoverad. En renoverad telefon skiljer sig från en som bara är begagnad, Swappie återställer nämligen iPhone och andra telefoner till nyskick. Varje enhet går igenom ett tekniskt test på 52 steg och eventuella delar byts ut för att säkerställa kvalité (inklusive batteritid). Du har alltid 12 månaders garanti och 14 dagars ångerrätt från det att du köper telefonen.

Se vår artikel med Swappie om hur du kan leva mer hållbart här!

 

Dags för en ny telefon?

Du kan köpa den hos Swappie! Med koden “forni100” får du 100 kronor rabatt på ditt köp. Här kan du se vilka typer av iPhone som Swappie erbjuder!