Hjälp en vän ur stress

Bildkälla: Pinterest

Jag höll på att börja den här artikeln med att skriva att det är lätt hänt att man drabbas av stress i dessa tider, men insåg snabbt att det nog inte funnits någon tid under människans livstid som inte varit stressande – det handlar bara om olika typer av stress. Vare sig det handlar om att se till att man har mat på bordet och tak över huvudet, eller att man har så mycket att göra att man inte förstår när man ska kunna hinna sova och äta – så är det en eller olika former av stress. Det flesta av oss upplever det, och de flesta av oss har vänner som utsatts för det. Här är några knep som du kan ta till när du vill finnas där och hjälpa din vän på vägen.

Var snäll, men var ärlig

Vi är alla olika och hanterar känslor, hälsotillstånd och stress på olika sätt. Vissa märker inte av hur stressade de är, och vissa vill inte veta av det. Se till att finnas där för din vän, lyssna och visa ditt stöd. Men våga också vara ärlig, du kan behöva vara den som ifrågasätter och ställer dem mot väggen för att de inte klarar det själva. Ibland vet mina vänner hur jag mår och vad som händer i mig långt innan jag upptäcker det själv, och då uppskattar jag att de kan höja ett varningens finger och vurma för mitt välmående. Det kan kännas jobbigt, men formulerar du dig väl så kommer det att göra mycket. Kanske är du den som sätter stopp i tid?

Bjud upp till dans

Fråga din vän om hen vill följa med på en promenad, ett yoga-pass, gå till simhallen eller göra en utflykt till helgen. När man är stressad varken hinner eller orkar man tag i saker själv, och ofta handlar det mest om att beta av to-do listor istället för att göra saker som faktiskt föder energi, fundamentala grejer som vi behöver för att kunna fungera. Insistera, och lägg på din charm om din kompis försöker att hitta ursäkter. TIPS! Testa Restorative Yoga, den gör underverk.

Klipp och klistra

Koppla bort från detta digitala universum och ta fram pyssellådan. Kanske kan ni måla, rita eller göra ett kollage? Precis som den gamla goda tiden. Det är ofta meditativt att ge sig in i något och bara vara här och nu.

Erbjud hjälp

Ställ frågan ”finns det något du känner att du behöver hjälp med?”. Kanske måste hen byta däck på bilen, hämta ut paket på posten eller rensa garderoben. En björntjänst som kommer räcka långt.

Ut i naturen

Jag tror det finns undersökningar som säger att naturen har en läkande kraft. Bor man i stan och jobbar mycket är det enkelt att glömma att det finns en hel värld där ute, och i Sverige är vi lyckligt lottade när det kommer till just djur och natur. Hav, berg, sjöar och skog är alltid inom räckhåll. Ta bussen ut till ett naturreservat eller åk med en båt ut i skärgården. Bara genom att vistas i en ny miljö och andas ny luft får hjärnan utrymme att slappna av och tänka på annat.

Oväntat besök

Ta med snacks, handla frukost eller köp ingredienser till en middag och plinga på dörren (när du vet att hen är hemma). Överraska med dig själv som sällskap och mat, det kan inte bli bättre. När man är stressad behöver man återhämtning, och att få göra ingenting med någon man tycker om är den bästa typen av omtanke och support man kan få. Skulle din kompis av någon anledning inte kunna när du kommer kan du lämna maten, så har du gjort en väldigt fin gärning.

Planera in något roligt

Om din vän känner att vardagen nu inte är en harmonisk plats kan det vara skönt att ha något annat att se fram emot. Planera in en mysig helg, rolig aktivitet eller resa tillsammans. Spendera tid på att planera, göra research och prata om det ni ska göra. Hjärnan kommer att plocka upp de positiva tankarna och förhoppnings låta din vän leva på dem ett tag.

Läs, läs, läs

Ett oslagbart sätt att koppla bort på är att djupdyka in i en annan värld. Kanske gillar hen en riktig äventyrsbok, en spännande thriller, en härlig roman eller facklitteratur som går att lära sig något från? Tipsa om några böcker, överaska hen med en present och initiera att ni läser tillsammans en söndag.