Saker att göra (på hemmaplan) i sommar

Den här sommaren tog minst sagt en tvärvändning för de flesta av oss när alla förstod att Corona-pandemin kommer hålla oss hemma i sommar. Jag var höggravid och fick barn förra sommaren – så den här skulle bli min revansch. Vi hade både en och tre härliga resor planerade som alla har blivit inställda. Men det gör faktiskt ingenting, för jag har kommit på att man kan ha en minst lika härlig sommar på hemmaplan. Jag har även insett att när vi alla accepterar att alla ska vara hemma en hel sommar, har ingen faktiskt så mycket emot det? Det här kommer garanterat att få mig att tänka till inför kommande somrar – kanske behöver vi inte flänga så mycket som vi tror.

Här kommer ett gäng förslag på vad man kan göra hemma i sommar – och vad jag kommer sysselsätta mig med under min semester!

Gå tidiga morgonpromenader (eller sena kvällspromenader) när dagen är som svalast

Om värmeböljan ska fortsätta såhär måste man bada varje dag när solen står som högst. Men! Tidiga mornar och sena kvällar är ju svalare än mitt på dagen. Och då är det helt magiskt att gå ut på en promenad, helst vid vattnet, och fånga den lilla friska luft som dagen bjuder på. Lova mig att ta dessa promenader på din semester med en härlig podd i öronen – de är underbara!

Ät middag på restaurang mitt i veckan

Glöm inte bort att det faktiskt är semester och då finns inga veckodagar! Även om du har semester på hemmaplan. Ät en sen middag på uteservering eller din kvarterskrog trots att det är tisdag. Dela på en flaska vin och ta in ett gäng favoriträtter med någon du älskar. Precis som du hade gjort om ni satt på en restaurang nere i Sydeuropa!

Gör hotellfrukost fast hemma varje dag

Jag fick inspiration av Elsa Billgren till det här tipsen, för hon gör alltid så på sin ledighet. Alltså: hon dukar upp frukostar som ser ut att vara hämtade direkt från ett litet hotell nere i Frankrike! Det gav mig inspiration till våra frukostar nu i sommar. Kanske behöver det inte vara samma kokta ägg som vi alltid äter, bara för att vi råkar vara hemma? Att duka upp med sin fina kaffekanna, linneservetter och lägga bröd på fint fat gör att det faktiskt känns lite mer som just semester.


Foto: Elsa Billgren

Åk till stranden

Det är lätt att bli hemmablind och glömma bort att man kan bada trots att man befinner sig på hemmaplan. Nästan överallt kan man ta sig till en strand eller pool. Åk till stranden och bada minst några gånger i veckan på semestern – det är världens härligaste grej ju!

Om du bor i Stockholm rekommenderar jag: Tantobadet, Långholmens strandbad, Flatenbadet (strax utanför stan), Hornsbergs Strand och Huvudsta Strand (i Solna)!

Laga pannkakor som du äter ihoprullade med socker till lunch

Det här är min barndoms somrar i en enda rätt personifierad. När vi var hos min mormor och morfar ute på landet på somrarna fick vi alltid det här till lunch. Mormor stekte pannkakor på förmiddagen som hon strösslade socker över och sen fick de svalna på köksbänken innan vi försiktigt rullade ihop dem och la dem i en matlåda. När lunchen närmade sig tog vi cyklarna ner till havet, la ut picknickfilten och åt pannkakor med hår som droppade av hav.

Hoppa in i en bil och se något nytt som ligger max en timme från ditt hem!

Om du inte får se världen i sommar, varför inte se det som redan finns omkring dig? Jag är säker på att du är lika dålig som jag på att upptäcka allt vackert som finns omkring dig. Låna, hyr eller ta din egen bil och så bestämmer du dig för att köra till en plats du varit nyfiken på men aldrig besökt. Jag tänkte passa på att se Stockholms Skärgård som jag har sett så lite av hittills i mitt liv, trots att det bara ligger runt hörnet. Vad ska du besöka?

Här har vi listat 14 vackra platser att upptäcka i Sverige!

Styr upp en fest!

En fest kan vara hur stor eller liten (men kanske hålla den liten nu) som helst, det är du som bestämmer hur din fest ska vara. Men att styra upp en fest är inte bara trevligt för dig utan även för de som blir inbjudna. Kanske en sommardrink en fredag i juli? Eller en kräftskiva i augusti! Bjud sådana människor som gör dig glad och skåla för sommaren.

Ha picknick!

Ta med dina pannkakor eller sätt ihop en riktigt maffig picknick-korg, så promenerar du bort till en mysig plats i närheten av där du bor och har picknick med någon du tycker om. Picknick är underskattat – det är en så enkel aktivitet som inte kräver någonting av dig!