Nio knep för att förhindra jetlag

Tidigare har ni fått läsa hur man bäst överlever långflygningen. Har du missat detta hittar du den artikeln här. Något som oftast händer när man flyger långt är att man hamnar i en annan tidszon (om inte t.ex. Sydafrika är destinationen!). Jag skulle kanske inte kalla mig själv expert, men jag vill ändå påstå att jag hackat systemet lite när det kommer till att slippa jetlag i den mån det går. Första gången jag flög över Atlanten fick jag känna på hur det kändes att ligga sömnlös om nätterna och knappt kunna hålla ögonen öppna mitt på dagen – aldrig igen! Här kommer mina bästa tips och lärdomar.

Inför flygningen
Boka rätt!

Redan vid bokningen kan du underlätta jetlag. Flyger du västerut är det skönast att anlända senare på kvällen. För oavsett vad det är för tid på dygnet hemma kommer du ändå vara dödstrött efter en lång stillasittande resa. Då är det perfekt att anlända, äta något kvällsmål och gå till sängs för att sedan vakna utvilad dagen efter. Flyger du däremot österut kan det vara lite knepigare med planeringen eftersom att du flyger mot klockan. Har du som jag inga problem med att sova på flyget så är det till din fördel att landa på morgonen. Då kan du direkt börja din första dag på semestern eller jobbresan. Men har du problem med att ens få en blund på planet så bör du även här välja ett flyg som landar på kvällen.

Förbered dig inför nya tidszonen

Redan innan du flyger iväg kan du faktiskt börja vänja kroppen smått efter det nya dygnet som väntar. Genom att gå till sängs en timme tidigare eller senare varje dag vänjer du kroppen successivt vilket kommer lindra påfrestningen när du väl är iväg på resan.

Dela upp flygningen

Ska du flyga så pass långt att du kommer att behöva byta flyg flera gånger och hamna i flera olika tidszoner kan det faktiskt vara en bra idé att stanna för en natt efter första anhalten (om möjlighet finns såklart!). Under tiden jag bodde i Australien hade jag exempelvis många vänner som på väg till eller från Sydney hade en härlig mellanlandning i Dubai för ett dygn. När flygturen är så pass lång (upp till 36h ibland) så kan det vara värt att kolla upp detta. Dessutom kanske du lyckas landa i en stad du aldrig besökt tidigare eller längtat tillbaka till? Två flugor i en smäll!

Återfukta in och utsidan!

Tjatade om detta redan i min förra artikel om långflyg, men jag kan inte sluta nämna hur viktigt det är med återfuktning! De lite nyare planen har både mer syrerik och fuktigare luft, men var förberedd för det värsta möjliga med både krämer och ordentligt med vatten. Tänk på att börja dricka ordentligt med vatten redan dygnet innan avresa och fortsätt sedan på planet. Uttorkning är nämligen ofta orsaken till svår jetlag.

PÅ FLYGPLANET
Strunta i alkohol och kaffe

Visst kan det vara lockande med både flygplatsölen samt kaffe och groggen på maten väl i flygstolen. Men faktum är att detta inte alls är bra då både kaffe och alkohol påverkar din sömn och gör dig uttorkad. Spara den kalla ölen till när du landat istället!

Ställ om klockan

Ställ om armbandsuret eller ändra tidszonen på din telefon redan när du sitter på planet. Det kan faktiskt hjälpa dig att bli mentalt redo inför den nya tiden! Jag minns att jag gjorde detta när jag landade i Sydney för första gången och jag var så redo att ta mig an min första dag i min nya hemstad, klockan var ju bara 07:00 och jag hade hela dagen på mig att utforska! Tänkte jag. Egentligen var ju min kropp inställd på att gå och lägga sig för dagen.

EFTER LANDNING
Ut i dagsljuset!

Den största hemligheten till att minimera jetlag för mig har varit dagsljuset. Att få så många timmar som möjligt i dagsljus på din nya destination hjälper hjärnan att förstå när det är dags att bli trött och inte. Du lurar alltså hjärnan till att komma in i din nya dygnsrytm fortare!

Gör som Skalman

Hur störig sköldpaddan i Bamse än kunde vara, så är han ett geni! Att äta och sova på ”rätt” tider hjälper kroppen att förstå vilka nya rutiner som gäller. Håller du dig till att äta och sova på rätt tidpunkter minskar du risken för långvarig jetlag. Detta kan faktiskt vara svårare än vad jag får det att låta som. Jag själv kan få jättesvårt med att känna av hunger trots att klockan slagit middag. Men här ska man ända försöka få i sig någonting. Till slut kommer kroppen fatta att efter middag är det läggdags och då kommer även tröttheten som ett brev på posten.

Ligg inte och vrid dig i sängen

Kan du inte somna de första nätterna? Vad du än gör, ligg inte och vrid dig! Läs lite i någon bok, drick ett glas vatten och ta en nypa luft. Var noga med att behålla det mörkt i rummet bara så att kroppen inte ställer in sig på att det blivit dag. Du måste försöka manipulera hjärnan om att det visst är sängdags. Känner du dig aningen tröttare efter ett kapitel i boken kan du ge sängen ett nytt försök. Om inte så läser du ett kapitel till och känn efter igen. Det kommer att gå till slut! Har du haft problem med att hitta tillbaka till dygnsrytmen tidigare kan det vara värt att testa de receptfria insomningstabletter vi nämnde i förra artikeln!

Glöm inte att klimatkompensera din flygresa! ✈️