Lindas vykort: Skåne & Tjörn

Trots att våren blev lite lugnare än vad jag hade planerat för så tyckte jag att det sa vipps – och så hade sommaren anlänt. Jag med många andra väntade nog på ett resa eller inte resa besked i vad som kändes som en evighet, men när det väl blev grönt ljus kände jag faktiskt inget behov utav att resa längre. Kanske var jag bara besatt av att åka utomlands när jag inte visste om jag skulle få göra det eller inte, och skönt var väl det! Jag och min kille Gustaf bestämde oss istället ganska snabbt för att ha en riktigt svensk sommar i allt vad det innebär. Vi ville äta mycket glass, bada, läsa böcker och vi (läs: jag) kände till och med ett behov av att vara lite sommar-uttråkad, ni vet sådär som man var på sommarlovet som barn. Hursomhelst så har vi turen att ha föräldrar lite utspritt på olika härliga platser i Sverige, så för oss blev det självklart att åka runt i Sverige och hälsa på familj.

[su_row][su_column size=”1/2″ center=”no” class=””] För att vara helt ärlig med er så hade vi ingen solklar plan över hur vi skulle lägga upp vår svenska upptäcksfärd – men vi visste att vi skulle spendera lite tid i Skåne och lite tid på Tjörn. I Skåne utgick vi ifrån Helsingborg där vi bodde hos Gustafs pappa och sambo Eva som driver världens mysigaste Bed and Breakfast. Därifrån gjorde vi många dagsutflykter vilket passar två rastlösa själar perfekt. Ja, man hör ju redan nu att det där med att ha sommarlovs-tristess som jag nämnde i början, det blev inte av.

Efter en dryg vecka i Sveriges sydliga atmosfär begav vi oss till mina föräldrar och till den lilla ön i havet, min pärla och uppväxts-ö Tjörn. För mig blir det inte mer sommarkänsla än att vara där, åka mycket båt och bada tills händerna skrumpnar. Här kommer några snapshots från mina första sommarveckor och ett och annat tips ☀️[/su_column] [su_column size=”1/2″ center=”no” class=”text”][/su_column] [/su_row]

Först ut: Skåne

Vi har fart runt en hel del i Skåne under denna semestern, såpass mycket så att det skulle krävas mer än en sida för att sammanfatta. Men jag ska försöka plocka ut det bästa och fatta mig kort. Jag vill verkligen slå ett slag för att besöka Ven! Nog för att Båstad och Ystad är super trendiga och festliga ställen – men om man någon dag är ute efter att bara se sig om på vackra vidder och gå en ordentlig promenad då är det dit man åker! Vill även rekommendera Pumpans restaurang som finns på Ven. Där äter man världen godaste pizza i en lummig trädgård och testar alla bakverk till efterrätt.

Är man sugen på en mer mingel-vänlig miljö vill jag rekommendera att bada nära Ystad saltsjöbad. Hotellet lockar mycket folk så även om du inte bor där kan det vara kul att bada vid stranden precis intill hotellet.

[su_row][su_column size=”1/2″ center=”no” class=””]Tjörn[/su_column] [su_column size=”1/2″ center=”no” class=”text”] Jag skrattar lite när jag tänker på hur mycket sevärdheter vi har åkt och kollat på i Skåne. Vi har varit på Sofiero, Ven och Ale stenar – riktiga pensionärer på runt-resa helt enkelt. Men jag tycker faktiskt att det är roligt att se vad de olika platserna har att ge i form utav sevärdheter. Jag tycker även att alla tre ovannämnda är värda ett besök. Ven var toppen, Sofiero som är kungens gamla sommarställe var super charmigt och intressant att se, och Ale stenar måste man faktiskt ha sett någon gång i livet.

Lås oss snacka mat: Det finns några platser i Skåne som har satt ett extra hårt avtryck i mig och jag tänkte tips om dom här. Det finns ett jätte mysigt ställe där man kan äta finpizza och sitta på världens mysigaste innegård som heter Gårdens Vedugn. Vill du fika på ett café som gör dom godaste bullarna i hela världen så åker du till Brödkultur. Vill du äta god och bra middag vill jag rekommendera Sillen & Makrillen.

Nästa stopp: Tjörn!

Efter en tid spenderad i Skåne så tog vi oss som ni vet mot Tjörn. Här åkte vi också runt en del, så vi var både på Tjörn och på närliggande mysiga platser. Alltid när jag åker till Tjörn ser jag till att besöka mina favoritställen, och så blev det även denna gången!

Att strosa runt i småbutikerna i Skärhamn och äta glass på bryggan är obligatoriskt. Här ser allting ut som i en perfekt sommarfilm och de små sjöbodarna avlöses med kullersten, bryggor och måsar. När du går här och äter på din glass lovar jag dig att det kommer att kännas som om du är inuti ett vykort.

Tjörn

Ytterligare ett obligatoriskt ställe att besöka är Lottas bak och Form som är ett surdegsbageri som vinner pris efter pris för sina goda bröd, och som om inte det vore nog så har cafét en helt magisk utsikt. När man har ätit sig mätt på både bröd och glass så sätter man pricken över i:et och besöker restaurang Vatten för god mat, och Port Sud för drinkar och klackarna i taket. På min semester hamnade klackarna i taket både en och två gånger, men då är det perfekt att man är på en ö – så ett svalkande bad dagen efter är alltid nära till hands!

Det blev även en del badande för mig och det gjorde jag såklart på öns bästa stränder, det vill säga Berga strand och Åstols badplats.

Tjörn

När man är i dessa krokarna kan man inte heller låta bli att åka förbi Käringön. Det är omöjligt att inte bli kär i den platsen. Jag tog färjan dit över dagen, men oj vad jag hade viljat stanna längre än så. Käringön är en pittoresk ö som är charmigt trångbebyggd med sjöbodar och små butiker överallt. Det tar en timma att promenera runt ön, vilket är en perfekt storlek om du frågar mig!

Vill man vidga sina vyer så finns ett nakenbad på Käringön, men så vitt jag vet så används det som ett ”icke naket” kallbadhus sedan långt tillbaka. Jag tycker dock att det är charmigt att platsen behållt sitt namn.

 

Tjörn

Vill man äta på Käringön så finns Petersons krog som erbjuder supergod mat och även roliga fester. Festerna är tyvärr stängda just nu på grund utav Corona, men när jag kommer nästa gång – då får dom hålla i sig. Vill man äta riktigt lyxig middag så kan man gå till den lite hemliga pärlan Karingo, där äter man ostron.

En rolig fakta om just Karingo som jag älskar att besöka är att ostronen odlas precis vis Käringön, vilket gör att dom växer mycket långsammare än andra ostron. Det tar cirka 3 år för ett ostron att växa i de kalla, vilda vattnet vid Bohusläns kust, men det gör att de får en alldeles säregen smak –  T E S T A!

*

Det var det om min semester, och jag hoppas att du som läser detta har haft eller har en fin semester framför dig. Förhoppningsvis fick du lite tips och ideér, och om du testar något av ställena jag har rekommenderat så blir jag överlycklig om du skickar mig ett DM och berättar vad du tyckte. Nog om det, här kommer lite soliga kläder:

Lindas sommarkollage

Klänning / SolhattBaddräkt / Brun klänning / Bikini topp / Bikini underdel / Solglasögon / Ansiktsmask