SHOPPA ARTIKEL

Allt du behöver veta om Tea Tree Oil

Shoppen i den här artikeln innehåller annonslänkar
Klicka på SHOPPA ARTIKEL till vänster för att se produkter
Bildkälla

Vad är Tea tree?

Tea Tree oljan kommer från Melaleuca-växten som har sitt ursprung i Australien. Den är känd för dess kraftfulla antiseptiska och antibakteriella egenskaper. Australiens ursprungsbefolkning, Aboriginerna har i hundratals år känt till Tea Trees bakteriehämmande egenskaper och har använt dessa löv som medicin för att behandla en mängd olika åkommor.

När jag under en kortare period bodde i Australien besökte jag Daintree rainforest och fick chans att prata med en man som faktiskt bodde i regnskogen. Hans familj levde efter naturens tillgångar och de visade mig bland annat hur de använder Tea Tree. Det var otroligt häftigt hur bladen de tvättade sig med började löddra i kontakt med vatten och när jag fick ett (eller snarare ett tjugotal) myggbett bröt han av en växt för att sedan hälla vätskan från stjälken på mitt irriterande bett. Jag överdriver inte ens när jag säger att bettet försvann helt efter 15 minuter. Varför kan jag inte finna denna vätska i flaska på apoteket?!

Vilka är de vanligaste användningsområdena?

Jag vet att det är många som använder Tea Tree-olja till allt. Rengöring för hemmet, fläckborttagning, eliminera lukt från skor och mögel, mot skadedjur och för friskare luft i hemmet. Ni hör ju, listan kan göras lång! Själv har jag endast använt Tea Tree för min oljiga hy och stundtals torra hårbotten, vilket har funkat fantastiskt bra.

Tea Tree odling (bildkälla)

Vad finns det för fördelar med Tea Tree oljan?

En stor fördel med produkten är att den är naturlig. Det finns inga tillsatser, inga konstiga ingredienser, inga parabener eller sulfater. En annan fördel är att den har många användningsområden och är otroligt prisvärd. Du kan nämligen få en flaska för under 100-lappen! Längst ner i artikeln tipsar jag om en favorit.

Kom ihåg att 100 % koncentrerad Tea Tree Oil inte bör appliceras direkt på huden och läs instruktionerna på bipacksedeln noga. När du använder ett medel för första gången ska du alltid prova på ett mindre område innan användning, för att se hur huden reagerar.

Vem bör använda Tea Tree olja?

Har du problem med fet och aknebenägen hud? Då är Tea Tree-oljan perfekt för dig! Fet problemhud grundar sig nämligen i att din hy egentligen är väldigt torr, hur konstigt det än låter. Du har en överproduktion av olja och talg då huden känner att den måste kompensera för fukten den saknar. Av just denna anledning är Tea Tree perfekt. Med sin antiinflammatoriska effekt lindrar den aknen och de eventuella ärren du fått av den. Tänk bara på att inte överkonsumera Tea Tree då det istället kan få motsatt effekt!

Viktigt!

Köp aldrig Tea Tree-olja som förvaras i en klar flaska (samma som med retinol!), den behöver nämligen förvaras i en tonad flaska för att behålla sin effektivitet och styrka. Ljus gör att oljan oxiderar, vilket bryter ner oljan och gör den ineffektiv.

Produkter med Tea Tree ☟

Breakout Clearing Foaming Wash

Dermalogica Clear Start Breakout Clearing Foaming Wash är ett rikt löddrande rengöringsgel som skonsamt tar bort döda hudceller och portilltäppande talg vilket motverkar bildningen av blemmor. Fylld med växtextrakt som är valda med omsorg för att rengöra huden och fortfarande bibehålla hudens naturliga balans. Clear Start serien är speciellt framtagen för tonårshud, som oftast är oljigare och fetare än vad huden är vid vuxen ålder.
180 kr från Dermalogica
Köp

Tea Tree Face Mask

En ansiktsmask som reducerar synbarhet av pormaskar då den rengör din hud på djupet med ingredienser såsom bl.a. tea tree-extrakt och aloe vera.
39 kr från Anatomicals
Köp

Blemish Control Primer

Använd den här primern när du vill att ditt ansikte ska kännas som en fulländad, jämn canvas. Salicylsyra, E-vitamin och tea tree-extrakt ger dig kontroll över finnar och blemmor samtidigt som primern förbereder ansiktet så att sminket appliceras jämnt, håller länge och ger en silkesmjuk känsla.
109 kr från e.l.f.
Köp

Tea Tree 70 BHA Toner

Grow Tea Tree 70 BHA Toner är ett milt exfolierande ansiktsvatten, som återfuktar och balanserar en acnebenägen hud, samtidigt som den löser upp tilltäppta porer och stabiliserar talgproduktionen. Innehåller 70% tea tree-extrakt, vilket lugnar huden samtidigt som en blandning av betainsalicylat (BHA) och bark från pilträdet exfolierar gamla hudceller och avlägsnar orenheter, för att ge en jämn och hälsosam hud med lyster.
299 kr från Grow
Köp

Tea Tree Daily Anti-Imperfection Solution

100 procent vegansk, lätt lösning med Community Trade-producerad tea tree-olja som hjälper till att reducera ojämnheter och förbättra hudens allmänna tillstånd. Använd dagligen för synbart klarare och nedmattad hud.
195 kr från The Body Shop
Köp

Tea Tree 80 Cream

Grow Tea Tree 80 Cream är en lätt 24h-creme med hela 80% tea tree-extrakt som lugnar, återfuktar och balanserar en oren hud som lätt får blemmor. Den är helt fri från vatten och innehåller istället trehalos, som effektivt binder fukt i huden vilket ger en djup och långvarig återfuktning på upp mot 96 timmar. Även berikad med havtornsextrakt och centella asiatika som bidrar till en jämn hudton och en mer elastisk hudstruktur samt skyddar mot fria radikaler. Passar alla hudtyper, särskilt en känslig och acne-benägen hud. 
359 kr från Grow
Köp

Tea Tree Oil

Eterisk olja av tea tree är vida känd för sina djuprengörande egenskaper. För att framställa bästa möjliga tea tree-olja ångdestilleras bladen redan inom 12 timmar efter skörd. Vår ikoniska Community Trade-framställda tea tree-olja är kliniskt bevisad att bidra till klarare hud. Oljan är vegansk.
130 kr från The Body Shop
Köp