En guide till Istanbul och dess bästa mode designers

Bild: Pandeli

För ett par veckor sedan hade jag väskan packad för att åka till Turkiet, Istanbul. Jag hade länge sätt fram emot detta då jag ju som ni vet är en riktig storstads junkie. Jag vet att det är kontroversiellt, men jag måste nog ändå erkänna att jag gillar en stadssemester mycket mer än vad jag gillar en strandsemester. Tycker att det ger så mycket mer att upptäcka en ny stad än att upptäcka en ny strand. Om du är som mig och gillar stadssemester så vill jag verkligen slå ett slag för just Istanbul. Staden har en otroligt rik kultur, mycket bra design, god mat och mycket att titta på. Visste du till exempel att Istanbul är ensam om att tillhöra både Asien och Europa? Ganska häftigt att vara i samma stad och ena minuten befinna sig i Asien, och andra i Europa. I alla fall om du fråga mig!

Här kommer min lista på vad jag rekommenderar er att göra under er vistelse:

Att göra

Hagia Sophia
De flesta som tänker på Istanbul tänker nog på dess många ståtliga Moskéer, så att besöka en eller flera under din vistelse är ett måste. Jag besökte Hagia Sophia, vilket är en utav de kändaste och även en utav de äldsta moskéerna i Istanbul.

Pera Palace Hotel
Ytterligare en sevärdhet i Istanbul är Pera Palace Hotel. Det är både ett 5-stjärniga hotell kombinerat med ett museum. Hotellet byggdes år 1892 och hade som syfte att verka för de som reste med Orient Express. Det var även på detta hotellet som Agatha Christie skrev sin novell, Murder on the Orient Express. Pera Palace Hotel är alltså en plats med otroligt mycket historia samtidigt som det är en fantastiskt fin miljö att vistas i. Om du vill ha en försmak finns det nu även en serie på Netflix om just detta hotellet.

Galata Tower
Gillar du fin utsikt? Då är Galata Tower tornet du ska besöka. Från tornet har du utsikt över nästan hela stan och får en väldigt fin överblick över hur staden är uppbyggt och på skillnaden mellan den Europeiska sidan av Istanbul och den Asiatiska. En väldigt fin plats att få en bra överblick över staden helt enkelt.

Att shoppa

Grand Bazaar
Man kan inte åka till Istanbul utan att besöka Grand Bazaar. Det är alltså en stor basar, en inomhus marknad som säljer allt du kan tänka dig. Jag hade mest ögon för alla fantastiska kryddor och fint porslin men du kan också köpa kläder, lampor, smycken… ja allt!

Galata Streets
En väldigt trevlig shopping gata för dig som letar efter små genuina butiker är Galata streets. Alltså gatorna runt Galata Tower. I Istanbul finns en väldigt trevlig blandning av lyxbutiker som Chanel och Hermes men också de mer genuina Turkiska butikerna. Här kan du precis som på Bazaaren hitta allt mellan himmel och jord.

Designers
Det många inte känner till om Istanbul är dess alla otroliga designers. Eftersom Istanbul som stad har ett såpass unikt läge med både influenser från Europa och Asien görs det fantastiska mode skapelser där. Det är väldigt unika märken som tar plats i just Istanbul med tanke på att de hämtar inspiration från olika kulturer som möts i en ren symfoni av intressanta märken. Mina favoriter som jag hittade på resan var bland annat Lug Von Siga och Ümit Ünal som de båda designar helt otroliga kläder. Det finns även en helt del bra smyckesdesigner i Istanbul och om du vill besöka någon av dom så rekommenderar jag varmt ett besök hos Begüm Khan och Sevan Bıçakçı.

Att äta

Restauranger
Som jag nämnde i början av artikeln så finns det väldigt mycket god mat att prova i Istanbul. Om du gillar att sitta på takterrass så finns det väldigt många bra sådana i staden där alla har fantastisk utsikt. De jag rekommenderar är: Spago restaurant och Vogue Restaurant. De båda är väldigt moderna restauranger som har lite av allt på menyn. Om du istället vill testa något lite mer genuint Turkiskt så vill jag nämna Pandeli Restaurant. Den är belägen precis i början av Spice Bazaar och serverar väldigt god Turkisk mat. Den får också ett stort  plus i kanten eftersom restaurangen är väldigt vacker.

Bakelser
En sak man bör veta om Istanbul är att folket där är väldigt snälla och generösa. Vilket innebär att du kommer bli bjuden på otroligt mycket bakverk och turkiskt te. Inte mig emot, men jag har verkligen hittat några favoriter som alla som åker till Istanbul borde testa. Missa inte att köpa med dig Turkish Delight, vilket är som en nougat i massvis med olika smaker. En klassiker som såklart också måste ätas i Istanbul är deras Baklava. Mums!

Att bo

Områden
Jag bodde på W Hotel Istanbul som är beläget i Besiktas. För mig så var det ett väldigt bra område att bo i. Det är ett lugnare tempo där med närhet till de allra finaste gatorna och restaurangerna. Det finns också väldigt mycket bra hotell i detta området. Nästa gång jag besöker Istanbul vore det dock kul att testa på att bo i det något mer fartfyllda området Beyoglu. Här är det mycket liv och rörelse och några av Istanbuls mest livliga gator ligger ett stenkast ifrån.

 

Vill du läsa mer om resor? Tryck här