Prisvärd vegetarisk gryta med råvaror i säsong

Att laga mat i januari, mer känt som årets fattigaste och tråkigaste månad, kan minst sagt kännas som en utmaning. Att laga en god måltid kräver ju en dos inspiration som inte alltid är enkel att hitta mitt i vår mörkaste period. Så därför känner jag att det är min plikt att påminna om följande: det blir ljusare för varje dag som kommer och billig mat behöver inte vara tråkig (läs: en vegetarisk gryta ÄR inte tråkig!).

1. Genom att laga denna gryta äter du klimatsmart eftersom potatis, morötter och lök är i säsong
2. Du är ännu mer klimatsmart eftersom du väljer ett vegetariskt alternativ!
4. Grytan tar mindre än 30 minuter att laga..
5. Och kostar cirka 20 kr per portion.

Behöver jag säga mer? Ja, den är ju himla god förstås. Här kommer receptet!

Vegetarisk gryta med potatis och linser, 4 portioner

vegetarisk gryta

Ingredienser:
600 g potatis
1 stor morot
1 gul lök
1 burk krossade tomater (400 ml)
3 dl vatten
1 dl linser (torra)
1 burk cream fraîche (250 g)
1 tärning grönsaksbuljong
Salt och peppar
Olivolja
En kruka persilja

Gör så här:
1. Finhacka gullöken och hetta upp olivolja i en gryta
2. Skär potatisen i bitar, ca 2×2 cm
3. Strimla moroten i smala skivor
4. Fräs gullöken med olivoljan på låg värme ett par minuter
5. Smula ner buljongtärningen tillsammans med vattnet och de krossade tomaterna
6. Låt allt koka upp och ha sedan i potatisen
7. Låt puttra i ca 10 minuter på medelvärme under lock – rör om då och då
8. Häll ner linserna tillsammans med morötterna och låt puttra ytterligare 10 minuter (rör om!)
9. Smaka av med salt och peppar
10. Servera ihop med en klick cream fraiche och rejält med persilja. Klart!

Tips! Strö gärna över frön (jag föredrar hampa) och komplettera med lite avokado på toppen så får du mer energi och hälsosamma fetter i denna måltid.

Vill du laga mer vintermat i säsong? Spana in detta recept med grönkål och sötpotatis!