Veckans snackisar

Bild: Gordon’s

Måndag och dags för veckans snackisar hos FORNI, en serie där vi samlar nyheterna från Internet och veckan som varit. Det är viktiga, roliga och onödiga ämnen.

Veckans snackisar

Framtidens restaurangbesök enligt experten

En av Sveriges främsta kockar, Jonas Lagerström, är en av de kockar som insett vikten av att använda teknik och data för att personalisera restaurangupplevelsen och därmed arbetar med företaget Superb. Zaedo Musa är grundaren till Superb som är ett företag som vill revolutionera restaurangbranschen och tillsammans med Jonas Lagerström har de siat i kristallkulan om vad framtidens restaurangbesök kommer att innebära post corona. Zaedo Musa reder ut för hur framtidens restaurangbesök kommer se ut enligt honom:

  1. Allergisk och trött på att behöva upprepa att du inte tål nötter, är laktosintolerant och har problem med gluten? I framtiden kommer restaurangen känna till dina allergier innan du ens har satt din fot på stället.
  2. Vem tar notan? Nät notan kommer in kan det bli obekvämt med vem som tar den. Ingen erbjuder sig, och du känner dig tvungen. I framtiden kommer du kunna förbetala notan digitalt, och enkelt dela upp den.
  3. Nischade menyer! Varför ska du läsa igenom massor av köttalternativ om du är vegetarian? Ogillar du vitt vin men älskar rosé? Då ska roséalternativen vara de som presenteras.
  4. Stammis-känsla på favoritstället! I framtiden kan restauranger identifiera sina återkommande gäster och därmed veta – och tilltala dig vid ditt namn, ha koll på hur ofta du besöker stället, vilka du varit där tillsammans med, vad du brukar beställa och vid vilket bord du föredrar att sitta.

Jonas Lagerström & Zaedo Musa.

NK presenterar årets gala-jury

Återigen är det dags för NK Galan! En gala där Nordiska Kompaniet, för sjätte året i rad, hyllar de främsta inom högkvalitativt mode, skönhet, stil och hållbar innovation. Juryn för årets gala är nu utsedd och presenterad, de utsedda är välkända modeexperter som erhåller bred kunskap inom mode och design, och som kombinerat med varandra besitter närmare 180 års erfarenhet inom de nämnda ämnena. Bland jurymedlemmarna finnes bland annat Tina Törnquist och Julian Hernandez, men detta år inkluderas även NKs nyckelkunder i besluten om vinnarna inom särskilda kategorier! Detta genom att nyckelkunderna via NKs Instagram får möjlighet delta i en röstning som pågår de tre första dagarna av galaveckan som inträffar den 18-25 september.

Se jurymedlemmarna på bild här nedan samt läs mer om juryn och NK-galan här!

Ökning av de kvinnliga intäkterna inom podcasting

För första gången delar Acast med sig av hur ökningen av intäkter har sett ut för flera av sina kvinnliga podcastprofiler genom hosting och monetarisering via plattformen. Acast, med omkring 3o tusen poddar under sitt tak, har etablerat sig till att bli världens största podcastplattform som sammanför kreatörer med annonsörer – under samma tak. Närmare 100 miljoner dollar i intäkter har Acast genererat sina kreatörer globalt, sedan år 2014. Tre podcasts drivna av kvinnor som gått från klarhet till klarhet från dess start är poddarna Spöktimmen, Det Skaver och Träningspodden, som alla tre lyckades öka sina intäkter rejält år 2020. Något som Acast innehållschef, Josephine Forssjö, kommenterar att de på Acast är mycket stolta över;

“Vår mission på Acast är att alla podd-kreatörer, oavsett storlek, ska ha möjlighet att kunna tjäna pengar på sitt skapande, på sina egna villkor. Vi är stolta över att vi har kunnat bidra till de ekonomiska framgångarna som Spöktimmen, Det Skaver och många fler har haft tack vare sina poddar.”

Acast presenterar även att kvinnorna bakom podcasternas succéformat, det vill säga klipparna och producenterna, även vittnar om en växande bransch för dem. Att kvinnorna ser sådan framgång inom denna bransch tycker vi är otroligt roligt!

Lyssna på Acast podcaster här!

Podd-duon Jenny Borg & Linn Larsson från podcasten Spöktimmen.

Modehuset Balenciaga har återupptagit couturen

Femtiotre år har gått sedan Cristóbal Balenciaga stängde dörrarna till modehusets couture, mycket på grund av födseln av ready-to-wear. Balenciagas nuvarande creative director, Demna Gvasalia, har genom sina sex år hos Balenciaga bland annat satt Crocs plastsandaler på Paris’s catwalk och nu tar han tillbaka couturen till huset, något som Gvasalia uttrycker att han ser som “sin kreativa plikt till det unika arvet från Mr. Balenciaga”. Visningen för kollektionen hölls i salongen på Avenue George V, precis som Cristóbal Balenciaga en gång i tiden använde för visningar. Gvasalia återställde salongen till sin elegans från 1960-talet och höll visningen helt utan musik, med endast ljud från rörelser av plaggen och modellerna som skred fram.

Se visningen för Balenciagas 50e Couture kollektion på videon nedan!

Designa din egen G&T på Gordon’s Staycay Tour

Världens mest välkända gin, Gordon’s, lanserade 2019 Gordon’s Summer Tour och reste Norden runt med en pop-up sommarkiosk. Touren har nått stor framgång och återvänder i sommar med en Staycation Bar Truck som kommer besöka sommarpärlor i Sverige, Danmark och Norge. Trucken kommer vara utrustad med ett brett urval av Gin & Tonics där gästerna har möjlighet att designa sin egen G&T genom att välja mellan olika typer av gin och toppings. Dessutom kommer en cocktailmeny finnas med fler unika G&Ts inspirerade av europeiska semestermål som exempelvis Amalfi.

Här är datumen och platserna som hittills avslöjats där Gordon’s Staycation Bar Truck står framöver i sommar:

13-15 juli: Hallwyska, Stockholm.

15-17 juli: Pir4/Tønsberg, Oslo.

16-17 juli: Lydmar, Stockholm.

22-25 juli: BFFOSLO, Oslo.

28-29 juli: Seglarhotellet, Stockholm.

6-7 augusti: Tegelverket, Köpenhamn.

11-14 augusti: Halvandet, Köpenhamn.

Foto: Fabian Wester

Vad tycker du?

Välkommen att kommentera! Kommentarer godkänns vardagar kl.08-18 av en moderator innan publicering.

Tänk gärna efter en extra gång på hur det kan uppfattas när du framför kritik. Här inne visar vi respekt. Vi önskar gärna att kritik framförs med ditt riktiga namn och mejladress.

Vad tycker du?

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *