SHOPPA ARTIKEL

Får du också torr hy på vintern? Vi listar knepen för att maxa fukten!

Bildkälla: Pinterest
Den här artikeln innehåller annonslänkar

Så fort vädret slår om är det vanligt att hudens tillstånd också gör en helomvändning. Från ett möjligen bevarat sommarglow uppstår diverse torra fläckar, röda och irriterade partier samt en stramhet som heter duga. Trots att samma sak sker varje år runt oktober/november lyckas man ofta bli överrumplad över hudens snabba skifte. För att slippa hudens (högst märkbara) reaktion på klimatet finns det dock metoder att ta till – vi berättar vilka!

Så motverkar du torr hy på vintern

På vintern är det bra att undvika att tvätta huden för mycket, och var sparsam med exfoliering. För intensiv tvätt stör nämligen hudens egna ph-värde, vilket brukar leda till en torr, stram och reaktiv hud. Genom att lägga till ett återfuktande serum eller en booster kan du maximera fukten på djupet – glöm sedan inte att låsa in den med en återfuktande kräm som även skyddar hudbarriären mot kyla och mjukgör de torra partierna.

Fuktbevarande ingredienser att hålla utkik efter

 1. Squalane
  Verkar mjukgörande och återfuktande. Absorberas snabbt av huden och har antioxidativa egenskaper.
 2. Glycerin
  Glycerin har fantastiska fuktbindande egenskaper och har en förmåga att reparera det översta hudlagret.
 3. Panthenol
  Detta är en fuktbevarande ingrediens som har god förmåga att lugna, återfukta och reparera huden.
 4. Ceramider
  Ceramider bidrar till att behålla hudens fuktnivåer. Skyddar även hudens yta både från miljöfaktorer och uttorkning.
 5. PHA-syra
  Detta är en mild syra som exfolierar sparsamt och passar en torr och känslig hud perfekt. PHA-syra binder även fukt till huden.
 6. Hyaluronsyra
  Finns naturligt i vår hud och är ingen syra likt AHA utan återupphåller fuktbalansen i huden. Verkar även skyddande, stärkande och “plumpande” på huden.
 7. Niacinamide
  Niacinamide är ingredienser som minskar inflammation och rodnad, ökar fukten i huden och skyddar hudbarriären.

The Magic Milk

The Magic Milk är en återfuktande ansiktsrengöring för daglig användning. Kombinationen av lugnande CBD, mikrobiombalanserande havreextrakt, glycerin och fruktenzymer från papaya och mango rengör huden på djupet utan att torka ut.
350 kr från MANTLE
Köp

Triple Microdermabrasion Face Polish

En trippelverkande exfoliering som kombinerar kemisk och mekanisk exfoliering. AHA exfolierar och stimulerar cellförnyelsen och papayaenzym exfolierar ytterligare genom att lösa upp de döda hudcellerna, medan mikrokristaller ger en mekanisk exfoliering. Innehåller bland annat mjukgörande glycerin. Använd 1-2 gånger per månad under vinterhalvåret om huden är extra känslig.
629 kr från Exuviance
Köp

Relax Overnight Complex

En intensivt återfuktande och revitaliserande kräm med bland annat PHA-syra, glycerin och hyaluronsyra. Applicera denna creme inför natten för att stärka hudens egen skyddsbarriär och ge maximalt med fukt.
499 kr från Exuviance
Köp

Nourishing Cream

Detta är en intensivt mjukgörande creme som ger huden extra näring och fukt både omedelbart och på lång sikt. Niacinamid är en antioxidant som finns naturligt i vår kropp och är känd för sin förmåga att stärka hudens skyddsbarriär. Niacinamid stärker även hudens egen lipidproduktion, vilket gör att huden kan behålla fukt och näring under lång tid.
900 kr från Verso
Köp

Niactil 4%

Niactil 4 % är en behaglig gel med 4% koncentrerad niacinamid som tillför fukt och samtidigt som den hjälper huden att bibehålla sin egen fukt. Motverkar fina linjer och ojämn pigmentering. Verkar lugnande på huden och motverkar rodnad. Använd produkten som en booster under din dag- eller nattkräm!
375 kr från Elixir Cosmeceuticals
Köp

Hudvård som gör skillnad!

Det är smart att inkludera fuktbevarande, mjukgörande och skyddande produkter i din hudvårdsrutin under vinterhalvåret. Det betyder inte att du måste byta ut alla dina hudvårdsprodukter, men du kan mer fördel byta ut en del. Boosta huden med fuktbevarande ingredienser som även skyddar hudbarriären, så är oddsen stora att du slipper eventuella utbrott och kan glädjas av en mjuk hud full av lyster året om. Så här gör du!

 1. Byt ut din rengöring till en mjölkrengöring. För intensiv tvätt förstör hudens egna ph-värde, men en mjölkrengöring bibehåller ph-värdet mer än andra alternativ.
 2. Känslan efter en ny-exfolierad hy är svårslagen, men var sparsam med exfoliering under vintern eftersom det precis som rengöring rubbar ph-värdet i huden, vilket kan leda till en ännu torrrare hud.
 3. Lägg till ett återfuktande serum i din rutin för att ge huden maximalt med fukt. Ett serum tränger längre ner i huden än en ansiktskräm och ger därför återfuktning på djupet.
 4. Byt ut din ansiktskräm mot en fetare och mer återfuktande under vinterhalvåret. En ansiktskräm mjukgör, men fungerar även som ett skydd mot yttre påfrestningar som kyla.
 5. Använd ansiktsmask för att mjukgöra huden – gärna två gånger i veckan för att boosta med mycket fukt. I den här artikeln hittar du fler tips på ansiktsmasker. Spana in ingrediens-lexikonet längst ner!