Kom ihåg att röra på dig: 8 enkla yogaposer du kan göra hemma

Samarbete medGrounded Factory

Vi har gått ihop tillsammans med Grounded Factory för att uppmuntra dig där ute att fortsätta röra på dig – även om det är så att du tillbringar väldigt mycket tid hemma just nu. Att, till exempel, jobba hemifrån kan ibland göra det svårt att hålla motivationen för rörelse uppe – soffan är ju så mycket bekvämare.

Två väldigt viktiga saker för ditt välmående kan du göra med bara en yogamatta – nämligen meditation och rörelse. Där kan du ta tid för dig, och det är ett jättebra tillfälle att göra det just nu! Ta fram mattan, gå ner i varv, rör på dig (det stärker även ditt immunförsvar) och gå in i dig själv. Det behöver bara ta tio minuter.

Varför är det viktigt att röra på sig?

All typ av motion och rörelse påverkar kroppen, både fysiskt och psykiskt. När du rör på dig så ökar blodcirkulationen vilket leder till att cellerna i vår kropp kan ta upp mer syre – vilket gör att kroppen i sin tur tar hand om sådant som är skadligt, samtidigt som kroppen stärks.

1177 rekommenderar att man rör på sig var trettionde minut om man har ett stillasittande arbete. Oavsett om det är att du ställer dig på yogamattan eller går en promenad kommer du att må bättre av det, för det är inte bara cellerna i vår kropp som får mer syre vid rörelse – det gäller även vår hjärna! Du mår bättre direkt när du rör på dig eftersom hormonerna dopamin och serotonin ökar. Dopamin och serotonin arbetar tillsammans och ger en känsla av njutning, lugn, lycka och motivation. Dessutom ökar vår koncentrationsförmåga, minnet förbättras och du blir till råga på det också gladare. Ett ganska bra utgångsläge för en lång dag, eller hur?

Varför är det bra att meditera?

Något annat du kan göra för ditt välmående är att meditera. Det finns många fördelar med meditation – så många att jag ofta ifrågasätter mig själv hur det kommer sig att jag inte gör det mer! Meditation är precis lika bra och viktigt som rörelse, men det ger kroppen andra fördelar. Det gör oss till exempel mer avslappnade, vilket sänker kroppens nivå av kortisol – kroppens stresshormon. Märker du att du blir stressad av corona-situationen vi är i nu? Inte så konstigt, men då kan det vara bra att veta att meditation både ökar dina må-bra hormoner, sänker stresshormonerna och stärker ditt immunförsvar! Du blir alltså mindre mottaglig för virusinfektioner.

8 yogaövningar att prova hemma

Med en yogamatta till hands kan du utföra alla typer av yoga hemma! De vi har listat nedan får du gärna göra i en sekvens, alltså att du förflyttar dig från en position till en annan i takt med ditt andetag. Andas in genom näsan, och ut genom munnen. Vill du stå i en position en längre stund går det alldeles utmärkt.

1. Palmträdet – Talasana

Börja med att stå i en stabil position med armarna längs sidorna. Andas in, och för upp armarna längs sidorna upp över huvudet. Titta mot händerna. Positionen skapar längd och styrka i kroppen, samt stärker hållningen och blodcirkulationen.

yoga hemma

2. Stående framåtfällning

En position som stretchar ut baksidan av benen samt stärker både lår och knän. Kan lindra mot stress, huvudvärk och trötthet. Positionen stimulerar din lever och dina njurar.

yoga hemma

3. Fyrsidig Stavposition – Chaturanga

En kraftfull position som kräver mycket styrka i armarna – så håll ut. Gå från plankan långsamt ner hela vägen på magen. Vik in armbågarna mot kroppen och ha resten av kroppen i en rak linje. Använd gärna knäna som stöd om det blir för tungt! Positionen stärker hela kroppen, framförallt armarna och din core.

yoga hemma

4. Uppåtgående Hunden

Denna position stärker ryggraden och öppnar upp i bröstet och magen. Det är en energigivande position som öppnar upp hjärtat och stärker magens inre organ.

5. Nedåtgående hunden

En energigivande position som stärker både armar och ben, samtidigt som den stretchar ut axlar, baksida lår, vader och händer. Positionen är lugnande för sinnet och kan också linda huvudvärk, trötthet och ryggbesvär.

yoga hemma

6. Triangeln

Triangeln sträcker ut lår, knän och vrister, samt öppnar upp höfterna. axlar, bröstet och ryggen. Fördelaktig då den stretchar ut flera delar av kroppen, stimulerar magens inre organ och kan lindra ryggbesvär.

yoga hemma

7. Högt utfall

Positionen stärker dina ben – både lår, vader och rumpa. Den är även bra för balansen och stretchar ut höfterna. Öppnar upp framsidan av kroppen på ett skön sätt.

8. Sittande halv ryggradsrotation

En roterande position som skapar mer rörlighet i ryggraden och ökar energin i kroppen. Positionen stimulerar dina inre organ samt sträcker ut axlar, nacken och höfter.

yoga hemma

Klicka här för att utforska Grounded Factorys yogamattor!