SHOPPA ARTIKEL

Därför är Retinol som ett bootcamp för dina hudceller

För några veckor sedan smsade min mamma mig och frågade vad retinol är och om hon kunde använda det. Hon har nämligen ganska känslig hy och är därför rädd för att testa nya produkter (hennes hy har däremot blivit SÅ fin efter att hon börjat använda Rose Hip Oil i sin ansiktskräm som jag tipsade om här!). Jag delade med mig av det jag redan kunde, men gjorde sedan en snabb googling och insåg att det fanns en hel del jag inte visste om just retinol. Därför tänkte jag dela med mig av mina kunskaper här!

Vad är retinol?

Det är en A-vitamin i form av extremt små molekyler som når enda ner till det undre hudlagret dermis (se bild). Retinol är cell-kommunikativ vilket innebär att den kan få en åldrad hudcell att bete sig som en ung och frisk hudcell. Retinol stimulerar produktionen av kollagen och elastin vilket i sin tur kan det leda till en mer spänstig och mjuk hud med minskad synlighet av rynkor.

Det finns flera olika former av retinol. Allt ifrån receptbelagda A-vitaminsyror för exempelvis akne, till mer milda varianter som finns tillgängliga för alla som vill få hudcellerna att jobba. Som ett litet bootcamp för huden helt enkelt.

 

Bildkälla

Varför ska man använda retinol?

Det finns flera anledningar! Har du problem med akne kan du se över om dina produkter innehåller retinol, om inte så tycker jag att du ska införskaffa det. Retinol reglerar nämligen talgproduktionen och bromsar bakteriebildningen i huden.

Kan retinol vara farligt?

Retinol är en stark ingrediens och många reagerar med rodnad eller torrhet till en början. Ofta är det något som försvinner i takt med att huden vänjer sig vid produkten och anpassar sig, men det beror också helt på vilken hudtyp du har, vilken produkt du använder samt hur koncentrerad form av retinol du applicerar. Vänj därför huden långsamt vid retinol och använd den endast några få gånger i veckan till en början. Testa tre kvällar per vecka och öka sedan successivt!

Är du gravid, ammar eller har rosacea bör du undvika retinol helt. Har du extremt torr och känslig hy bör du även vara försiktig med retinol. Om den första rodnaden och fjällningen inte går över ska du sluta med en gång.

Därför ska du inte använda en produkt med mer än 1% retinol

Retinol är extremt kraftfullt och kan skada huden om man inte är försiktig. Därför är produkter med max 1% retinol godkända att säljas utan recept inom EU. Du bör därför inte köpa hem produkter från din resa till exempelvis USA. Det kan skada mer än vad det gör nytta. Om du forfarande insisterar på att använda en produkt med mer än 1% retinol bör du rådfråga din hudterapeut. Det finns en anledning till att 1%-gränsen har satts!

Tips på produkter som innehåller retinol!

Night Serum

Retinol-ceramidkapslarna kombinerar de effektiva utslätande fördelarna hos Retinol med Ceramiders återfuktande och reparerande egenskaper som stärker hudbarriären. Tillsammans reducerar de synliga, fina linjer, förbättrar hudtexturen, hudtonen och hudens klarhet.
1 025 kr från Elizabeth Arden
Köp

Vitaminserum

A-vitaminserum (1%) bygger upp huden och gör den vitalare och yngre. Jämnar även ut hudtonen vilket ger en underbar lyster.
695 kr från Medik8
Köp

Night Cream

Återfuktande och reparerande nattkräm som verkar lugnande och återuppbyggande. Retinol boostar hudens egen produktion av collagen och reducerar ålderstecken. En polysaccharid, Hyaluronsyra och Jättenattljusolja återfuktar på djupet, mjukgör, lugnar, reparerar och ger huden en sammetslen yta. Niacinamid och Plommon extrakt dämpar rodnad, motverkar förstorade porer och stärker hudens yttre barriär.
479 kr från Lernberger Stafsing
Köp