Ett vykort från Öland

Jag har semester! 

Sist jag hade en ordentlig semester var jag precis där jag är nu. I familjens stuga på norra Öland. Här är min fristad och varje gång jag åker över bron ser allting precis likadant ut som året innan. Just vad man behöver efter en hektisk vår.

Solig dag på stranden

De soligaste timmarna spenderas på stranden med mackor på gårdagens rester och glass från kiosken. På eftermiddagarna spanar jag in grannarnas loppisar och fyndar antika vaser för 50 kronor. När klockan slår 18.00 är det dags för aperitif. Vanligtvis brukar det vara en klassisk Gin & Tonic i min familj, men under sommarmånaderna blir det oftast en Aperol Spritz istället.

Fredagens vas-fynd! Perfekt storlek för blombuketterna vi plockar från tomten

Varje kväll tänder vi grillen – oavsett väder. Förra året när det var en sådan extrem värmebölja och grillförbudet nådde Kalmar län, gick vi så långt att vi köpte engångsgrillar och grillade i vår öppna spis. Tror det understryker hur viktigt det är för min familj att grillen tänds varje dag här på Öland.

Solnedgång från tomten

Efter middagen går vi en promenad runt området. Det är så tyst och lugnt här. Kvällssolen är varm, vi hejar på grannar vi inte känner och det enda ljudet vi kan höra är gruset som rör på sig under våra fötter när vi traskar den tre kilometer långa rundan.

Bilder från vår promenadslinga

De dagar vi känner oss rastlösa gör vi små utflykter. Det kan vara en tur till Byxelkrok för att handla färsk fisk från hamnen, äta glass på Källa glassgård eller bara en promenad längs Byrums Raukar.

Kvällstur till Byxelkrok

Har ni vägarna förbi Öland någon gång måste ni testa de öländska kroppkakorna. De kanske inte ser mycket ut för världen, men man kan inte ha varit här utan att ha förtärt minst en portion. Du kan antingen beställa det på olika restauranger och caféer, eller så köper du med ett dussin hem! Tycker det är så härligt att ringa till kroppkaksboden, lägga en beställning och sedan dyka upp ett par timmar senare med en kastrull de lassar över antalet kroppkakor jag beställt i. Det känns så hemtrevligt och familjärt.

Ska kanske tillägga att det tog år innan jag lärde mig uppskatta dessa grå/beiga potatisbollar (min lillebror är fortfarande i inlärningsfasen), men idag älskar jag denna traditionella rätt!

Solnedgång i Byxelkrok / Kroppkakor från Ninnis

Nu ska jag återgå till min semester och njuta av lugnet. Dessutom fyller jag faktiskt år idag! Mamma hissar alltid flaggan, men annars kommer nog dagen se ut precis som vanligt med Aperol vid 18, följt av grillning, promenad – ni hajar!

Ha en fantastisk sommar fina Fornisar!