En experts bästa vintage-tips

Alexandra Carlsen är 29 år gammal och har koll på vintage. Hon har precis flyttat tillbaka till Stockholm efter att ha studerat i New York City. I USA tog hon sin Bachelor på den kreativa skolan Parsons och jobbade på modehuset Marc Jacobs, där designade hon skor för deras runway line. Idag är hon i full gång med att designa handvirkade väskor som snart kommer lanseras under namnet Chica Boom Bags.

Mer än det är hennes stora passion vintage. Men vad är egentligen vintage och hur blir man bra på det? Vi har bett Alexandra guida oss genom det som just nu är som den trendigaste (och snällaste) typen av shopping: vintage!

När började ditt intresse för vintage och vad betyder det för dig?

Jag har alltid gillat lite konstiga prylar och saker med karaktär, så när jag började handla mina egna kläder drogs jag direkt till vintage. Eller snarare second hand. Röda Korset har en butik i Danderyd (utanför Stockholm) som jag hittade redan i högstadiet. Dit går jag fortfarande och fyndar bland högarna. Jag har tre grundläggande argument för vintage-shoppande:

  1. Unicitet. Jag älskar att gå in i en butik och köpa ett plagg som det bara hänger ett exemplar av. Det får mig att känna mig lite mer unik i min klädstil. Det plagget jag köper vintage kan ibland se snarlikt ut som något från Zara, men eftersom jag hittat det second hand kommer ingen av mina vänner dyka upp i exakt samma plagg. Jag är även en obotlig nostalgiker och att då få köpa plagg från svunnen tid gör mig barnsligt lycklig.
  2. Recycling. För mig är det helt galet att konstant köpa nyproducerade kläder. Vi lever i en värld där det massproduceras i sådan volym att allt inte ens hinner säljas innan nästa säsong ska in, och då måste det brännas upp av företagen. Att köpa vintage är ett utmärkt sätt att bidra till en mer hållbar modevärld!
  3. Ekonomi. Att ha ett brinnande intresse för mode är dyrt, därför är vintage-shopping förmånligt för plånboken. Nästan allt man köper i andra hand är billigare än det ursprungliga, nyproducerade exemplaret i butik – så varför inte välja det billigare om man kan? Självklart är det enklare att köpa ett plagg eller accessoar nytt eftersom du oftast garanteras att det finns en storlek för dig – men för mig är jakten en del av det roliga.

Om man inte kan något om vintage och du skrev en handbok – vad skulle finnas på första sidan?

Det tar några gånger innan man lär sig do’s and don’ts vid vintage-köp.

  1. Se över plaggets skick. Om det finns hål eller dylikt, går det att laga lätt? Om det är för mycket att restaurera kommer du förmodligen aldrig göra det och den kommer bara hänga kvar i garderoben.
  2. Luktar det för unket eller mögel är det bara att skippa. Den lukten blir du aldrig av med! Speciellt skor och andra läderprodukter ska man vara extra försiktig med.
  3. Finns de fläckar kommer de förmodligen inte gå bort i tvätten. Om de stör dig för mycket, överväg köpet en gång till innan du går till kassan.
  4. Vad är plagget för material? Kolla alltid på tvättlappen för att se vilket material det är, så du får en bättre idé om hur det kommer hålla. Eftersom jag är besatt av 60- och 70-talet har jag gått på många nitlotter. Kläder gjorda i nylon eller andra syntetiska material var vanliga under den perioden. Tyvärr är nästan all vintage i syntetiska material oanvändbart då de luktar skunk efter någon minut av användning.

Vilka tips kan du ge för bästa vintage-shoppingen i Stockholm?

Stockholm och Sverige har tyvärr långt kvar när det kommer till vintage om du frågar mig. Men det ploppar upp nya butiker hela tiden, så jag ser fram emot att följa utveckligen. Jag tror det kommer hända mycket de närmsta åren. Men områdena kring Nytorget på Södermalm har alltid varit ett go-to när det kommer till vintage!

Lisa Larsson Second Hand
Där inne kan man vältra sig i allt möjligt.

POP Stockholm
Det här stället är som en godisbutik för vintage-älskare! Butiken är härligt inredd med bordslampor klädda i psykedeliskt mönster (inköpa på Hötorgets marknad berättade en i personalen där, efter att jag försökt köpa en del av inredningen), de spelar nostalgisk musik och har väldigt härlig personal.

Stockholms Stadsmission
Man ska inte underskatta det här stället. Jag har fyndat både kläder och inredningsprylar här. Jag kan dessutom shoppa med bättre samvete när en del av pengarna går till välgörenhet.

59 Vintage Store
Den här favoriten finns på Kungsholmen. Det är en liten butiken men jag har hittat riktiga guldklimpar här.

Cattis Begagnade Kläder
Om du är på Östermalm och letar skulle jag svänga förbi Cattis Begagnade Kläder. Där hittar man mest märkeskläder och accessoarer men även en del billigare fynd. För ett par veckor sedan såg jag ett par riktiga coola cowboy boots i ljuslila läder i skyltfönstret. Grämer mig över att jag inte köpte dem!

Saker och Ting
Ett stenkast bort ligger Saker och Ting, som jag absolut älskar! Butiken är egentligen bara en smal korridor fullproppad med klänningar, men om man har tillräckligt med anamma och tålamod är detta stället för dig. Kvinnan som äger butiken är absolut bedårande och har rest världen över för att välja ut varenda klänning med kärlek och omsorg. Om jag ska på finare fest eller bröllop är detta det första stället jag går till.

Etsy (online)
Jag vill slutligen slå ett slag för Etsy som har varit mitt hemliga vapen när det kommer till vintage-shopping. Så fort jag letar efter något specifikt kollar jag alltid här först. Jag har köpt massvis med kläder, accessoarer och inredningsdetaljer här.

Om man vill göra bra, långsiktiga kap – vad ska man leta efter?

Varje gång man överväger ett köp ska man fråga sig själv om plagget platsar i ens samling. Om man vill köpa något dyert ska man alltid göra sin research innan så man har koll på utbud och pris för att göra en bra affär. Det finns många samlarobjekt inom både kläder och accessoarer som kan skilja sig enormt mycket i pris beroende på utbud och skick. Det gäller att inte bli lurad.

Finns det något drömkap du länge letat efter men inte hittat?

Jag har länge velat köpa ett klassiskt vintage-set (jacka och kjol i vinyl) från Courreges. Det är för mig den bästa outfiten man kan bära. Men av någon anledning har jag aldrig kommit till skott med att köpa, kanske just på grund av min fäbless för jakten. Det har varit mitt mål så länge att jag aldrig hittar det perfekta exemplaren – och undermedvetet vill jag nog inte det heller. Det hade blivit slutet på regnbågen, så att säga.

*

Vill du ha fler second hand-tips? Klicka här!