SHOPPA ARTIKEL

Så förhindrar du att huden åldras för tidigt + video som förklarar processen

Samarbete medSkinCeuticals

När jag fick äran att göra den här artikeln och videon i samarbete med SkinCeuticals så blev jag, helt ärligt, eld och lågor. Efter min första graviditet bröt nämligen en uppsjö av mörka fläckar ut i hela mitt ansikte. Jag har alltid varit lyckligt lottad med en ”bra” hy och därför kom pigmentförändringarna som en chock, och jag fick en ångestklump i magen varje gång jag tittade mig själv i spegeln. Jag kom över ett utav SkinCeuticals correct serum och en mycket välanvänd flaska senare hade pigmentförändringarna minskat rejält. Behöver jag ens säga att det kändes som magi på flaska?

Idag ska vi dock inte gå in så mycket på befintliga skador i huden, utan vad man kan göra för att förebygga dessa typer av skador och varför huden så lätt kan åldras i förtid.

De gyllene reglerna för att bevara en ungdomlig och välmående hy stavas Prevent, Correct and Protect och detta är SkinCeuticals ledord. Förebygg framtida eventuella skador, korrigera tidigare skador och skydda för att behålla en välmående hud. I den här artikeln ska vi fokusera på förebyggande och skyddande hudvård (mer om korrigering en annan gång!) och längst ner i artikeln hittas en video där jag går in på ämnet, samt pratar om produkternas värde för olika hudtyper.

Varför åldras huden i förtid?

Genom syret vi andas in så producerar kroppen någonting som kallas för fria radikaler. Fria radikaler är små molekyler som vi alltså producerar på daglig basis, men de är väldigt reaktiva, och beroende på vår livsstil kan de produceras i alldeles för höga halter. Mycket exponering för sol, rökning, stress och luftföroreningar är exempel på sådant i vår livsstil som triggar produktionen av fria radikaler. Då uppstår en process som kallas för oxidativ stress, som påskyndar nedbrytningen av våra celler och då leder till för tidigt åldrande. Detta innebär att huden tappar elasticiteten, får pigmentförändringar och så kan fina linjer och rynkor dyka upp.

.. vad kan man göra för att förebygga detta?

Först och främst gäller det alltså att se över sin livsstil, men förutom det så finns det två grundstenar som hjälper till att skydda vår hud vilket vi alltid bör göra oavsett hur ”bra” miljö vi lever i. Dessa är antioxidanter och solskydd och de är grunden i Skin Ceuticals filosofi.

Antioxidanter hjälper till att balansera de fria radikalerna och förhindrar den oxidativa stressen, samtidigt som de skyddar våra celler. En kraftull antioxidant är C-vitamin, även känd inom hudvård som L-askorbinsyra. L-askorbinsyra är en viktig komponent i hudens kollagenproduktion och även en hjälte när det kommer till att förebygga och bekämpa pigmentförändringar i huden. C-vitamin kan man självklart få i sig i mängder via kosten vilket också är superbra, men det är genom applicering huden som vi kan motverka skador som orsakas av miljön.

När vi utsätts för just föroreningar från luften så bryts E-vitaminet i huden ner. E-vitamin är en antioxidant som både skyddar våra celler och ser till att behålla näringen i huden. Tillsammans med C-vitamin blir denna ännu mer kraftfull – precis på samma sätt som C-vitamin och solskydd är mest kraftfulla tillsammans. Många ingredienser jobbar alltså bäst i två!

Solskydd är A och O när det kommer till att skydda huden från för tidigt åldrande och ska användas året om, även i solfattiga vinter Sverige. För att få fullt skydd bör solskyddet gälla både UVA och UVB strålar, då dessa påverkar huden på olika sätt. UVA strålar är de som är tydligt sammankopplade med en för tidigt åldrad hy och dessa strålar går faktiskt genom glas (!) medan UVB strålar är de som ofta bränner oss och når hela vägen ner till dermis (det mellersta hudlagret) och orsakar djupare skador på huden.

Det finns kemiska solskydd och fysikaliska solskydd. I det kemiska solskyddet absorberar de kemiska filterna strålningen och omvandlar den till värme (som man givetvis inte känner). Det fysikaliska solskyddet reflekterar bort UV-strålarna från huden istället.

När antioxidanter och SPF används tillsammans så får huden ett optimalt skydd som förebygger tidiga ålderstecken, minskar utvecklingen av fina linjer och rynkor och främjar en välmående hy.

[su_note note_color=”#ffffff” text_color=”#210000″]

Antioxidant Lexikon 

Alfa-Tokoferol: En variant av E-vitamin som verkar skyddande och stärker fuktbarriären.
Baicalin: Verkar lugnande och hjälper huden att motstå miljöpåverkan.
Ferulinsyra: Skyddar mot fria radikaler och UV-strålar. Förstärker effekten av andra antioxidanter.
L-askorbinsyra: Neutraliserar fria radikaler och främjar kollagensyntesen samt hudförnyelsen.
Phloretin: Kommer från bladen på äppelträd och verkar hudlindrande samt skyddar mot fria radikaler.
Silymarin: Aktiv antioxidant från mjölktistel som verkar skyddande samt reglerar oljeproduktionen.
Reservatrol: Bildas i skalet på vindruvor och ger bättre hudkvalitet.

