Detoxa vårgarderoben – steg för steg guide

Bild: @carriebradshaw_sexandthecity

Vågar vi äntligen säga att våren är här nu? Det var väl ändå på tiden! Jag tror inte att jag är ensam om att känna mig otroligt trött på svarta byxor, stickade tröjor och tjocka jackor. Framför oss väntar en bättre tid, full av ljus, värme och färger, med andra ord, dags att ta itu med en garderobsrensning. Att detoxa vårgarderoben är ingen lätt uppgift, det kräver hänsynslöst beslutsfattande och mycket organisation, och är definitivt värt att göra ordentligt och grundläggande. Oroa er inte, vi har steg för steg guiden för hur du detoxar vårgarderoben!

Steg 1:

First things first. Låt oss börja med att göra denna rensing till en så trevlig stund som möjligt, för det är bara att inse, detta kommer ta några timmar. Häll upp en kopp kaffe och sätt på en motiverande spellista. Det kan också vara bra att öppna ett fönster, för tro mig, damm kommer flyga.

Steg 2:

Få en överblick av din garderob och börja packa undan alla vinterplagg, det vill säga, majoriteten av alla tjocka, stickade tröjor, mörka jeansen och byxor, uggsen och kängorna kan du passa på att dra ut också samt dunjackor, halsdukar och mössor. Det kan vara smart att spara ett par av dina favorit kostymbyxor och kanske en ljusare stickad – dessa funkar under alla årstider.

Steg 3:

Skönt, nu när vi frigjort en hel del utrymme i garderoben är det dags för finslipet. En garderobsrensning kommer att hjälpa dig hålla koll på dina kläder och se till att du bär 100 % av det du äger, bättre för plånboken och miljön. När du detoxar din garderob kan det vara bra att sortera varje föremål baserat på följande kriterier:

Personlig stil: vissa plagg kan behöva säljas, doneras eller slängas om de inte matchar din nuvarande eller önskade stil. Fråga dig själv om du verkligen behöver allt i din garderob?

Garderobens skick: en del föremål kanske behöver lämnas in för lagning eller en ordentlig kemtvätt? Lägg dessa åt sidan från resten av din garderob och skicka dem på reparation eller rengöring för att se till att de håller sig i bästa skick längre.

För att lättare få bukt på tankarna kan det vara bra att ha en mall för garderobsbesluten. Jag tycker den här nedan är tydlig och hjälpsam i mitt beslutsfattande. Kom ihåg, ingen sa att detta skulle vara enkelt.

detoxa vårgarderoben

@stitchfix

Steg 4

Sälj dina oönskade plagg. Nuförtiden finns det så många bra online-försäljningsplattformar som Sellpy, Tradera och Plick där man kan lista sina begagnade kläder och accessoarer. Om tanken på att spendera timmar framför din dator för att lista alla dina föremål till försäljning gör att musten helt går ur dig kan du även vända dig till en fysisk second hand-butik eller rent av ta din kasse med kläder till närmsta Stadsmissionen eller Röda korset.

Steg 5

Nu när du har bestämt dig för vilka kläder och accessoarer du vill behålla är det dags att organisera din garderob och även planera dina eventuella inköp att komplettera din nya garderob med.

Garderobshantering. Det bästa sättet att strukturera din garderob är att dela upp den i kategorier: arbetskläder, vardagskläder, finkläder, lounge -och myskläder och semestergarderoben. För att göra din garderobs uttryck extra tillfredsställande kan du passa på att organisera dina kläderna inom varje kategori med färgkod, inte bara kommer det göra att garderoben ser mer sammansatt ut, det kommer också bli lättare för dig att hitta dina önskade plagg. Det andra tipset är att investera i organiseringslådor, galgar och byxhängare, på så sätt kommer du få en bättre överblick över garderoben och frigöra mer utrymme.

Planera dina nästa inköp. Nu när du har organiserat garderoben kan du lättare identifiera vad för artiklar du saknar och behöver komplettera med. Passa på nu när du har en tydlig grund och investera i plagg som passar din personliga stil, använd dig gärna av följande tips:

Tidlösa plagg – Du kan aldrig gå fel med att investera i vita skjortor och bas t-shirts. Ett par bekväma blå jeans och svarta klassiska kostymbyxor, en svart blazer och svarta lofers, med dessa i garderoben har du en bra grund att bygga på.

Investeringsplagg – Om du vill unna dig några lyxigare plagg rekommenderar jag varmt att du först kollar runt på dina second hand butiker, det finns nämligen så många unika guldkorn att fynda, en klassisk Burburry trenchcoat, en kavaj från Ralph Lauren  eller kanske ett par Prada pumps så har du redan gett din look ett rejält lyft.

Trendiga plagg – Det här är då dem plagg som är ”inne” just den här säsongen. Kom ihåg att vara försiktig här och låt dig inte dras med i trenddjungeln. För att lättare kunna identifiera för dig själv vad som är värt att investera i och vad som förmodligen kommer vara en trendfluga hänvisar jag dig till den här artikeln om ”Omvänd trendspaning- hur du undviker felköp”.

Ett säkert knep när du börjar forma din garderob är också att utgå efter en ”Capsule Wardrobe checklist” som denna!

detoxa vårgarderoben