Så håller du budgeten i jul

Det är den tiden på året då vi tänker ”f*an” när vi öppnar bank-appen, den tiden på året vi inser att klänningen som var ett sådant fynd kanske inte var en så bra idé. Julen med alla sina fester, julklappar, marknader och middagar är runt hörnet — det är dags att börja tänka på vår budget.

För det går inte att komma undan, jultider kostar pengar — men det finns sätt att vara smartare med hur du spenderar dem! Därför har vi listat nio spartips du kommer kunna använda för att förbereda plånboken inför kommande månader. Vi börjar med att kolla på vad vi kan kapa…

Steg ett: kapa dina kostnader

Ta med eget

Det är en klassiker, men istället för att köpa en takeaway-kaffe varje morgon påväg till jobbet, investera i en termosmugg och ta med kaffe hemifrån. Samma sak gäller för lunch, att laga en extra portion kvällen innan och sen ta med matlådan till jobbet kommer dramatiskt minska dina matkostnader — de pengarna kan användas till annat.

In reality: Om du vanligtvis köper en kaffe (cirka 45 kronor) varje vardag men låter bli under en månad sparar du 900 kronor.

Prenumerationer

Hur många prenumerationer behöver du egentligen? Om du är som jag har du förmodligen alldeles för många. Behöver du Netflix och Cmore? Kan du skippa HBO fram tills 2020? Har du någon app-prenumeration som ligger och tickar? Se över vilka digitala tjänster du använder och försök skala ner.

In reality: Jag kapade precis Cmore, SleepCycle-appen, Clue (använder Hälsa istället), Strava och sparade in 297 kronor på en månad.

Resekostnader

Under högtiderna känner vi oss extra trötta vilket innebär att våra resekostnader blir högre än vanligt, för visst förtjänar du att ta bussen hem? Det är ju kallt. Vare sig det handlar om att promenera hem, dela Uber med vänner eller cykla till jobbet — se om det finns ett sätt för dig att dra ner på dina resekostnader fram till nästa år.

In reality: Om jag promenerar till jobbet (35 minuter) istället för att ta bussen sparar jag cirka 1000 kronor varje månad.

Steg två: Se över din budget

Sätt en limit

Problemet med de kommande månaderna är att vi ofta inte vet vart våra pengar tar vägen, därför är det bra att sätta en budget och gräns på dina utgifter. Är det första gången du gör en budget? Ladda ner vår budgetmall för att komma igång.

Lista din inkomst (efter skatt) och dra av levnadskostnader varje månad, så som hyra, abonnemang och mat. Dra också av kostnader för lån och kreditkort om du har några — siffran du har kvar är vad du har att röra dig med. Försök därefter estimera hur mycket du vill och kommer lägga på till exempel julklappar och aktiviteter. Håll dig till den summan.

Dela flaskan

After works kan vara en riktig huvudvärk, både bokstavligt talat och för din budgetering. Försök håll dig borta från dyra cocktails och dela en flaska vin med ditt sällskap istället, det blir både billigare och trevligare. Kom också ihåg att dricka ansvarsfullt och mycket vatten mina vänner!

Lista dina events

Det är lätt att glömma hur många event, marknader och julfester det faktiskt blir under december — så se till att göra en lista. Skriv upp alla sociala events du kan komma på, inkludera också in alla spontana after works du vet kommer dyka upp. Estimera hur mycket varje kväll kommer kosta dig och lägg in det i din budget.

Steg tre: Var smart med pengarna

Köp bara en present

De senaste två åren har vi kört efter en ny regel i släkten: närmsta familj och barn får presenter — resten får slåss för en. Varje person köper varsin present som vi sedan gör upp om i julklappsleken. I vår familj måste alla skriva ett rim om sitt paket för att pitcha in det hos de andra, men det är inte ett måste. Poängen är att julklappsleken är ett roligt och sparsamt sätt att ge bort paket.

Gör dina presenter

Ibland glömmer vi tanken som ska räknas bakom presenten. Om du vill strama åt din budget går det alldeles utmärkt att göra dina egna presenter. Min kompis Jennifer fick en gång en glasburk fylld med handskrivna lappar och bilder fyllda med våra roligaste minnen, jag tror det gick hem.

Kolla efter rabatter

Gör aldrig ett köp utan att googla först. Kanske finns produkten på Blocket, eller så har en återförsäljare en rabattkod du kan använda? Själv brukar jag planera mina julköp inför Black Friday i slutet på november, så jag kan köpa presenten till ett rabatterat pris. Har sparat hundralappar på det.

Bra hemsidor för att hitta rabattkoder: Rabatterat.se, Expressen och Price Runner.