Att göra goda veganska bakverk behöver inte vara svårt, framförallt om man vet vilka substitut man kan använda. Jag föredrar att baka med havreprodukter på nordisk havre från Aito – då vet jag att det blir precis lika gott som med icke veganska alternativ! Visste ni att vi i de kallare delarna av Europa har de absolut bästa väderförhållandena för att odla den bästa havren?
Här delar vi två recept för olika tillfällen: mandelsmör-brownies med havrevisp från Aito och en citroncheesecake med hallon. Dessa veganska bakverk är både enkla och magiskt goda!
Vi rekommenderar också detta recept som går att göra veganskt genom att byta ut chokladen till ett veganalternativ.
Cheesecake
Botten
1,5 dl cashewnötter
1 dl mandel
8 urkärnade dadlar
0,5 dl havregryn
0,5 tsk vaniljpulver
En nypa salt
Fyllning
1 dl gelésocker multi
1 dl Aito Oat for Whipping
450 g växtbaserad färskost
1 pressad citron
0,5 tsk vaniljpulver
Topplager
1,5 dl frysta hallon
4 urkärnade dadlar
0,75 dl vatten
1 pkt färska hallon
Gör såhär
Börja med att göra botten. Kör först nötterna i en mixer så att de blir smuliga, ca 2 minuter. Häll ned resten av ingredienserna och kör ytterligare några minuter, tills det bildats en jämn smet. Är smeten för lös – tillsätt lite vatten eller dadlar. Tryck ut i en rund form med löstagbara kanter och ställ åt sidan.
Gör sedan fyllningen. Blanda den växtbaserade färskosten med citron och vaniljpulver i en bunke. Mät upp Aito Oat for Whipping och gelésocker i en kastrull och värm upp, låt puttra max 1 minut. Blanda sedan ned med färskostblandningen. Häll blandningen ovanpå botten och ställ in i frysen.
Nu kan du göra topplagret – raspberry raw drizzle! Mixa dadlar och hallon i en mixer tills smeten är jämn, tillsätt lite vatten i taget tills du fått en lagom rinnig konsistens. Ungefär 0,5-1 dl vatten behövs. Häll blandningen ovanpå cheesecaken och låt stå i frysen i minst 30 minuter innan servering. Toppa med färska hallon.
Mandelbrownie
Ingredienser
1 msk chiafrön
3 msk vatten
2,4 dl mandelsmör
1,8 dl mörk vegansk choklad
1 tsk bakpulver
1 dl kokossocker
En nypa salt
Serveras med Aito Oat for Whipping
Gör såhär
Mät upp chiafrön i en bunke och blanda ihop noga med vattnet. Låt stå i några minuter tills chiafröna börjar svälla – blanda sedan ner kokossocker, bakpulver, mandelsmör och salt. Hacka den mörka chokladen och blanda ner i smeten.
Placera bakplåtspapper i en form och häll ut blandningen i. Har du eventuellt choklad över kan du strössla den på toppen! Ställ in i ugnen i 20 minuter på 180 grader. Pricken över i:et är Aitos havrevisp vid sidan av!
*
Aito erbjuder andra havreprodukter för matlagning och bakning som passar perfekt för dig som vill äta veganskt och/eller glutenfritt – dessutom är dom ett otroligt gott och mer hållbart alternativ till mjölkprodukter!