Två råvaror som jag använder mycket när jag lagar mat är sötpotatis och lax. Delvis för att det är två väldigt näringsrika livsmedel – men också för att jag älskar smaken. Det går att variera kombinationer av dessa i all oändlighet, min favoritversion just nu är sötpotatismos med lite sting av cayennepeppar, i kombination med honungsglaserad lax. Mums!
Den här måltiden räcker till fyra portioner och tar inte mer än 45 minuter att laga. Har du ingen persilja hemma så kan du istället smula fetaosten direkt på laxen och grilla dem tillsammans i ugnen. Det är också en riktig höjdare, och ett kul sätt att variera en måltid om man lagar samma sak ofta. Det gäller i regel för alla mina recept – variera dem utefter vad du har i skafferiet – och vad smaklökarna suktar efter. En bra tumregel är att variera sött, sälta och lite sting – så att alla smaker kompletterar varandra.
Jag älskar att den här middagen fungerar utmärkt både som vardagsmat (och för matlådan) men också för en trevlig helgmiddag.
Vill du se fler av mina recept? Kolla in alla recept på FORNI här eller min blogg!
Sötpotatismos med ugnsstekt lax, 4 portioner
Lax
Lax 4×125 g
1 msk honung
1 msk soja
0,5 kruka persilja
Salt & svartpeppar
Olivolja
Sötpotatismos
1 stor sötpotatis
500 g potatis
1 vitlöksklyfta
1 krm cayennepeppar
1 grönsaksbuljongtärning
25 g smör
Salt och peppar
Sallad:
70 g ruccola
0,5 gurka
0,5 pkt cocktailtomater
1 pkt fetaost
1 msk olivolja
Gör såhär:
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Skala potatis och sötpotatis, och skär i kuber om ca 3×3 cm.
3. Koka upp ungefär 2,5 liter vatten i en kastrull med grönsaksbuljongen.
4. Häll ned potatisen och låt koka i ca 10-15 minuter, tills potatisen är mjuk.
5. Häll olivolja i en ugnsform och placera laxen i.
6. Blanda glazen till laxen: Hacka persiljan och blanda med soja och honung, samt en skvätt olivolja.
7. Pensla glazen på laxen och strö över lite salt och peppar. Ställ sedan in i ugnen i ca 10-12 minuter.
8. Skär tomater och gurka och blanda ihop med ruccola i en skål. Smula ner fetaosten och ringla över olivolja.
9. När potatisen är mjuk kan du hälla av vattnet – men spara några deciliter i en kopp för att eventuellt tillsätta i moset.
10. Pressa ner vitlöksklyftan bland potatisen och krydda med cayennepeppar.
11. Använd sedan en stavmixer för att mixa – välj själv om du vill ha en helt slät mos eller mer lite bitar.
12. Blanda eventuellt i lite av buljongen för att göra moset krämigare, ihop med smöret. Smaka av med salt och peppar.
13. Ta ut laxen ur ugnen och servera med sötpotatismos och sallad. Klart!