Hur du hanterar livet efter 25

Bildkälla: Pinterest

Förändringar är en del av livet, något man kan känna sig exalterad över men vara lika orolig för. Att fylla 20 år markerar att man lämnar tonåren för att gå in i vuxenlivet. Förväntningarna är skyhöga, men plötsligt ska du kunna betala en räkning, ta (vad man tror är) livsavgörande beslut och förstå sig på bostadsmarknaden. Det finns ingen manual, men aldrig har väl uttrycket ”learning by doing” kommit så väl till sin rätt. Vi kommer att navigera oss fram på något sätt, även om vi går åt fel håll ibland. Det kommer inte heller att bli som du tänkt dig, men det kommer blir bra — och kom ihåg att du aldrig är ensam.

Här nuddar jag vid några utvalda ämnen som kan vara värda att reflektera över när man äntrar vuxenlivet.

Bli din egen bästa vän

Är du inte redan detta så är det bästa råd jag kan ge dig. Det finns ingen annan du kan lita på så mycket som dig själv och din relation till dig själv påverkar dig i allt. Älskar du dig själv blir du en gladare och tryggare person, något som märks i alla relationer och situationer. Förknippar du att vara själv med ångest eller liknande känslor, kommer du och ditt mående påverkas till det sämre. Då tjugoårsåldern bjuder på många förändringar och utmaningar är det en passande tid att ta tag i detta. Börja älska dig själv så att du kan ta hand om dig själv på bästa sätt.

Relationer med vänner, familj och partner

Det jag tar med mig mest från den här tiden är allt jag lärt mig om relationer, av alla slag. Människor kommer att göra dig besviken, arg, ledsen, förvånad samtidigt som guldkornen, de vänner du verkligen kan räkna med, blir tydliga. I och med att man lär känna sig själv, lär man också känna sina relationer och vilka som är bra och dåliga för en, vilka som är värda att bevara och vilka som har ett för högt pris. Till skillnad från när man var i yngre ålder och mer osäker är tiden nu inne för att du ska kunna känna dig säker på dina relationer. Det har sagts förut och kommer sägas igen; en relation skall inte göra ont eller vara svår. Upplever du att något skaver kan det vara skäl till att utvärdera relationen och acceptera vad utfallet kan behöva bli. Omringa dig bara med vänner som stöttar, peppar och älskar dig.

Sök hjälp om det behövs

Att träffa en psykolog är enligt mig något som alla borde göra kontinuerligt. Det ska vara lika vanligt som att gå och träna! Här kan du ta ut din frustration, gråta en skvätt eller prata om dina rädslor med någon som kan bidra med ett objektivt och professionellt perspektiv, någon som lyssnar.

När jag träffade min psykolog första gången frågade hon mig vad jag ville få ut av mina sessioner, jag svarade att jag ville bli en bättre version av mig själv. Sen dess har vi har pratat om allt mellan himmel och jord under alla våra timmar, och jag går alltid därifrån med en bättre känsla. Att gå till en psykolog är en investering i dig själv, men jag skulle även säga att det är omsorgsfull present till din omgivning.

[su_note note_color=”#ffffff” text_color=”#210000″]

Enligt lag ska alla vårdcentraler erbjuda psykologhjälp, men det kan kännas svårt att veta var man ska börja. Mindler har en bra artikel där de berättar hur du skaffar en psykolog, läs den här!

[/su_note]

Hitta dig själv

Det kan låta som en stor utmaning och ett högt krav, men ta det med en nypa salt. Poängen är att komma till grund med vem du är som person, vad du gillar, vad du inte gillar och sluta bry dig om vad andra tycker och tänker – folk kommer alltid ha åsikter. Kanske har du en hobby du inte vågat ta dig an eller en klädstil som inte fått leva ut? Du ska bara leva en gång och varje dag som går kommer aldrig igen. Gör det du verkligen tycker om och var den du är.

Prioritera det viktiga

Om det är något som kan ge mig ångest eller irritera mig så är det all tid och energi jag lagt på fel saker. Som att jag spenderar en helt ledig dag med att scrolla på Instagram (ibland tillåter jag mig själv att det får vara så också) eller att jag låtit mig påverkas negativt av ett jobb eller en person — energi som jag kunde gett till mig själv, mina vänner och min familj istället. Det är en konstant utmaning, men med åldern inser man det viktiga i livet – delvis för att man inte orkar lika mycket längre och därav tvingas prioritera, men också för att man får perspektiv. Idag vet jag att jag aldrig missar något på Instagram, och att ett jobb faktiskt ändå bara är ett jobb – det väntar inte på mig när jag kommer hem.

Digital detox

I en värld som kretsar kring internet är det svårt att koppla ifrån, speciellt om man jobbar med något som är beroende av uppkoppling och wifi. Vi delar allt och uppdaterar ofta då den digitala epidemin fört med sig ett stort bekräftelsebehov. Ta en titt på ditt användande och fundera över hur mycket som gynnar dig? Kanske mår du bra av en dos Instagram och en stund med Youtube, men hur mycket effektiv tid lägger du på alla appar, och hur mycket skulle du kunna skära bort? Utmana dig själv att inte titta på mobilen per automatik, och försök att inte känna dig tvungen att uppdatera varje gång du äter. Du kommer märka att du klarar dig — och får massa tid över till annat!