Låt 2023 bli ditt klagofria år – såhär gör du för att sluta klaga

Bild:  @babba

Är det något jag skulle vilja ta bort ur mitt liv så är det utan tvekan alla klagomål som dyker upp i mitt medvetande titt som tätt. Det är sällan (läs aldrig) jag har hört någon säga att ”jag klagade bort alla mina problem idag” – så låt oss gissa att det faktiskt inte fungerar. Faktum är att ju mer vi klagar över våra problem, ju större blir dom. Jag förstår att man många gånger låter hjärnan gå på auto pilot och gör som man alltid har gjort, vilket ofta är att klaga över sina problem. Bryter man det mönstret så märker man dock ganska snabbt hur mycket lättare allt känns.

Att sluta klaga är alltså inte bara härligt för folk i din omgivning (som slipper höra ditt gnat om sena bussar ännu en gång), utan det ger även dig själv ett betydligt lättare sinne. Jag tror stenhårt på att vi får mer av det vi fokuserar på, så att försöka tänka positivt och lämna klagandet i 2022 kan även ge oss mer positivitet i livet. Så låt oss börja trampa upp nya, betydligt härligare stigar i hjärnan med hjälp av några enkla knep. Nu kör vi ett klagofritt år!

Skaffa dig ett mantra

Först och främst – klagandet eller dina negativa tankar kommer inte att gå bort bara för att du har bestämt dig för att du vill klaga mindre. Du kan snarare få en motsatt effekt av att vilja göra den här förändringen eftersom vi lätt riktar vår uppmärksammamhet mot beteenden som vi har bestämt oss för att vi inte gillar. Istället för att bli arg på dig själv när en negativ tanke kommer så ska du vara förberedd på den. Bestäm dig för ett mantra som du ska tänka på varje gång ett klagomål dyker upp och se hur det kan hjälpa dig.

Ett exempel på mantra: Vad gör det om 100 år?

Gör tacksamhetsövningar

Som jag nämnde i början så tror jag stenhårt på att vi får mer utav det vi fokuserar och lägger energi på. Vad det betyder i praktiken är precis det som tacksamhetsövningar gör för oss. Om du på något sätt visar tacksamhet för ditt liv och din tillvaro varje dag så motverkar det negativa tankar om ditt liv och din tillvaro. Att visa tacksamhet går att göra på många olika sätt, vissa föredrar att skriva upp tre saker de är tacksamma för i en bok varje dag, medans andra tänker på vad dom är tacksamma för. Det viktigaste är inte hur du gör det, utan att du gör det!

Min favorit-övning: varje kväll innan du somnar tänker du på två saker som du är tacksam för som har hänt idag, och en sak som du ser fram emot med morgondagen.

Tänk positivt

Klyschigt men sant, att tänka positivt gör dig mindre negativ. Det är dock svårare än vad det låter. Vi blir ständigt matade med negativa nyheter och besked, och vår hjärna tar faktiskt upp negativ information bättre än positiv. Den negativa informationen har varit viktigare för oss ur ett biologiskt perspektiv, och den funktionen sitter tyvärr kvar i vår hjärna. Det fina är dock att hjärnan är flexibel och tränar man hårt så kan man bli bättre. Se det därför som en utmaning att varje gång det kommer en negativ eller klagande tanke – bemöt den med en positiv. Om du klagar över att du har en dålig hårdag eller en för liten lägenhet… fokusera istället på att du kan vara väldigt glad över att du faktiskt har både hår på huvudet och någonstans att bo!

Tracka ditt beteende

Ytterligare ett tips för att sluta klaga kan vara att sätta dig ner och tracka ditt beteende. Fundera över vad det oftast är du klagar över, finns det något du kan göra åt problemen eller är ditt klagande bara en dålig vana? Om du inser att du klagar över konkreta saker som faktiskt går att lösa – se till att lösa det så slipper du klaga. Oavsett om det är jobbigt att ta tag i vissa saker så lovar jag dig att det äter upp mer energi att gå och klaga över samma saker varje dag. Är det mestadels en dålig vana (som alla har i viss utsträckning) så jobbar du hårt på ditt mantra, ditt positiva tänkande och dina tacksamhetsövningar.

Utmana dig själv

Förändring kommer inte över en natt – speciellt inte med invanda beteenden. Så om du på riktigt vill sluta klaga så krävs det ansträngning. Om du följer det ovanstående tipsen så kommer de mesta av dina klagomål och negativa tankar faktiskt att tyna bort. Om du känner att du vill utmana dig själv ännu mer eller är en person som klarar av att sluta tvärt så testa på det också. Ta en klagofri månad eller vecka ihop med en kompis och se vem som vinner. Den som har renast sinne har definitivt jobbat hårdast på ovanstående punkter.

Meditera

Sist men inte minst – meditera. Som många redan vet så handlar meditation till stor del om att ta makten över våra tankar och känns oss tillfreds med vad som försiggår uppe i vårt hjärnkontor. Det är ju faktiskt precis det vi vill uppnå med att sluta klaga, att ha ett rent och positivt sinne som inte hänger upp sig eller ältar småsaker. Så ett hett tips är att införa fem minuters meditation om dagen, både för att klaga mindre men också för att komma på rätt fot med dina tankar och ta en paus i vardagen där du bara fokuserar på andningen. Jag lovar dig att det gör skillnad!

Psst, vet du inte hur du ska börja med meditationen? Läs igenom en artikel om hur du kommer igång här!