6 tips på hur du tar dig ur en svacka

Bild av Anna Tarazevich via Pexels

Helt ärligt, så började jag skriva den här artikeln för min egen skull. Att vara i en svacka suger. Jag hade några tuffa dagar och visste inte hur jag skulle ta mig ur det. Alla idéer avisades och jag fortsatte säga “jaaa, Netflix jag är fortfarande här“.

När jag är i en svacka™ blir allt väldigt trist och oväsentligt. Jag tappar energi, är ofta nära till gråt och tycker synd om mig själv vilket inte är speciellt kul. Så istället började jag googla runt för att se vad jag aktivt kunde göra för att ta mig ur den här typen av period i framtiden. Här är de bästa tipsen jag hittade, plus några av mina egna:

Acceptera det

Något av det jobbigaste med att vara i en svacka är att vi ofta försöker stressa oss ur den. Jag läste någonstans att man inte ska sträva efter balans i livet – utan en symfoni. En symfoni är nämligen något vackert som bara kan skapas av kombinationen av det som är högt och lågt. Alla kan inte känna sig motiverade 24 timmar om dygnet och det är okej! Var snäll mot dig själv under den här perioden och ge dig själv lite andrum att landa.

Lista tio saker du älskar med dig själv

Det här hittade jag inte via Google, men är något jag själv har gjort många år – och något jag tycker alla ska göra då och då. Lista tio saker du verkligen älskar med dig själv. Kan det vara hur du tar hand om dina relationer? Din ögonfärg? Eller hur du kan se det vackra i nästan allt? Våga plocka fram dina bästa sidor och påminn dig själv om dem!

Lista tio saker du älskar

Nu är det dags att komma på tio saker du generellt älskar! Min lista innehåller allt från “att umgås med mina vänner” till “hur Lönn-frön ser ut som små propeller när de faller“. Ni vet, så som Julie Andrews gör i Sound of Music. Det här är listan du kan plocka fram när du vill känna dig extra varm i hjärtat.

Städa ditt hem

Jag vet inte om det här är något jag insett på grund av Marie Kondo eller inte, men när jag är nere och behöver ny energi är städning det som hjälper mest. Jag puffar kuddar, rensar lådor, köper blommor och allt annat jag vanligtvis inte tar mig tid till att göra. Många av oss blir påverkade av vår omgivning och vårt hem är inget undantag. Här har du en artikel om du vill kickstarta din städning som Marie Kondo!

Rör på dig

Vi har hört det förr, men rör du dig utsöndrar kroppen endorfiner och endorfiner gör dig glad. Så enkelt är det. Ta en liten promenad runt kvarteret. Du kanske får se ett Lönn-frö falla.

Boka eller boka av planer

Den här får du avgöra själv. Är du en introvert (alltså att du samlar energi genom att vara ensam) kommer du antagligen vilja boka av lite planer kommande dagarna för att låta dig själv vila. Stress är en stor katalysator för mig så jag försöker tömma mitt kvällsschema så gott det går. Är du istället en extrovert (du samlar energi genom att umgås med andra) kan det vara en bra idé att boka in mysiga planer med vännerna, familj eller partnern.

*

Att städa och skriva ner saker jag älskar gjorde mig bäst. Kanske kan du börja med dem? Prova en, prova flera. Det viktigaste att komma ihåg är att ta hand om dig själv och this too shall pass, som de persiska poeterna sade. <3