Mästerkocken Jennie Walldén om att våga starta restaurang och karriären som tv-kock

[su_note note_color=”#ffffff” text_color=”#210000″]

Namn: Jennie Walldén
Ålder: 44 år
Titel: Kock, tv-kock och restaurangägare
Familj: Mannen Jonas, sönerna Dante och Douglas
Instagramkonto: @jenniewallden
[/su_note]

Jag kom i kontakt med Jennie Walldén när hon var med (och vann!) Sveriges Mästerkock år 2013. På den tiden twittrade jag mycket och brukade twittra live varje onsdag när Sveriges Mästerkock gick på tv. Jag och Jennie började prata över twitter och övergick till att ha kontakt på Instagram efter det. Utan att någonsin ha träffats i verkligheten känns det som att jag känner Jennie, kanske är det alla timmar jag har sett henne på tv eller de små kommentarerna vi skickar till varandra på sociala medier. Nu har vi träffats för första gången och det var ett möte som inte gjorde mig det minsta besviken – tvärtom! Välkomna till ett roligt, inspirerande och väldoftande samtal med mästerkocken Jennie Walldén.

Hej Jennie – tack för att du ville vara med i Learn from the Expert! Här intervjuar jag kvinnor som är experter på sina områden. Hur blev du expert på matlagning?

Jag har alltid varit intresserad av mat, även som barn var jag intresserad av smaker. Jag började laga mat redan som tio-åring och har älskat att laga mat sen dess. För min del handlar det om passion, nyfikenhet, en gnutta nörderi och en massa övning. Och att jag har ynnesten att få jobba med mitt största intresse!

Med mitt stora matintresse var det självklart för mig som nybakad marknadsekonom att jag skulle jobba på ett livsmedelsbolag. Jag jobbade mig upp till att bli marknadschef på ett av Sveriges största livsmedelsproducenter och hade själva matlagningen som hobby. Och så förändrades allt när jag vann Sveriges Mästerkock 2013 då insåg jag att jag var bättre på matlagning än jag trodde. Så jag tog steget från trygg anställning med stor budget i en bransch jag kunde väl – till att bli egenföretagare i något jag inte kunde någonting om. En otroligt spännande resa. Och så klart utvecklades matlagningen enormt när jag började jobba med det på heltid! Två år senare öppnade jag min restaurang Namu, där jag anställde en köksmästare och en sous chef som båda kom från stjärnkrogar. Jag har lärt mig – och lär mig – massor av dem! Sen har jag lagat mat varje vecka på TV i sju år, och skrivit nära 400 recept för programmen, vilket också gjort att jag utvecklats massor. Dessutom har jag mat och dryck som mitt största intresse fortfarande, så är det mat dygnet runt för min del, haha!

Var började din kärlek till mat och hur har den utvecklats genom åren?

Jag kom till Sverige från Sydkorea som 6-åring. Min koreanska mormor var fantastisk på att laga mat och jag har många fina minnen av mat med henne. Sen kom jag till en väldigt matintresserad familj i Sverige så där fortsatte det. Så en blandning av koreansk kimchi och svensk husman är min passion. Och en släng av Italien såklart, italofil som jag är, jag har även bott i Italien när jag var yngre. Jag har alltid älskat att både äta och laga mat!

Hur svårt är det att bli professionell kock?

Beror på. Om man vet redan som ung att det är kock man vill bli så är det ju restaurangskolan som gäller. Man kan även komma in i branschen genom praktik. Om man vill bli TV-kock eller influencer inom mat är det en annan historia och en annan resa, det är såklart ännu tuffare om man vill livnära sig på det. Då gäller det att ha en tydlig profil och manér som folk gillar och vill se mer av, precis som i alla genrer inom media.

 

Visa det här inlägget på Instagram

 

Ett inlägg delat av Jennie Walldén (@jenniewallden)

Du driver ju restaurangen Namu i Malmö. Hur startar man sin första restaurang? Vad ska man tänka på och hur gör man för att våga?

Det är lite olika hur man gör när man startar sin första restaurang, beroende på vilken sorts restaurang man vill driva. För mig som kom från en annan bransch var det självklart att Namu skulle drivas som vilken annan affärsverksamhet som helst och inte som många andra restauranger som ofta agerar mer kortsiktigt. Det är väldigt låga marginaler inom restaurangbranschen och det är viktigt att se till att man har koll på ekonomi och att man har ett långsiktigt affärstänk. Sen måste konceptet vara glasklart och följas i utförande av mat, dryck, ingrediens och känsla. Som i allt annat: tänk på vilka som är målgruppen, vem är gästen, vad vill hen ha? Det är inte svårt att driva restaurang, men det innebär mycket jobb och är väldigt intensivt. Blir man taggad på det så kör!

Berätta om menyn på Namu, hur tänker du när du tar fram den?

På Namu har vi mycket lokala råvaror och brinner för smaker från Korea. Rätterna är sällan autentiskt koreanska, utan oftast är det med starka svenska influenser, ibland mer svenska med tydliga koreanska smaker. Jag tänker att vi plockar det bästa från två världar. Det ger oss frihet att skapa vår egen mat och inte gå under några regler eller konventioner. Väldigt kreativt och befriande. Och så blir det gott också! I över fem år har Namu haft samma ledare i köket och det år vår köksmästare André och souschef Markus som är hjärnorna bakom rätterna på Namu, numera är jag bara med och smakar av och föreslår eventuella justeringar.

Vilket drömjobb att smaka av massa härligheter och jobba framåt med verksamheten. Förutom Namu är du ju även tv-kock och syns regelbundet i Nyhetsmorgon på TV4! Hur är det att jobba som just tv-kock?

Det är väldigt roligt att jobba med Kökets Middag på TV4! Jag har gjort det i sju år nu och tröttnar aldrig. Kreativt, stimulerande och väldigt roliga dagar på jobbet i studion med ett riktigt härligt team. Ett drömjobb!

Har du något ögonblick i din karriär som har varit game changing för dig?

När jag vann Sveriges Mästerkock hade jag ingen aning om vart all medial uppmärksamhet skulle kunna ta mig. Det var en väldigt spännande, utmanande och rolig resa som fortsätter fortfarande idag.

 

Visa det här inlägget på Instagram

 

Ett inlägg delat av Jennie Walldén (@jenniewallden)

Jag älskar mat, men tycker mer om att äta än att laga den och fastnar lätt i trötta vardagsvanor när det kommer till recept. Hur freestylar man lättast i köket?

Det bästa sättet att kunna köra freestyle i köket är att ha bra basgrejor hemma. Jag har alltid ett helt artilleri av grönsaker, många smaksättare (både såser och torra kryddor håller hur länge som helst!) och olika kolhydrater hemma (nudlar, ris, pasta, potatis mm.). Och några basic konserver, som tomater, kokosmjölk osv. Även lite bra proteiner på lut i frysen är bra! Då har man allt hemma för att kunna svänga ihop nästan vilken måltid som helst, när som helst!

Okej Jennie, sist men inte minst. Vad har du alltid i ditt kylskåp?

Vad har jag inte? Mitt kylskåp är alltid sprängfyllt! Kimchi, smör, parmesan, gochujang (koreansk chilipasta), miso, ägg och en flaska bubbel finns alltid. Bland en massa annat.

*

Vill du läsa fler Learn from the expert-intervjuer? Klicka här!