SHOPPA ARTIKEL

Foodgeekz: om att skapa en digital kokbok och följa sin intuition

Jag har fått chansen att prata med systrarna bakom Foodgeekz – instagramkontot som inspirerar oss med både recept och nycklar till välmående på daglig basis. Tjejerna har precis lanserat en egen kokbok och ett kollagenpulver med smak av matcha, samtidigt som de har en ny lansering på gång – deras egna bars. Resan från att driva Foodgeekz som ett intresse till att starta ett aktiebolag har gått i rasande fart och nu ska Emmy och Evelina få berätta om vägen dit.

Missa inte receptet på tjejernas magiska Snickers Cups längst ner i artikeln!

Vilka är ni, tjejerna bakom foodgeekz?

Vi är två systrar från Skåne som alltid haft som intresse att hjälpa och inspirera våra nära och kära med att laga mat från grunden. Intresset började redan som små då vi alltid lagade mat till familjen (vilket vi i och för sig gör fortfarande när vi hälsar på) och sedan har det vuxit ihop med intresset för välmående. Vi vill inspirera kvinnor till att prioritera sitt välmående, helt utan pekpinnar, där grundtanken är hälsa inifrån och ut. Från början handlade Foodgeekz om mat men på vägen har vi insett att hälsa handlar om så otroligt mycket mer än det.

Allt började 2016 då vi bestämde oss för att göra någonting ihop. Då hade Evelina, som är äldst av oss, utbildat sig till kostrådgivare och fått upp intresset för att skapa ett hälsosammare liv inifrån. Emmy, som är yngst, hade precis varit med i Sveriges Mästerkock (där hon kvalade in på topp 30!) och hade ett intresse för det estetiska, som snygga uppläggningar på en tallrik. Där och då skapades Foodgeekz, med visionen och att dela både inspiration och kunskap kring kost via sociala medier.

Hur gick resan från mestadels kost till fler aspekter av hälsa?

Vi hade lagat mat på ett yogaretreat där vi båda insåg att hälsa handlar om så mycket mer än bara mat. Vi började luta mer åt det spirituella båda två och 2020 åkte Evelina själv på ett yogaretreat i Indien. Det var inte långt därefter som det skedde ett skifte, både i henne och Foodgeekz. Det kom mer och mer naturligt att inkludera alla aspekter av hälsa när vi själva förstod och upplevde att det handlar om så otroligt mycket mer än bara mat.

Det började med att jag, Evelina, var på ett yogaretreat i Frankrike under sommaren 2019. Då fick jag mitt första uppvaknande, jag hamnade liksom på en plats utanför kroppen där jag insåg att vi är så mycket större än det som vi upplever i vår fysiska form. Jag kom helt enkelt i kontakt med mig själv och det väcktes saker i mig, men som jag valde att stöta bort. Jag började tvivla lite på det nya jobb som jag skulle börja på till hösten men ignorerade den känslan. Jag kände att jag behövde utnyttja mina studier samtidigt som jag kände att jag inte var menad för det jobbet. Men jag började ändå i september och när julledigheten kom så frågade jag min chef om jag fick åka på detta yogaretreat i Indien i åtta dagar. Jag åkte två dagar senar

Väl i Indien så kom massa känslor som jag tryckt undan, upp till ytan igen. Jag levde med bra rutiner, näringsrik kost, var med mig själv och mediterade dagligen – och det var precis vad jag behövde. När jag kom hem så insåg jag att jag behövde lyssna till mig själv, jag hamnade i en kris kan man väl säga, och låg sängliggandes i fyra dagar. Sedan sade jag upp mig från jobbet och startade Foodgeekz som ett aktiebolag. Det trillande in samarbeten och idag lever jag på det helt och hållet, och Emmy kör på med ett heltidsjobb – samtidigt som hon bollar Foodgeekz på halvtid! När jag lyssnade inåt föll alla bitar på plats helt enkelt och det är något vi båda lever efter idag.

Foodgeekz Kokbok

Tryter fantasin i vardagsköket? Med över 50 sidor av recept, tips & råd så hjälper vi dig!

