23 småsaker du kan göra för ett lyckligare januari

Bild: Guilheme Almeida via Pexels

Vi har nått den skrämmande månaden januari… Månaden de flesta människor fasar för. Det går inte att förneka att det inte finns så mycket att heja för denna tiden, det är mörkt, det är kallt och vi går fortfarande igenom en pandemi. Därför är det lätt hänt att vi deppar ihop en gnutta och tappar oss själva. Det ska vi inte göra, kom ihåg att för varje dag som går blir det lite ljusare och vi kommer ett steg närmare våren. Fram tills dess för att överleva januari är det extra viktigt att vi tar hand om oss, både psykiskt och fysiskt.

Det vi ska komma ihåg är att det inte måste ske några enorma, drastiska åtgärder för hälsan ska vara på topp, ibland är det de småsakerna i vardagen som gör störst skillnad. Därför har vi listat 23 småsaker du kan göra för din hälsa och för ett lyckligare januari. För let’s face it är hälsan på topp hänger knoppen oftast med!

1. Avfölj konton du inte mår bra av

Jag tror att de flesta av oss följer personer eller konton på instagram som inte inspirerar oss eller rent ut sagt ger oss lite ångest. Det är helt i onödan. Se till att avfölja dessa eller om de inte känns rätt, muta kontot. Livet är alldeles för kort för att må dåligt av ett instagramkonto.

2. Organisera ditt liv

Ett av mina mål i år är att försöka ha mitt liv så organiserat som möjligt. Jag är den typen som gärna vill ha allt i sin ordning men det blir aldrig så. Det ska det bli ändring på i år, jag har insett att jag mår extremt mycket bättre av att ha ordning i allt från garderob, almanacka och kökslåda till att ha koll på var jag har förvarat mina skidkläder (kan ta dagar att hitta). Därför är söndagar från och med nu dagen jag organiserar det som blivit kaos under veckan. Jag är förmodligen inte ensam om att må bra av detta, så sätt igång!

3. Gå ut i skogen

Något jag märkt på senare år är vilken effekt skogen har på min hälsa. Skogen lockar verkligen fram ett inre lugn i kroppen och gör att andningen blir lite lättare. Går man igenom en jobbig period, ut i skogen och ta några djupa andetag!

4. Laga en ny maträtt

Januari är för många en inspirationslös månad på alla plan, maten är en av dom. Det är lätt att fastna i samma matvanor och samma middagar varje vecka. Så varför inte testa att laga någonting nytt och spännande, kanske från ett annat land? Lägg en hel kväll på middagen och satsa på en pang-kväll, ljus, dukning, musik osv. Antingen gör du det ihop med din partner eller med en vän som en rolig aktivitet eller kanske överraska någon du tycker om?

Psst. Tips som du vill lära dig lite om att laga asiatisk mat är att kolla det senaste  avsnittet av Learn from the expert där mästerkocken Jennie Walldén gästar. Du hittar avsnittet här!

5. Läs en bok innan du går och lägger dig

Lägg bort telefonen och allt som har med den digitala världen att göra innan det är dags för din skönhetssömn. Jag tror inte på att en skärm ska vara det sista man ser innan man somnar. Leta istället upp en bra bok eller en tidning att ägna dig åt stunden innan du ska sova. Här är några av våra bästa boktips!

januari

Bild: Seven Shooter via Unsplash

6. Säg nej

Ett viktigt livstips som jag alltid tycker att man ska ha med sig är att kunna säga nej. För vissa (inklusive mig själv) är detta ett väldigt jobbigt moment. FORNIs bloggare Stephanie skrev ett mycket lärorikt inlägg om just detta, läs det här!

7. Stäng av notiser på onödiga appar

Notiser på mobilen kan ofta göra oss stressade, ljudet eller vibrationen gör att vi till största sannolikhet tar upp telefonen och kollar vad som sker. Något av ett stress, eller störningsmoment. Se därför till att stänga av notiser på de appar som inte absolut är nödvändiga. Du måste till exempel inte ha notiser på alla nyhetsappar.

8. Ring en gammal vän eller släkting

I januari är alla i samma sits, alla känner sig lite nedstämda och instängda i sitt eget. Se därför till att ta saken i egna händer och ring upp en vän eller släkting och snacka av er. Skriv ner det som en punkt på din to-do list eller i din almanacka, som en lika viktigt punkt som ett jobbmöte. Sätt undan tiden, tänd ett ljus, gör en kopp te och ring upp på facetime. Har du verkligen inte lust eller tid för detta, räcker det med ett kort samtal men att du ändå visar att du tänker på personen och att du värnar om er relation.

9. Skriv dagbok

Att föra en dagbok kan låta larvigt, men jag kan nästan garantera dig att det kommer att göra gott för hjärnan och själen. Du behöver inte skriva varje dag eller allt om din vardag, skriv bara ner de tankar och känslor du känner att du vill få ur dig. Detta är mitt bästa sätt att bli av med jobbiga tankar, lämna dom i boken!

