Dermatologernas bästa tips för en frisk hy

Bildkälla: Into the Gloss

Vi behöver inte alltid dyra krämer och exklusiva märken. Här går vi back to basics med tips och och samlat de bästa tipsen från dermatologer om hur du bäst tar hand om din hy.

Sov rätt

Visste du att din position påverkar din kropp? De som sovit på sidan har mer tendens till att få mer ”sleep lines”, alltså fina linjer kring ögon och tinning — och ett ansikte mot en kudde lämnar inte bara produkter på tyget utan också smuts på hyn. Så när det kommer till just hyn är det bäst att man sover på rygg, för att förebygga orenheter och rynkor.

Safe before sorry

Idag finns det otroligt många produkter att välja ifrån. Tittar vi på bara Sveriges utbud pratar vi hundratals, säkert tusentals produkter. Det är en djungel. Om du inte vet var du ska börja så kan du exempelvis gå till en dermatolog som hjälper dig, alternativt börja på något Apotek. Apoteken har speciella regler när det kommer till produktion och ingredienser, vilket innebär att du kan lita på att produkterna du köper där inte innehåller några ämnen som faktiskt kan skada dig (att man ens ska behöva oroa sig för detta är uppseendeväckande) eller är dåliga för vår planet.

Skydda dig från solen – alla dagar

Det stämmer, även om det regnar behöver du applicera SPF. Inför en solkräm i din vardagliga rutin eller införskaffa en dagkräm som innehåller SPF så behöver du inte tänka på det.

Vill du lära dig mer om hur UV-strålar påverkar din hy? Läs vår artikel, den gäller även nu i vinter.

Kläm inte finnar

Det är inte första gången du hör det, men det är inte säkert inte sista gången du klämt en finne heller? Om man lämnat de unga åren bakom sig kan det vara så att man nu börjat se konsekvenserna av alla de finnas man inte kunnat hålla sig från att klämma — det vill säga ärr. En finne är inte rolig men den försvinner, ärr är bestående. Så, vi säger det igen — kläm dem inte!

Och är det så att du fått pigmentfläckar på grund av en finne, prova Rosehip Oil för att motverka bestående färgförändring.

Drick vatten

Det kanske är ett tråkigt tips, men också det billigaste vi har? Även om vatten inte specifikt återfuktar din hy, hjälper det kroppen att göra sig av med gifter och hålla dig återfuktad, vilket i sin tur hjälper kroppens alla funktioner (inklusive hud) att fungera som det ska — och de flesta av oss dricker alldeles för lite per dag. Detta leder ofta till trötthet, huvudvärk och uttorkning. Köp en miljövänlig vattenflaska och ha på skrivbordet eller se till att fyll på glaset under dagen.

Träna

Huddoktor eller icke, träning kommer alltid att rekommenderas när det till kommer till hälsa och välmående. Och detta gäller även din hy. När blod och syre strömmar genom kroppen drar det ut gifterna ur kroppen, såväl toxinerna som täpper till porerna. Cirkulationen som blir förebygger exempelvis akne, men gör allmänt din hy mer välmående.

Kvalité, inte kvantitet

Ingenting bör överdrivas. Huden är känslig, och kräver balans. Det vill säga att du inte ska hålla på för mycket, till och med när det kommer till rengöring. Om du scrubbar huden för ofta kan den bli mindre tålig och spricka, och om du tvättar den för mycket kommer den att torka ut då den inte hinner återuppbygga sig.

Titta och undersök

Vissa kanske drar sig ifrån att känna och kika — gör det bara. Lär känna din hud och försök förstå vad dina behov är. Om din hy är torr, hitta en bra ansiktskräm eller lotion för att ge den fukten vi behöver. I Sverige lever vi i ett kallt och torrt klimat, vilket innebär att huden kan behöva en extra fukt-push. Hudförändring är oftast ofarligt och kan återgäldas  om det skulle behövas!