Jordgubbstårta med glutenfri tårtbotten

Tänk vad härligt att sitta i trädgården en solig dag och duka fram en riktigt fin jordgubbstårta. Den ska vara gräddig, toppad med svenska, söta jordgubbar och (om jag får bestämma) aning mer hälsosam än en klassisk tårta. Fast minst lika god!

Både vetemjöl och vitt socker har högt GI (glykemisk index) värde, vilket innebär att det höjer vårt blodsocker snabbt. Det i sin tur gör oss först superpigga, för att sen följas av en sockerdipp och inte långt därefter blir vi hungriga igen. Näringsinnehållet i dessa ingredienser är också väldigt lågt, vilket gör det ännu roligare att hitta alternativ. Därför bakar jag, i princip, alltid utan vetemjöl och vitt socker.

Min sommartårta har en naturligt glutenfri tårtbotten och är sötad med kokossocker. Jag väljer det dels för sin goda smak (det påminner om kola!) men mest för att det innehåller en rad vitaminer, mineraler och antioxidanter. Jag byter ut vetemjölet mot en stor del mandelmjöl, det är så otroligt gott. Det är också extremt rikt på bland annat protein, magnesium, vitamin E och B.

Tårtbotten tar inte mer än 30 minuter att baka, vilket gör att du kan dra ihop den samma dag som servering. Men fungerar självklart också att baka några dagar innan den ska serveras om det passar bättre.

Jordgubbstårta Recept

Tårtbottnar
150 g smör
4 dl mandelmjöl
1 dl rismjöl
2 dl kokossocker
4 ägg
1 tsk bakpulver
0,5 tsk vaniljpulver
0,5 citron

Fyllning
6 äggulor
1,5 dl vispgrädde
1 dl honung
0,5 tsk vaniljpulver
3 dl bär (hallon)

Topping
3,5 dl vispgrädde
1 pkt jordgubbar
Citronskal

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 200 grader, vispa sen ägg och socker luftigt. Blanda alla torra ingredienser i en bunke vid sidan av och vänd ner i sockersmeten. Blanda om. Smält smöret i en kastrull och blanda ner i smeten tillsammans med citronsaften. Ta fram en springform (25-30 cm i diameter) och lägg bakplåtspapper i botten. Häll ner smeten och grädda i ugnen i 20 minuter.

2. När tårtbotten är klar, låt den svalna innan du försiktigt skär den i två delar.

3. Gör fyllningen under tiden: Blanda äggulor, vispgrädde, honung och vaniljpulver i en kastrull. Värm upp på låg värme medan du rör om. Det tar lite tid och det är viktigt att blandningen inte börjar koka, eftersom äggulorna lätt klumpar sig då. När blandningen har börjat tjockna är det dags att hälla upp den i en skål och förvara i kylen tills den svalnat.

4. Ta fram tårtbottnarna och placera det understa lagret på ett tårtfat. Bre på fyllningen. Placera det övre lagret och bre på vispgrädde över hela tårtan med en slickepott. Toppa med jordgubbar och rivet citronskal.

5. Voilà!

sommartårta
Jordgubbstårta

*

Sugen på fler glutenfira recept? Passa på att spana in den här semmelkladdkakan som också är glutenfri!