Youngblood är den lyxiga mineralmakeupen – Intervju med grundaren

Året var 2007 och ID var sminkmärket på allas läppar. Kanske minns du också första gången du hörde talas om mineralsmink? Youngblood startade dock redan 1997 och var en av de första inom just mineralsmink. Sedan dess har makeup av mineraler bara blivit mer och mer vanligt – och efterfrågat.

Så när Pauline Youngblood kom till Sverige och jag fick möjligheten att träffa henne fick jag minst sagt fjärilar i magen. Hon är en av pionjärerna inom branschen och skapar produkter av fantastisk kvalité. Under mötet berättade hon om att följa sin passion, lyssna på sin magkänsla och varför hon valde att arbeta med just mineralsmink.

Vad är Youngblood Cosmetics?

Youngblood är mineralsmink av hög kvalité i lyxiga förpackningar, jag kallar det för clean luxury. Det började med att jag experimenterade med produkter som passade en känslig hud – det växte till ett fullständigt produktsortiment som vi har idag. Produkterna är cruelty free och många av dom är även veganska. Jag älskar verkligen lyster och mineralsmink är ett så bra sätt att få det! Faktum är att när Jennifer Lopez blev känd för “The JLO Glow” så använde hon mina produkter.

Hur startade du Youngblood?

Jag arbetade som hudterapeut och hade många klienter som hade problem med sin hy. Fler och fler av dem efterfrågade smink som tillät huden att andas men som fortfarande täckte blemmor och rodnad.

Jag ville rekommendera bra smink till dem och började leta efter alternativ på marknaden, men hittade inte alls vad jag sökte. Som hudterapeut var jag väldigt mån om ingredienserna – men också resultatet! Sminket måste se naturligt och fräsch ut. Så, tillslut tog jag saken i egna händer och träffade en kemist. Jag visste inte då att det var början på Youngblood, jag tänkte att det var kul att experimentera och kanske sälja något på kliniken.

Men sen hamnade jag i New York och träffade press och helt plötsligt fick jag ett uppslag i Marie Claire, som skrev: “You heard it here first – this is the foundation of the future!”. Det var en väldigt häftig känsla! Där och då var Youngblood Cosmetics i rullning.

Varför valde du att jobba med mineraler?

Dels för att mineraler skapar den naturliga looken som jag var ute efter, fast med hög täckning. Men också för att det är naturliga ingredienser som är snälla mot huden och låter den andas.

*Eftersom det är svårt att skapa hållbara och lyxiga produkter med bara mineraler så har vi andra ingredienser i produkterna också. Jag är extremt bestämd med vad jag inte vill ha i produkterna, och har alltid varit! Därför har vi en “no no” list med ingredienser som absolut inte får finnas i produkten. För mig är det viktigt att produkterna återfuktar huden, därför står talk och zink på den listan. Det är “vanliga” ingredienser, men de är tyvärr uttorkande för huden.

*Efter 22 år är jag fortfarande väldigt involverad i produktutvecklingen. Jag har till exempel en “no no list” över vilka ingredienser jag absolut inte vill ha i produkterna. Det är alltså inte 100 % mineraler, eftersom det är svårt att få dem att bli hållbara. Sedan vill jag tillföra fukt till huden, därför väljer jag att inte använda bland annat zink och talk – de är uttorkande!

Sen vill jag inte ha SPF i produkterna, eftersom det förändrar den lätta konsistensen och ändå inte ger det fullständiga skydd mot solen som vi behöver. Då är det är bättre att införskaffa en riktig solkräm.

Du blev gravid i samma veva som Youngbood startade. Hur var det att balansera familjeliv och karriär?

Jag ska inte ljuga, det var väldigt tufft. Jag fick min första dotter samma år som Youngblood lanserades, sedan fick jag två döttrar till. Som ägare av ett bolag har man inte riktigt ett 9-5 jobb, utan är alltid redo att ta sig an olika situationer.

Jag har försökt hitta en balans mellan de båda så gott jag kan, och jag har haft bra verktyg för at hjälpa mig med det. Jag tror stenhårt på att man själv kan manifestera det man vill ha i sitt liv genom att ändra sina tankemönster. Min favoritbok The Secret är ett av verktygen som gjort att jag lyckats med det! Jag har läst den många gånger genom åren, och plockar alltid fram den när negativa tankemönster börjar ta över.

Vilka är dina bästa tips för att starta eget företag?

Följ din passion! Jag tror inte på att leta öppningar där man kan tjäna pengar. Jag tror 100 % på att man ska försöka hitta sin passion och sedan följa den. Var bestämd och ta inte ett nej. Var sann mot dig själv och gör ingenting för att du tror att du borde göra det.

Jag är väldigt intuitiv, när jag känner starkt för något så kör jag bara på och litar på min magkänsla. Den har alltid lett mig på rätt väg. Det betyder inte att jag har lyssnat på den alla gånger – ibland har jag gjort det jag trodde att jag borde göra – men kommit på mig själv med att saker och ting inte blev som jag tänkt mig. Det blir en uppenbarelse varje gång – att jag alltid ska gå efter magkänslan!

Har du haft några hinder genom livet?

Oj, jag har haft många hinder genom livet – som de flesta! När jag var ung hade jag skolios och en stor ställning på ryggen för att min ryggrad skulle bli rak, och tandställning på det. Det var inte lätt! Jag blev ensamstående mamma och jag har haft bröstcancer.

Därför är det otroligt viktigt för mig att stärka andra kvinnor. Det finns så många drop dead gorgeous kvinnor som är så kritiska mot sig själva och har en negativ inställning till livet. Då föreslår jag att de ska läsa The Secret, haha. För när man mår bra i sig själv så syns det!

Vilka är dina tips till unga tjejer som känner sig osäkra och vill stärka sitt självförtroende?

För det första: Fundera över vad som är unikt med dig och acceptera dig själv som du är. Sluta upp med att jämföra dig med andra, du är unik som DU är! Jag har också dagar då jag inte känner mig vacker eller kanske till och med osäker, men ju äldre man blir desto mindre bryr man sig om vad andra tycker. Det vill jag att du som ung ska tänka på redan nu! När du börjar tänka positivt så förändras allt – både hur du mår och hur du känner dig.

Slutligen, vilka är dina bästa makeup tips?

Mitt bästa tips är att använda rispuder före och efter mineralfoundation. Det gör att makeupen blir flawless hela dagen! Sedan tycker jag om att mixa produkter. Just nu älskar jag kombinationen Diamond Illuminator med Lunar Dust Highlighter – det ger en härligt dewy look! Och en fantastisk lyster som jag kallar för “the lit within Glow”!

*

Fler intervjuer kan du läsa här