Moderegler – så bryter du dem med stil!

Bildkälla: @Loewe

Självklart finns det inga regler när det kommer till stil och mode men det finns helt klart olika trender man hakar på vare sig man är medveten om det eller inte, det är modeinflytandets magi. För att göra det lättare för sig själv när man ska sätter ihop en outfit kan det vara skönt att vara medveten om vissa riktlinjer. Hur man matchar tyger, mönster, färger och textilier har sin grund i vad som vetenskapligt upplevs behagligt för ögat. Men vad man anser är tilltalande när det kommer till stil och mode är givetvis högst individuellt, skönhet ligger i betraktarens öga och alla tycker inte lika om allting, tack och lov för det. Men det är ändå ganska intressant varför vissa stilar och trender uppfattas som tabu och rent av regelbrott i modevärlden. Jag tänkte här därför lista några klassiska moderegler och hur du bäst gör för att bryta dem med stil!

Vitt på vintern

@hoskelsa / @matildadjerf / @lovisabarkman

Jag tror många av oss kan känna igen sig i att man strikt har packat ner sina vita jeans och byxor med resten av sommargarderoben och de fick inte göra premiär förens tidigast i april! Det var säkert så att denna regel var mer relevant tidigare år men vad vi har sett under de senaste åren har vita outfits gjort en comeback. Jag kan tycka att det finns något otroligt fräscht och uppfriskande med en vit outfit tillsammans med den krispiga snön i bakgrunden för att ljusa upp under dom mörkaste månaderna.

Mörkblått och svart

Bild: NAKD/Claire Rose

Den här regeln kan jag erkänna att jag bryter hela tiden, med stolthet. Min go-to outfit är nämligen ett par mörkblå bootcut jeans med en svart kavaj och svarta stövletter. Anledningen till varför man ska undvika kombinationen är att en mörk nyans av blått skulle vara för närliggande med svart och därmed skär sig färgerna. Jag personligen har aldrig upplevt detta men om man upplever obalans i sin outfit tycker jag att det kan vara en bra idé att bryta av med en tredje färg, kan vara så simpelt som en vit detalj.

Undvik loggor

Den här trenden känns som det beror ganska mycket på vilket märke man bär, då vissa märkes loggor är mer vräkiga än andra. Ju mer modevärlden utvecklas och förnyas desto mer gråzon bildas. Det blir även lite av en kulturfråga, då vi i Sverige är uppväxta med att man inte ska sticka ut och ta plats vilket gör att skandinaver är kända för mer avslappnat och klassiskt utseende till skillnad från tillexempel streetwear-kulturen där färgglatt och mycket märkes loggor istället är normen. Jag skulle nog vilja påstå att hittar man en balans och bär upp sina loggor på ett anspråkslöst sett tycker jag snarare att det adderar till looken och får outfiten att se mer genomtänkt ut.

Mixa guld och silver

@deborabrosa @enreekei

En trendspaning för smyckesmodet under 2023 är att mixa guldiga och silvriga smycken. Ofta hör man folk beskriva sig som en person som antingen bär silver eller guld – smycken. Det har nog med att göra att det blandningen upplevs som rörig och att det skulle skära sig om man blandar metaller. Men som sagt är detta trend som vi kan förväntas se mycket av under året och som ni ser på bilderna går det faktiskt att få till olika typer av stilar genom att mixa, visst blir man sugen på att testa?

Mode måste vara smickrande

@sandrashehab

Det här utdaterade mantrat satte nutidens oversized mode ett abrupt stopp för och det säger vi alla tack för. Att man endast ska välja kläder som är smickrande för ens figur gör att onödigt fokus hamnar på hur din kropp ser ut. Kläder ska vara kul och ge utlopp för kreativitet. Så skygga inte undan för klä dig i ett par byxor som sitter löst rund dina former eller en boxig modell på jacka. Tänk på att det inte är du som ska passa dina kläder – dina kläder ska passa DIG!

Vill ni läsa mer om mode? Klicka här!