Vardag är majoriteten av våra liv. Vi vill att vardagen ska kännas mindre stressad, spenderas mer tid med nära och kära och göra saker och ting du tycker är kul. Många gör avkall på sin tid i köket, kanske slänger ihop något mindre näringsrikt och känneratt man inte vill lägga mer tid på sin matlagning. Vi vill att ni ska känna att vi är med er i köket - att vi påminner er om att fylla på näringen, få energi, må bra och göra det ni tycker är roligt.

149 kr från Foodgekz
Köp

Matcha Kollagen

Matter's x Foodgeekz Matcha Kollagen kommer från ekologisk, högkvalitativ japansk Grönt Matcha Te i kombination med Kollagen. Innehåller Kollagentyperna 1 & 3. Fri från konstgjorda sötningsmedel, Gluten och GMO. Blanda eller mixa i din favoritmjölk! Framtagen i samarbete med @Foodgeekz.se.
299 kr från Matters
Köp

När bestämde ni er för att skriva en kokbok och hur gick det till?

Det är något vi alltid har drömt om men som också har legat vilande. Nu i september 2020 så hade vi en energy reading med en kvinna från Australien, som berättade att en man som var tekniskt kunnig skulle uppenbara sig och hjälpa oss förverkliga detta i form av en E-bok. Vi var lite chockade efteråt eftersom det inte fanns någon chans att hon skulle kunna veta någonting om det, men eftersom det spirituella hade vuxit i oss så var vi ändå öppna för hennes ord.

Någon månad senare hamnade ett mail i skräpposten, det var från en man som arbetade som digital strateg och han ville göra en kokbok med oss.

Vi tog ett möte med Erik, som han heter, och vi klickade direkt. Tankarna kring hur vår första kokbok skulle se ut började utformas och även vår nya hemsida. Med hjälp av hans tekniska kunskaper och vår egna passion för matlagning så var processen igång snabbt. Vi gick till våra egna behov när det kommer till matlagning och bestämde oss för att smarta och snabba recept skulle vara den röda tråden. Alltså hur man kan optimera vardagen med goda, enkla, färgglada och näringsrika recept.

Alla idéer tog form under oktober, november och december förra året. Vi skulle ha fotat alla recept i november med eftersom Evelina fick corona och blev sängliggandes, så slutade det med att vi lagade och plåtade trettio recept på två dagar i januari 2021. När allt material var färdigt så satte Erik ihop E-boken åt oss! Den lanserades sedan i början på februari 2021.

foodgekz
Färggrannt, näringsrikt och enkelt – våra ledord.

Vad har ni för tips för den som vill skriva en E-bok?

Det finns enormt många kokböcker på marknaden idag, så kom underfund med vilket problem du ska lösa eller hur du kan inspirera på ditt sätt, och ha samtidigt en röd tråd genom detta. Det är viktigt att hitta sitt budskap och vad man vill förmedla som ett första steg! För oss var det relativt enkelt på grund av att vi hade ett bra team runtom oss. Att ha människor som hjälper en med de bitar som inte kommer naturligt för en är guld många sammanhang, inte minst det här. Ett annat tips är att försöka lägga all fokus och energi på boken om det är möjligt, utan att arbeta med många andra saker samtidigt. Både för välmåendet och slutresultatet.

foodgekz
Fotograf: Elin Rolfsdotter

Recept på Snickers cups

Ingredienser:
300 g mörk choklad (75%)
4-5 msk kokosolja
4 dl jordnötssmör
5 dl granola eller valfria nötter eller cornflakes som bas
En nypa havssalt

Gör såhär: 
1. Placera muffinsformar eller bakformar på en plåt eller på en tallrik.
2. Lägg i din bas i formarna: granola eller nötter.
3. Smält halva chokladen tillsammans med kokosolja och lite havssalt. Häll över chokladen över din bas i formarna.
5. Ställ in i frysen och låt dem stelna i ca 30 minuter. Det är därför det är bra att smälta chokladen tillsammans med kokosolja, då stelnar det snabbare.
6. När det har stelnat tar du ut formarna, tillsätter jordnötssmöret.
7. Smält sedan resten av chokladen. Häll över den också.
8. Ställ sedan in dem i frysen och låt dem vara där 2 timmar innan servering, eller tills dem stelnat.

Nej men alltså, gud så gott! Så enkelt och så få ingredienser. Perfekt till eftermiddagskaffet!