Från höstdepp till höstpepp

Bild: Lovisa Barkman

Luften blir krispigare, löven faller ner för träden och bildar en orangeröd mark, stickade tröjor plockas fram ur garderoben och regn blir mer regel än undantag. Hösten är här. Det brukar oftast finnas två typer av personer från och med första september. De som välkomnar hösten med öppna armar och tar fram höstkappan kanske lite för tidigt, och de som använder ordet sensommar genom hela september och vägrar erkänna att det faktiskt är dags för en ny säsong. Men nu när det blivit oktober kan ingen förneka att det faktiskt är höst på riktigt. Då årstiden oftast förknippas med mörker, kyla och så kallad höstdepp vill vi på FORNI tipsa om vad du kan göra för att känna lite mer höstpepp!

Omfamna hösten

Omfamna hösten och gör allt det som kanske känns lite klyschigt, men som faktiskt gör hösten mysigare. Tänd ljus hemma och läs en riktigt bra bok du blivit tipsad om. Laga långkok och höstgrytor, drick goda röda viner som inte passat under sommarens varma dagar. Gå en höstpromenad och ta vara på de soliga och krispiga stunderna. Ta fram din inre bagare och baka frukostbröd och höstiga äppelpajer. Det må låta klyschigt, men det hjälper. Och framförallt, ta hand om dig själv! Hösten är tillåtande, så lägg tid på vad som just du mår bra av och omringa dig av människor som ger energi.

Mål och rutiner

Hösten är en årstid som många förknippar med nystart och är en tid för att komma tillbaka i rutiner samt sätta nya mål. Köp en ny fysisk kalender och ta dig tid för att planera vecka för vecka. Sätt nya mål du vill uppnå under de sista månaderna av året och en konkret plan hur du ska nå dit. Gällande rutiner kan vi inte tipsa nog om att hitta rutiner som passar dig och som du mår bra av. En skön morgonrutin, träningsrutin upplagt just för dig eller rutiner för olika veckodagar. Endast du sätter prägeln på vad som är viktigast och som får dig att uppskatta livet lite extra.

Bild: Felicia Åkerström & Elina Olofsson

Åk iväg en weekend

Om du har möjlighet är en weekend-resa med partner, familj eller tjejkompisarna alltid en bra idé! Att komma iväg bara några dagar gör så mycket för välmåendet. Och att få miljöbyte ger en stor dos inspiration som räcker hela hösten. Visst är det dessutom lite härligt att ha något att se fram emot? London, Paris och Köpenhamn är klassiska stadsresmål under hösten, men vi har även skrivit en artikel om 8 underskattade resmål i höst för inspiration. Självklart kan man även stanna inom Sveriges gränser och upptäcka en stad man inte besökt tidigare. Eller varför inte åka på en avkopplande spahelg på Falkenberg Strandbad, Ellery Beach House eller Yasuragi för att nämna några.

Gör något oväntat

Som vi skrev tidigare är hösten för många en nystart. Varför inte göra något som du inte brukar och hitta en ny hobby. Är du inte särskilt kulturell kan det vara en idé att boka en teaterbiljett eller besöka ett museum med en intressant utställning. Kanske kan du som inte är speciellt sportig hitta en ny träningsform du inte testat förut, och för dig som inte tar matlagning på största allvar kan en matlagningskurs väcka liv i intresset. Helt enkelt hitta en oväntad och ny aktivitet som du aldrig annars hade provat.

Bilder: Alva Sperle

Höstmode och capsule wardrobe

Är inte höstmodet en favorit under året. Att få bära sköna stickade tröjor, snygga boots och härliga kappor igen kan jag faktiskt se orimligt mycket fram emot. Starta din modehöst genom att rensa i garderoben, bjud in tjejkompisarna som kan hjälpa till och byt kläder med varandra. Investera i kläder med bra material som håller länge och skapa en mode-challenge med hjälp av det trendiga begreppet capsule wardrobe. Michaela har skrivit två bra artiklar i ämnet och ger tips på hur du genomför en rensning av kläder i höst. Samt hur du på bästa sätt implementerar capsule wardrobe till din garderob!

Testa nya ställen

Får vi lov att ge er utmaningen att testa (minst!) ett nytt ställe i månaden under resten av året? Det kan vara en nyöppnad restaurang eller café, en ny konstutställning, en ny träningslokal du inte brukar gå till eller en ny stadsdel. Det behöver såklart inte vara något nyöppnat. Det viktigaste är att det är nytt för dig!