10. Sluta banta

Behöver jag säga något mer? Släpp fokus på bantning, älska dig själv och fokusera på att må bra på ett hälsosamt sätt i stället.

11. Le

En av de viktigaste punkterna. Le för dig själv, le för andra. Ett leende kan göra någon annans dag och det kan göra din dag. Varför inte göra det till en utmaning, att varje dag le mot minst tre personer?

januari

Bild: NeONBRAND via Unsplash

12. Yoga

För de som ännu inte testat yoga kanske det inte låter som ett litet åtagande men det kan det faktiskt vara. Min favorit-person på youtube är nämligen Sarah Beth, hon är en yoga instruktör som undervisar fantastisk yoga och specialiserar sig på specifika syften. Hon har t.ex yoga för mensvärk, yoga för IBS mage, yoga för nackspärr eller simpla morgonpass men majoriteten av hennes klasser är mellan 5-15 min långa. Alltså ingen tid alls. En mycket värd investering i dig själv!

13. Kramas

Vi lever fortfarande i oroliga tider då vi ska vara försiktiga och hålla avstånd, men jag tror att människan är i mer behov av närhet än någonsin. Så se till att krama den personen du håller närmast ordentligt och ofta. En ordentlig kram kan ge en så mycket mer än vad man tror.

14. Plantera

Detta behöver inte vara avancerat alls. Har du ingen trädgård eller balkong, plantera en liten växt inomhus. Det är mysigt att ha ett litet mini-projekt hemma att ta hand om. Precis som mycket andra sysslor kan plantera fungera som en sort terapi. Ett plus i kanten blir att du får fint hemma och får lite liv i hemmet, vilket kan behövas en mörk månad som denna.

15. Skriv en tacksamhets-lista

I dessa mörka januari-tider är det viktigt att komma ihåg vad man faktiskt har att vara tacksam för i livet. Skriv ner på ett papper allt du har att vara tacksam för, bara för att du inte ska glömma. Ta fram listan när livet känns hopplöst eller fyll på den när du kommer på något mer.

16. Drick vatten

Ett gammalt men viktigt trick. Ös på med vatten. Själv har jag riktigt svårt att följa den här punkten men några knep jag försöker med är att dricka två glas vatten det första jag gör när jag vaknar innan jag får göra något annat, att ha en vattenflaska på skrivbordet och få i mig ett glas eller två innan middagen. Vi människor behöver dricka cirka en och en halv till två liter vatten per dygn.

17. Digital detox

Mycket ångest kommer i samband med sociala medier och de som sker på din skärm. En digital detox innebär att du lägger bort din telefon/dator/surfplatta i x antal timmar eller minuter. Det behöver inte vara så avancerat som man kan tro. Bestäm dig bara för vilka tider på dygnet du inte är i behov av att använda din elektronik och planera efter det. Det kan räcka med 15 minuter innan du ska sova eller det första 15 minuterna på morgonen.

18. Meditera

Januari i sig är för många en kämpig månad på många plan men vi går framförallt fortfarande igenom en pandemi och personligen börjar jag få mer och mer ångest och stress av att det fortfarande inte är över.  Därför är det nu extra viktigt att varva ner, andas och ta en paus från tankarna. Ge meditation ett försök, det kanske blir din livlina denna månad!?

19. Sätt upp ett mål

Ett bra sätt för att få upp motivationen i januari är att sätta upp ett eller flera mål. Skriv ner det, planera det och fokusera på det. Vi mår bra av att koncentrera oss på något och att ha något att se fram emot!

Bild: Social.Cut via Unsplash

20. Promenera

Det finns oändligt med hälsofördelar när det kommer till att promenera. Kroppen mår bra av att röra på sig och det är ett bra sätt att rensa tankarna på. Det spelar ingen roll om du går kort eller långt, ta en snabb runda på lunchen eller utmana dig själv och gå milen en lördagmorgon?

21. Unna dig något varje dag

Jag ser januari månad som den perfekta ”unningsmånaden”. Det behöver inte vara dyra materiella ting (om du inte vill), det kan vara att unna dig en bulle på en måndag eftermiddag, någon liten produkt, sova en kvart extra på morgonen eller ett glas vin mitt i veckan. Så länge du gör något för dig själv varje dag som gör dig glad!

22. Musik

Det är olika för alla men musik är verkligen ett av mina bästa verktyg för att må bra. I mitt musikbibliotek finns listor för alla möjliga typer av humör. Ibland kan det vara lättare att varva ner genom att sätta på en bra låt och fokusera på texten. Här kommer en länk till min feelgood lista!

23. Stretcha

Världens enklaste sak att göra som inte behöver ta mer än några minuter är att stretcha. I dessa tider när vi är många som sitter hemma och jobbar och pluggar är det dessutom lätt att man fastnar i udda positioner som inte är särskilt bra för nacke och rygg. Ta några minuter om dagen att sträcka ut kroppen.