Ska du inte ut ikväll? Här är 3 tips på hur du blir av med din FOMO

Bild av Inga Seliverstova via Pexels

Visste du att FOMO officiellt har lagts till i Oxfords ordlista? Om inte det är ett kvitto på att vi alla är lika osäkra, så vet jag inte vad. Den må ha tagit sig in på ordlistan men jag ska berätta hur du kan bli av med FOMO.

FOMO är ett akronym för Fear Of Missing Out, en rädsla att andra människor gör mer intressanta saker, har fler vänner och lever ett bättre liv än du själv.

Rädslan av att missa något kul har alltid funnits, men en bonde på 1400-talet som gärna ville leva livet som en drottning hade inte riktigt verktygen att jämföra sin vardag med hennes. Idag kan du inte bara jämföra dig med Instagram-drottningar utan även alla andra bönder med grönare fingrar.

Jag kan ärligt säga att jag nu som 27-åring inte känner av FOMO särskilt ofta – men det tog ett tag innan jag kunde njuta av att inte vara med på festen. Därför har jag samlat mina bästa tips på hur du tar dig ur FOMO-träsket och verkligen lär dig NJUTA av din godispåse och film.

1. Stäng av din telefon!

Michaela gav mig det här tipset för några veckor sedan när vi diskuterade FOMO. “För guds skull, låt bli Instagram“, sade hon bestämt. Från det att du kommer hem ska du låta bli all form av social media, tillåt dig själv att inte behöva drunkna i andras filtrerade fredagskvällar. På iPhone kan du till och med ställa in så att du inte kan gå in på fler sociala appar resten av kvällen. Inställningar > Skärmtid > Appbegränsningar!
(Slå på “Stör Ej” när du ändå är igång om du verkligen vill ge dig själv en paus!)

2. Öva på din mindfulness

Mindfulness är en metod som baseras på en icke dömande observation av dig själv och nuet. Den används till och med inom sjukvården för att minska ångest, stress och nedstämdhet. Perfekt för de kvällar du känner att FOMO har tagit ett extra hårt grepp. Om du känner dig osäker på hur du ska ta dig an mindfulness kan vi på FORNI tipsa om appen Headspace, en app som hjälper dig att varva ner.

3. Är det här något du verkligen önskar att du var med på?

Det roliga med FOMO är att det inte alltid grundar sig i att du gör något du önskar du var med på. Att äta lösgodis utan BH framför en film i din ensamhet är kanske precis hur du vill att en fredagskväll ska se ut efter en lång vecka, men så ser du en bild på en vän på fest och plötsligt känner du ångesten. Du hade inte lämnat soffan och gått dit om de ringt och bjudit in dig nu, men ändå känner du FOMO. Varför?

Det är viktigt att komma ihåg att FOMO sällan beror på att vi önskar vi gjort en annans persons val, utan en påminnelse om att de gjorde ett annat val än det vi gjorde. Genom att se en person någon annanstans än var du är påminns du om att för varje möjlighet du väljer missar du en annan – vilket triggar grunden av FOMO: osäkerheten i våra egna val. Från de små valen om hur helgen ska spenderas till de större om vad vi ska göra resten av livet är det inte konstigt att vi är i ett tillstånd av oro: “Har jag gjort rätt val?”

Därför är det viktigt att när du slås av FOMO ska du leta efter din magkänsla. Har du triggats för att du vill vara där, eller handlar det bara om att du för en stund kände dig osäker i dina val? Om det är det senare tycker jag du ska slänga av dig BH:n, poppa popcornen och slå på The Holiday.

Resten kan vänta.

*Om du aldrig har hört talas om FOMO innan den här artikeln ber vi om ursäkt för att ha skapat FOMO på grund av FOMO.