[/su_note]

VIDEO

Antioxidantserum som förebygger för tidigt åldrande

C E Ferulic

C E Ferulic är ett antioxidantserum som appliceras på morgonen innan SPF och skyddar huden mot fria radikaler. Serumet stärker hudens elasticitet och fasthet, korrigerar fina linjer och ger en jämnare hudton. Passar en mogen, normal till till torr hy. 15% L-askorbinsyra 1% Tokoferol 0,5% Ferulinsyra
1719 kr från Skin Ceuticals
Köp

Phloretin CF

Phloretin CF är ett antioxidantserum som hjälper till att skydda huden mot skadliga fria radikaler, och appliceras därför på morgonen innan SPF. Serumet stimulerar kollagenproduktionen och förbättrar hudens spänst, samtidigt som det verkar korrigerande på pigmentförändringar och ger en jämnare hudton. Passar en normal till fet hy. 10% L-Askorbinsyra 2% Floretin 0,5% Ferulinsyra
1719 kr från Skin Ceuticals
Köp

Serum 10

Serum 10 är ett antioxidantserum som hjälper till att skydda huden mot skadliga fria radikaler och behandlar de första ålderstecknen. Perfekt för dig som använder C-vitamin för första gången eller har en känslig hy. 10% L-Askorbinsyra 0,2% Ferulinsyra.
1059 kr från Skin Ceuticals
Köp

Silymarin CF

Silymarin CF är ett antioxidantserum som skyddar huden mot fria radikaler samtidigt som det reducerar överflödigt talg som kan orsaka glansighet. Silymarin CF passar en fet/aknebenägen hy och förfinar hudens struktur samtidigt som huden får mindre synliga linjer och en jämnare hudton. 15 % L-askorbinsyra 0,5 % Silymarin 0,5 % Ferulinsyra 0,5 % Salicylsyra
1719 kr från Skin Ceuticals
Köp

Reservatrol B E

Resveratrol B E är ett antioxidantserum för nattbruk, med en hög koncentration av ren och stabil resveratrol. Serumet neutraliserar fria radikaler samtidigt som det stödjer hudens återhämtningsprocesser under natten och förbättrar både spänst och lyster. Passar alla hudtyper men är idealisk för mogen hy. 1 % Reservatrol 0,5% Baicain 1% Alfa-Tokoferol
1599 kr från Skin Ceuticals
Köp

AOX+ Eye Gel

AOX+ Eye Gel är ett antioxidantserum för ögonen, som hjälper huden att skydda den mot fria radikaler och förebygga förtida hudåldrande. Reducerar påsar och mörka ringar under ögonen samt stimulerar mikrocirkulationen tack vare bland annat koffein. Passar alla hudtyper. 5% L-askorbinsyra 1% floretin 0,5% ferulinsyra
1049 kr från Skin Ceuticals
Köp

 

Ansiktskrämer med SPF 50+

ULTRA FACIAL DEFENSE SPF 50+

Ultra Facial Defense är ett fuktgivande UV-skydd, med ett bredspektrum kombinationsfilter. Skyddar mot för tidigt åldrande och ger huden 12 timmars fukt. Har en lättviktig formula för en behaglig känsla på huden. Passar alla hudtyper. Vattenresistent.
389 kr från Skin Ceuticals
Köp

ADVANCED BRIGHTENING UV DEFENSE SPF50

Advanced Brightening UV Defense SPF50 är ett UV-skydd som hjälper till att motverka pigmenteringar. Den har en lättviktig formula som bland annat innehåller 1% tranexamsyra och 2% niacinamid som hjälper till att jämna ut hudtonen och minimera synligheten av pigmenteringar. Appliceras varje morgon för att skydda huden mot UV-strålar.
499 kr från Skin Ceuticals
Köp

SHEER MINERAL UV DEFENSE SPF50

Sheer Mineral UV Defense SPF50 är ett solskydd som ger en matt finish och passar alla hudtyper, inklusive känslig hud. Den är vattenresistent och innehåller 100% mineralfilter med ett högt UV-skydd. Den har en silkeslen, lätt och transparent textur som är enkel att applicera jämnt och den absorberas snabbt av huden.
469 kr från Skin Ceuticals
Köp

Mineral Radiance UV Defense SPF 50

Mineral Radiance UV Defense är ett bredspektrum UV-skydd med 100% fysikaliskt filter. Har en tunn, lättviktig och lätt färgad formula som jämnar ut hudtonen och ger fin lyster. Skyddar mot för tidigt åldrande och hyperpigmenteringar. Passar alla hudtyper, även känslig hud. Kan tryggt användas efter kliniska behandlingar, exempelvis laser. Vattenresistent och parfymfri.
469 kr från Skin Ceuticals
Köp

Oil Shield UV Defense Sunscreen SPF 50

Oil Shield UV Defense Sunscreen SPF50 är ett bredspektrigt solskydd som skyddar huden mot UVA- och UVB-strålar med SPF 50 samtidigt som den har matterande egenskaper för att reducera överflödigt talg. En lättviktig textur som ger en torr finish och som inte efterlämnar någon hinna. Passar blandhy/fet hy.
389 kr från Skin Ceuticals
Köp