6 genvägar för din iPhone som gör varje dag enklare

Bild: Linn Herbertsson
OBS! För att använda genvägarna i den här artikeln måste du ladda ner iOS 13 på din iPhone.
Uppdatera till iOS 13: Inställningar > Allmänt > Programuppdateringar > Installera
OBS 2! Verkar vara en bugg nu i början. För att kunna ladda ner våra genvägar måste du:
1. Installera en av Apples egna genvägar från galleriet
2. Kör den genvägen du installerat för att ”aktivera”
3. Starta om appen Genvägar
4. Gå in i Inställningar > Genvägar > Slå på ”Tillåt ej betrodda genvägar”

Om du har uppdaterat din telefon till iOS 13 så kanske du har sett att en app som heter Genvägar har dykt upp. Genvägar är en Apple-ägd app som låter din telefon göra åtgärder åt dig, som snabbkommandon, för att spara tid. En genväg kan skräddarsys av dig eller så kan du använda färdiga som Apple skapat. Genvägarna fungerar för iPhone, iPad, iPod touch och Apple Watch.

I den här artikeln kommer jag dela med mig av sex stycken genvägar jag själv skapat och använder varje dag. The best part? Du kan själv ladda ner dem och installera på din egen telefon – så du kan spara lika mycket tid som jag. Under varje genväg har jag skrivit hur du skräddarsyr den för dina behov.

Det senaste från internet

Den bästa genvägen om ni frågar mig. Du får listat alla de senaste artiklarna från en hemsida via deras RSS-flöde, så du enkelt kan se om det har kommit något nytt. Genvägen du kan ladda ner har FORNI, Buzzfeed, Svenska Dagbladet och ELLE redo – men du kan byta ut dem till vilka du vill.

Ladda ner genvägen här!

Om du vill ha en genväg till en hemsida (som till exempel FORNI), ladda ner den genvägen här!

 

För att byta ut till dina egna hemsidor: Genvägar > Välj “Inställningar” genvägen Senast från www (tre prickar i höger hörn) > Byt ut namn och URL-länkar till dina hemsidor

Vart ligger mitt närmsta kafé?

Jag vet inte hur många gånger jag stått med vänner och diskuterat vart man ska ta vägen för den där fikan. Ta-da! Den här genvägen listar alla kaféer inom en 2 kilometer radie, så ni enkelt kan välja. Sparar en massa tid!

Ladda ner genvägen här!

Hur tar jag mig hem härifrån?

Min mest använda genväg – hur tar jag mig hem? Slå på den och så skickar den över dig till Google Maps (eller Kartor, om du föredrar det) som sen visar hur du hittar hem. Jag har satt som standard att jag alltid vill promenera hem, men du kan ställa in den på buss, bil eller cykel.

genvägar ios

Ladda ner genvägen här!

 

För att byta ut till din egen adress: Genvägar > Välj “Inställningar” genvägen När Ska Jag Dra? (tre prickar i höger hörn) > Byt ut gatuadress till din egna

Dina bästa spellistor

Jag har ett gäng spellistor som jag i princip alltid lyssnar på, så jag gjorde en genväg som hjälper mig nå dem snabbare. Nu slipper jag gå in i Spotify för att scrolla igenom hela min lista!

genvägar ios

Ladda ner genvägen här!

 

För att byta ut till dina egna spellistor: Genvägar > Välj “Inställningar” genvägen Spellistor (tre prickar i höger hörn) > Byt ut namn och URL-länkar till din spellista
För att hitta URL-länk till din spellista: Spotify > Välj spellistan du vill dela > Välj “Inställningar” (tre prickar i höger hörn) > Dela > “Kopiera länk”

När behöver jag gå till jobbet?

Den här använder jag om jag ska ta bussen till jobbet. Jag har sagt till appen var jag bor, var kontoret ligger, vilken tid jag vill vara där och att jag ska åka kollektivtrafik. Den säger då till mig när jag behöver lämna lägenheten för att hinna med bussen så jag kommer i tid till kontoret. Den inkluderar också hur lång tid det tar för mig att nå femte våningen.

genvägar ios

Ladda ner genvägen här!

 

För att byta ut till din egen adress: Genvägar > Välj “Inställningar” genvägen När Ska Jag Dra? (tre prickar i höger hörn) > Byt ut gatuadresser och postort till dina egna
För att byta från Buss till Bil: Genvägar > Välj “Inställningar” genvägen När Ska Jag Dra? (tre prickar i höger hörn) > Klicka på “Visa Mer” i tredje sektionen > Tryck på “Kollektivtrafik” > Välj “Bil”

 

Utforska fler genvägar

Vill du hitta ännu fler genvägar för att spara tid? Inne i appen Genvägar finns det ett bibliotek du kan bläddra i, där kan du ladda ner färdiga genvägar klara att använda, eller ändra dem för att skräddarsy dina egna. Här är några genvägar jag tycker är intressanta:

  • Håll koll på hur mycket vatten du dricker
  • Skicka ett färdigt SMS till en speciell person
  • Snabbuppringning
  • Sätt en tvättimer så du vet när tvätten är klar
  • Gör om en bildserie till en GIF

 

Hoppas du lärde dig något nytt idag och laddar ner alla genvägar. Jag lovar, det är värt det! Mina musikal-spellistor har aldrig varit så nära till hands.