Varför det är så viktigt att du röstar i EU-valet på söndag

Jag vet inte vad du tycker, men jag känner att det nu är viktigare än någonsin att rösta. Vad din hjärtefråga än är, så behöver din röst höras för att även din åsikt i frågan ska det. Däremot kan det vara svårt att veta varför man ska rösta i EU-valet och vilken påverkan det kan ha på oss här i Sverige. Vi på FORNI vill hjälpa så många som möjligt att rösta nu på söndag den 26e maj!

Varför är det viktigt?

För att vi ska kunna leva i en demokrati som speglar våra värderingar måste vi ta ansvar och rösta. Med EU-valet den 26e maj ska vi utse ledamöter i Europaparlementet – alltså vilka personer vi vill ha där för att representera och föra Sveriges talan. EU-politiken påverkar vår inrikespolitik, vilket är varför det är så viktigt att vi är delaktiga. Genom att rösta i EU-valet påverkar vi vilka partier och ledamöter som ska vara med och fatta besluten i EU och därmed vilka beslut som fattas.

Hur vet jag vem jag ska rösta på?

Många partiers åsikter liknar varandra, och helt ärligt kan det vara svårt att veta vilka frågor man vill prioritera. Ett enkelt sätt att ta reda på vilket parti dina åsikter matchar är genom att ta ett test på SVTs Valkompass. Där uppmärksammas valets största frågor och sen får du välja vad du tycker om dem. På varje fråga kan du också se vad partierna har röstat – men jag försöker att inte titta på det för mycket (Av samma anledning som jag inte försöker lista ut vad en Hufflepuff hade svarat när jag gör ett Harry Potter sorting quiz – jag litar inte på att jag inte försöker välja vad jag tror de hade valt). Du har också en möjlighet att markera tre frågor som är extra viktiga för dig, och på så sätt matchas du med politiker som tycker detsamma.

Ovan till höger ser ni till exempel på var olika partier står i EU:s påverkan i abort-frågan. Något som har uppmärksammats väldigt mycket efter den nya lagen i Alabama, USA.

Vad pratar vi om?

Det här är i och för sig väldigt individuellt, men här är några av de frågor som har skapat mest diskussion de senaste veckorna:

Aborträtten: I USA ifrågasatts och rent av tas aborträtten ifrån många, något som har skapat en stor diskussion. En av frågorna inför valet är om EU ska jobba för att alla ska ha fri rätt till abort. Hur viktig är den här frågan för dig? För oss på FORNI är den livsviktig – vi tror på en framtid där vi kvinnor äger våra egna kroppar och inga män ska ta beslut om dem.

Miljön: Det kan inte vara en överraskning att det här är en stor fråga. Den globala uppvärmningen är det största hotet (tja, beroende på vem du frågar) människan står inför och om vi inte tar tag i det här nu – när?

Internet: EU slog igenom en överenskommelse som innebär att plattformerna (ex Facebook, Instagram, YouTube) ska själva ansvara för att deras användare inte laddar upp något som bryter mot upphovsrätten. För att det ska fungera i praktiken kommer antagligen ett uppladdningsfilter krävas. Många menar att den typen av filter kommer stoppa kreatörer från att kunna ladda upp sina material. Är det här en bra lösning för balansen mellan yttrandefrihet och upphovsrätt?

Tryck här för att göra SVTs Valkompass och se alla frågor!

Hur gör jag?

På söndag, den 26e maj, är det dags att rösta! Du ska ha fått hem ett röstkort med information om var, hur och när – men är du fortfarande osäker kan du hitta all information här!

Att rösta i EU-valet är ett sätt att ta ansvar för den demokrati vi har turen att leva i. Vi på FORNI uppmanar alla att vara delaktiga och hjälpa till att forma vår framtid. Du kanske inte märker det direkt i vardagen, eller förstår vad som sker, men EU har en enorm påverkan på Sverige. Vi på FORNI tycker även att det är enormt viktigt att rösta i EU-valet så att nationalistiska, invandrings-kritiska krafter inte stärks den 26e maj. Det är viktigt för alla olika människor i Sverige såväl som för Europa.

<3