SHOPPA ARTIKEL

6 tips för optimal beauty sleep och så påverkas kroppen av sömn

Samarbete medDecleor

De senaste åren har jag blivit nästintill manisk när det kommer till att skydda huden under dagen. Serum som skyddar mot föroreningar i luften och en hög SPF är något jag prioriterat och värderat högt. Även om jag tar hand om huden på kvällen också så blev jag nästan förvånad över att jag inte riktigt insett vikten av en nattlig hudvårdsrutin – det är ju ändå då produkterna gör jobbet allra mest effektivt.

Tänk på det, vi går och lägger oss i hopp om att vakna med ett friskt glow, att den där blemman på kinden ska försvinna och att eventuell huvud- eller muskelvärk ska vara som bortblåst morgonen efter. En förväntan om nystart, varje morgon. För vi vet att kroppen tar hand om våra besvär åt oss när vi sover. Och det är ju precis så det är – när vi sover börjar kroppen att reparera sig själv på precis alla plan. Hjärnan lagrar alla intryck från dagen, musklerna slappnar av, produktionen av hormoner regleras och hudens blodflöde ökar, vilket resulterar i att kollagenproduktionen drar igång och cellerna börjar reparera skador.

Därför är det inte så konstigt att en mysig kvällsrutin där vi varvar ner följt av en god natts sömn faktiskt kan ge oss det där friska glowet vi så gärna vill ha. Beauty sleep är allt annat än ett påhitt!

1. Varva ner innan läggdags

Att ta det lugnt innan det är dags att sova kanske inte i sig bidrar till mer strålande hy – men det ökar våra chanser till en bättre nattsömn, och det är ju då huden återhämtar sig från dagen och cellförnyelsen påbörjas. Genom att ta det lugnt och skapa en avkopplande kvällsrutin som signalerar läggdags så kan chanserna att somna bättre och sova gott öka drastiskt.

Under hektiska perioder kan det vara bra att meditera en stund, eftersom det försätter våra kroppar i ett återhämtande tillstånd likt när vi sover.

2. Gör rent huden

Om du vill att huden ska återhämta sig under natten så är rengöring A och O. Vi tvättar nämligen inte bara bort eventuella rester utav smink utan även föroreningar från miljön som satt sig på huden under dagen. Med en ren hy kan även nästföljande produkter tränga ner i huden och göra jobbet ordentligt.

Sweet Almond Cleansing Micellar Oil

Denna rengöringsolja masseras in på torr hud och tar effektivt bort all typ av smuts och makeup - även vattenfast! När oljan masseras på huden så förvandlas den till en mjölk som sedan sköljs av med ljummet vatten. Lämnar huden ren och med ett fint glow. Kan användas som ensam rengöring eller som en pre-cleanse produkt.
329 kr från Decléor
Köp

Neroli Bigarade Cleansing Mousse

Detta är en multi-aktiv produkt som rengör huden på djupet. Den löddrande moussen avlägsnar döda hudceller och ger en effektiv rengöring. Verkar även mjukgörande och återfuktande.
219 kr från Decléor
Köp

3. Använd Decléor Night Balm

Decléors Night Balm är en lyxig produkt som appliceras på kvällen för att vårda och stärka huden under natten. Produkten består av botaniska oljor, naturliga vaxer och eteriska oljor – det innebär att produkten är gjord utav 100 % naturligt ursprung och utan tillsatta konserveringsmedel.

Applicera en ärtas storlek mellan händerna, andas in och massera över ansikte och hals. Utför sedan en massageteknik för att förstärka effekten av produkten. Längre ner i artikeln hittar du en film som visar tre olika tekniker med Decléors Aromessencer, balmet appliceras och masseras in på precis samma sätt.

Tillståndet i min hy förändrades på bara en vecka när jag började använda balmet. Huden kändes plötsligt balanserad igen, fick glöden tillbaka och kändes mer återfuktad på morgonen. På köpet har jag lärt mig uppskatta att andas in de eteriska oljorna, ta ett par djupa andetag och ge mig själv en kort men effektiv ansiktsmassage. En ritual som nu är helig på alla sätt.

White Magnolia Night Balm

Naturligt nattbalsam som innehåller 100 % rena, naturliga oljor som effektivt jobbar på hudens olika ålderstecken. Detta lyxiga balm innehåller eterisk olja från Magnolia och är speciellt utformad för en åldrande hy - för att bygga upp hudens fyllighet, form och lyster.
649 kr från Decléor
Köp

Green Mandarin Night Balm

Ett balm av 100% naturligt ursprung baserad på bi- och karnaubavax samt eteriska oljor från bland annat mandarin, citron och grapefrukt. Huvudingrediensen grön mandarin från eterisk olja ger en ljuvlig doft, effektiv antioxidanteffekt och strålande glow. En optimal produkt vid första tecknen på hudåldring.
469 kr från Decléor
Köp

Neroli Bigarade Night Balm

100% naturligt universalbalsam som balanserar, renar, mjukgör huden. Huvudingrediensen är den exklusiva eteriska oljan Neroli som ger en lugnande och fuktgivande effekt. Balmet ger fukt, lyster, mjukgör och stärker huden. Ta en ärtas storlek och värm upp mellan händerna. Andas in den ljuvliga doften och massera sedan ansikte och hals med lätta strykningar.
 
419 kr från Decléor
Köp

4. Gör ansiktsmassage!

Ansiktsmassage har otroligt många fördelar, inte minst kvällstid. Massage gör så att blodcirkulationen i huden kickar igång samtidigt som lymfsystemet stimuleras, det hjälper till att föra bort överskottsvätska och slaggprodukter. Musklerna i ansiktet stärks, vilket ger en fastare känsla i huden, samtidigt som de börjar slappna av inför natten. Hejdå spända käkar och spänningshuvudvärk!

Vad som också är otroligt imponerande är att en kort stunds massage frigör hormonet oxytocin i kroppen, som ger en uppsjö av fördelar som i alla fall jag gärna vill ge min kropp innan jag ska sova. Oxytocin verkar avslappnande, lugnande, minskar stress och ångest, förbättrar andningen och sist men inte minst: sömnen.

5. Använd ett örngott i silke

Det är ingen slump att många hudvårdsprodukter innehåller silke. Som en konsekvens av den otroligt mjuka strukturen så blir huden faktiskt mer återfuktad och den silkeslena ytan kan också påverka uppkomsten av fina linjer på sikt. Ett örngott i silke kommer inte att förbättra huden mirakulöst – men det kommer absolut inte skada. Dessutom har silke samma effekt på håret! Bra va?

6. Prioritera sömn och återhämtning

Jag respekterar kopplingen mellan sömn, välmående och bra hy till hundra procent. Min hy har aldrig varit i så dåligt tillstånd som under mitt första år som mamma, med ett snitt på fem timmars sömn per natt – och då är jag en person som vanligtvis har frisk hy utan några större ”problem”.

När vi inte sover så mycket som kroppen behöver så påverkas vi på många olika plan: kroppen börjar bryta ner sig själv istället för att repareras, kortisol (som är kroppens stresshormon) triggas och gör oss mer mottagliga för inflammationer både i kroppen och i huden. Dessutom blir det svårare att koncentrera sig.

Hur mycket sömn vi behöver är helt individuellt, så planera in i förväg hur många timmar som är optimalt för just dig.

*

Hoppas att du kan hitta en kvällsrutin som passar ditt liv och dina behov, så att du får maximalt med återhämtning och kan maxa din beauty sleep!