3 (mode) nyårslöften du borde ha med dig in i det nya året

Bildkällor: Pinterest

Nytt år och nytt decennium! Jag har de senaste åren skrivit mycket om vikten av att ha, eller att skaffa sig, en hållbar garderob men det tåls att upprepas. Du är förmodligen van vid att sätta upp nyårslöften som gäller din hälsa eller karriärsmål, men i år kanske du även sätter upp ett mode-nyårslöfte? Här kommer mina bästa tips på hållbara mode-mål du borde sätta upp för dig själv inför 2020. Det kommer i alla fall jag att göra!

Använd tumregeln “en in, tre ut”

Om du absolut känner att du behöver köpa något nytt till garderoben – gör det med omsorg. Att gå efter principen ”en in, tre ut” tycker jag är en hållbar syn på sina köp, och det har fungerat för mig de senaste åren. Principen innebär att du ska gå igenom liknande plagg du har i garderoben, för att sen rensa ut och skänka bort tre av dem innan du köper ett nytt. Har du svårt för (eller inte möjlighet) att handla efter denna principen så börja med att rensa bort ett plagg för varje nytt. Om du är konsekvent med den här regeln kanske du märker att ofta är det nya plagget inte nödvändigt, utan det du redan har duger!

Lär dig tänka vintage

Att öka sin kunskap kring vintage borde enligt mig vara ett nyårslöfte varje år. Att konsumera hållbart blir allt viktigare och att ha bra koll på vintage är ett bra sätt att förbättra sina konsumtionsvanor. Är du ny inom vintage och inte vet vart du ska börja? På FORNI har vi tagit in både experthjälp och guider du kan läsa.

Och glöm inte: vintage betyder både ett sätt att shoppa, men även att man säljer av kläder – bra för både din ekonomi och miljön!

Skapa en hållbar garderob

Det är många som drar sig för att rensa garderoben eftersom det tar så lång tid och är ansträngande. Samtidigt är det bland det viktigaste du kan göra om du vill ha en hållbar, fräsch och bra garderob. Många tänker att allt måste göras på en dag, men jag brukar istället dela upp det och rensa en klädkategori i taget – då är du mer effektiv och tappar inte energin.

Fokusera på ett typ av plagg och ta sedan fram alla av den sorten du har i garderoben. Efter det sorterar du utifrån hur många gånger du faktiskt har använt plagget den senaste månaden, året eller åren (let’s be honest). Med den takten blir du klar snabbare än du tror, och har snart en garderob du känner dig stolt över.

*

De här tre är mina (mode-) nyårslöften för 2020 – och jag lovar att fullfölja! Vilka nyårslöften hakar du på inför det nya året?