7 tips på hur du återhämtar dig inför och under semestern

Bild av julie aagaard via Pexels

Det är semestertider och allt jag vill är att vara en helt stress-befriad person, en sådan som andas djupt ner i magen och läser härliga magasin hela dagen lång. Men verklighet ser inte riktigt ut så, i själva verket är det i många avseenden mer stressande att ha semester än att jobba.

Man ska ha den perfekta Instagram-semestern, göra roliga saker, träna, umgås med vänner och familj, ta fina bilder och inte minst vara sitt “allra bästa jag”. Om inte det är stressande så vet jag inte vad. Det behöver dock inte vara så, så länge du lägger fokus på att hitta din återhämtning. För att komma dit kan man behöva några tips, så här kommer sju tips på hur man återhämtar sig under semestern:

Förbered

För att inte gå in i semestern med andan i halsen så börja redan att skala av den sista jobbveckan. Med detta menar jag inte att sitta och såsa på jobbet och invänta semestern, utan gör det du ska men stressa inte ihjäl dig för att ha ett tomt skrivbord. Det skapar snarare mer stress än om du prioriterar vad som ska göras och låter några to-do stå kvar tills efter semestern. Det gör att du lämnar jobbet på ett härligare sätt och att du vet precis vad du ska göra när du kommer tillbaka.

Logga ut

Även om sociala medier är härligt så kan det faktiskt vara skönt att leva utan dem ett tag. Jag lovar, du kommer inte att missa mycket och dina stressnivåer kommer att minska drastiskt. Jag tror dock inte på att göra en helomvändning och aldrig titta på telefonen. Men ta semestern som ett tillfälle att skapa dig en mer sund relation till sociala medier. Ge dig själv en halvtimme på morgonen och en halvtimme senare på kvällen då du kollar igenom vad som har hänt, så slipper du att bli distraherad under dagen.

Strukturera

Ta en liten funderare på vad det är du verkligen vill göra på semestern och när det ska ske, sätt sedan upp en ungefärlig plan. Att planlöst driva runt med en massa lösa trådar kan vara stressande, så jag vill slå ett slag för att ha en semester-plan! OBS: att sätta upp en plan betyder inte att man ska hinna göra så mycket som möjligt! Om din plan är att göra absolut ingenting är det toppen, men sött upp bästa möjliga förutsättningar.

återhämtar sig under semestern

Bild från Matilda Djerfs Instagram

Låt saker ta sin tid

Om ni ska till stranden en dag måste ni inte boka in det klockan nio på morgonen för att hinna de bästa strandtimmarna – låt istället saker ta sin tid på semestern. Ta vara på att du nu faktiskt kan varva ner och sänka tempot. Njut av att göra allt lite långsammare än vad du är van vid. Känner du för en sovmorgon? Ta den och åk till stranden på eftermiddagen istället.

Rör på dig

Vid det här laget är de flesta av oss införstådda med att rörelse är bra för oss, nyttja tiden du har under semestern. Det behöver inte nödvändigtvis betyda att du behöver gå till gymmet, se istället det härliga i vardagsmotionen. Ta cykeln till restaurangen och simma några längder i havet. Det räcker gott och väl för att både hjärnan och kroppen ska få rasta sig lite. Vill du läsa mer om varför vardagsmotion är så viktigt? Tryck här!

Skippa måsten

Den evigt upprepade frasen “på semestern hinner jag göra det” måste utrotas. Semestern är inte till för att uträtta alla ärenden du inte hunnit med det senaste. Försök att inte samla saker på hög och om du nu verkligen måste skjuta något till semestern, så se till att det är max två saker.

Återhämtning

Det är svårt att känna sig utvilad och återhämtad om man inte gör tid till faktisk återhämtning. Hjärnan vilar inte av att slö skrolla på telefonen – så se till att få till lite kvalitativ down time. Schemalägg det som gör dig lugn, förslagsvis en promenad, yoga, meditation eller att läsa en bok.

*

Vill du ha tips på vad du kan göra under semestern? Spana in denna guide!