En go-to guide: recept för sensommarkvällar

Högsommarvärmen börjar lägga sig, dagarna blir sakta men säkert kortare och alla vänner börjar komma tillbaka från sina semestrar en efter en. Nu mer än någonsin vill man återförenas med alla nära och kära som varit utspridda och inte minst ta vara på de sista varma sommarkvällarna. För detta har vi skapat en perfekt go-to guide för de där spontana middagarna, den passar för både små och stora sällskap och garanterat allas munnar. Smaklig spis!

Chips med dip 2.0

Något som går hem hos alla är chips. Gör detta något elegantare och servera tillsammans med några av nordens finaste råvaror. Här får du smaken av Sverige i en och samma tugga.

Du behöver:

1 påse Lantchips
150-200 g tångcaviar
250 g Creme fraiche
1 Citron
1 Rödlök
1 knippe Gräslök

Så här gör du:
Blanda ihop creme fraiche med rivet citronskal från en hel citron i en skål. Tillsätt löjrommen som topping. Hacka rödlök och gräslök fint och lägg i en annan skål. Sen är det bara och doppa chipsen i dippen och lök-blandningen.

Somrig Bruschetta

Fortsätt på det enkla spåret men byt kök från Sverige till Italien. Här kommer en somrig version på den klassiska Bruschettan, med krämigare inslag. Detta passar perfekt till exempelvis en bubblande prosecco om du valt att servera det.

Du behöver:
Bröd (exempelvis levain eller grovt bröd)
150 g Mascarpone
150 g Ricotta
1 Lime
5-6 Nektariner
Smör
2 msk rörsocker
Salt
Peppar
Olivolja

Så här gör du:

Börja med att skära lagom smala båtbitar av nektarinerna. Blanda sedan ricotta och mascarpone med rivet limeskal och limejuice från en hel lime. Lägg en klick smör i en stekpanna och tillsätt lite olivolja och rörsockret, låt de brynas utan att det bränns innan du lägger i nektarinbitarna. Salta och peppra. När nektarinerna är mjuka och börjar få en fin färg är de färdiga, lägg på en bit papper så att de får rinna av sig medan du lägger i färdigskurna brödbitar för att smörsteka. När detta är klart (efter ett par minuter) lägger du brödet på ett fat, brer på ricotta-blandningen och toppar med nektarinerna. Pynta förslagsvis med mynta eller något annat du har hemma.

Pasta och rödvin

Vi fortsätter på det italienska spåret! Har ni noterat att kvällens middagsrecept är helt vegetariskt? På så sätt minimerar du risken för att någon av dina gäster inte skall kunna äta något, och du slipper också ringa runt och kolla vem som äter vad. Pasta med smak av solmogna tomater och het chili serverat med burrata och ett gott glas rödvin är garanterat ett framgångsrecept för en härlig kväll.

Du behöver:
Spaghetti
Burrata
Små kvisttomater
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 röd chili
1 dl tomatpuré
1 dl rödvin
1-2 dl Parmesanost (eller liknande)
Olivolja
Salt
Peppar
Vatten

Så här gör du:
Förebered pastavatten. Hacka löken, vitlöken och chilin och lägg i en stekpanna med höga kanter tillsammans med olivolja, stek på låg värme. Tillsätt tomatpuré och rödvin, höj värmen och låt koka upp. Sänk värmen till medel och lägg i tomaterna hela, låt den koka långsamt i stekpannan. Efter ca 15 minuter faller de isär och du kan blanda ut dem i såsen. Salta och peppra. Riv ner osten, här används den alltså som krydda – den ger en stark och rund smak. Lägg i spaghetti i pastavattnet och låt koka på medel värme, när du ser att det börjar skumma: ta en kopp eller liknande och fånga upp ytvattnet och häll i stekpannan. Detta tillför sälta och blir perfekt beredning till såsen. Svårt att sätta mått på detta, då det beror på hur mycket sås du vill ha. Tänk på att koka upp när du tillsätter vattnet. I detta recept användes ca 1-2 kaffekoppar under 10-15 minuters uppkokning. Smaka av, salta och peppra om det behövs. Lägg spaghettin i stekpannan (eller vice versa) och rör om ordentligt så såsen sätter sig i pastan. Lägg upp på tallrikar och toppa med burrata, olivolja, peppar och färsk basilika. Buon appetito!

Drinktips: Ställ fram det du har på en servingsbricka (mousserande, vin, lime, spritsorter, öl) och olika glas som passar till, det ser automatiskt inbjudande och generöst ut och alla kan få vad de vill.

Dessa recept är anpassade efter ca 4 personer, öka eller minska mängden efter önskemål.

Av: Linn Wiklund Wandrup