Ska du spara pengar i aktier? Här är 3 kontotyper att hålla koll på

Är du sugen på att börja spara pengar i aktier, men vet inte riktigt i vilken ände du ska börja i? Då är den här artikeln något för dig! En bra start är att välja vilket konto du vill använda dig av i ditt aktiesparande. Det finns huvudsakligen tre konton att välja mellan när man vill börja investera – investeringssparkonto, kapitalförsäkringskonto och ett aktie- och fondkonto. Läs vidare för en förklaring vad det olika kontotyperna innebär när du vill spara pengar i aktier – och vilket vi föredrar!

Investeringssparkonto

Ett investeringssparkonto förkortas ISK-konto och passar dig som förväntar dig att din avkastning kommer bli högre än 1,53% i år. Eftersom tröskeln på ett ISK-konto är låg brukar ett sådant konto vara den mest fördelaktiga sparformen. På ett ISK-konto skattar man schablonmässigt – vilket betyder att man skattar lite hela tiden, och inte betalar skatt vid en specifik försäljning. Skatten baseras på föregående års statslåneränta.

Kapitalförsäkringskonto

Ett kapitalförsäkringskonto förkortas KF-konto och påminner mycket om ett ISK-konto. Ett KF-konto beskattas på samma sätt som ett ISK-konto, det vill säga schablonmässigt. Skillnaden mellan ett KF-konto och ett ISK-konto är att du inte kan flytta in värdepapper i ditt KF-konto, och du har inte heller rösträtt på bolagsstämmor. Några fördelar med ett KF-konto är att det är enklare att barnspara, du kan få månadsvisa utbetalningar och det är lättare att handla aktier vid börsintroduktioner.

Aktie- och fondkonto

Ett aktie- och fondkonto förkortas AF-konto och skiljer sig ganska mycket från ovan nämnda konton. På ett AF-konto betalar du ingen skatt så länge dina pengar ligger orörda på kontot. Om du däremot säljer och går med vinst på ett värdepapper så betalar du 30% i skatt på den summan du tjänat. Om du gör vinst på en aktie och förlust på en annan så kan du kvitta dessa mot varandra. Det är alltså endast överskottsvinsten som beskattas på ett KF-konto.

För att summera

  • Med ett ISK- och KF-konto blir deklarationen väldigt enkel och du behöver faktiskt inte göra någonting. Din bank räknar ut hur mycket skatt du ska betala och skickar in till Skatteverket. För ett AF-konto måste du själv deklarera vinst och förlust för varje enskild aktie.
  • För ISK- och AF-konton är du inskriven i företagets aktiebok och du har därmed rösträtt på bolagsstämman. Detta gäller inte för ett KF-konto eftersom att kontot och därmed aktierna ägs av försäkringsbolaget.
  • Om du bor utomlands kan du inte öppna ett ISK- eller KF-konto, men du kan däremot öppna ett AF-konto.

Om du är ute efter att börja spara pengar i aktier och osäker på vilket konto som är bäst, så tjänar de flesta på att öppna ett ISK-konto. Skatten blir ofta lägre och det är dessutom bekvämt att inte behöva deklarera.

 

[su_divider top=”no” divider_color=”#efeeee” link_color=”#ffffff” size=”1″ margin=”5″]

 

Den här artikeln publicerades ursprungligen på Business & Dreams blogg som du hittar här! Följ dem på Instagram här.