Är du nyfiken på Gua Sha massage?

Artikeln innehåller annonslänkar

Förra året fick jag en Gua Sha i julklapp. Jag hade hört talas om detta verktyg och tyckte att det lät som en bra grej – dessutom är den väldigt fin. Några kvällar senare stod jag framför badrumsspegeln, plockade fram min rosa Gua Sha och tittade på den. Pumpade tveksamt ut lite av min ansiktskräm och började dra den över ansiktet. Förstod inte alls grejen, så den hamnade längst bak i badrumsskåpet.

Nu är det snart jul igen och i år är det nog jag som ger bort en Gua Sha i julklapp. För nu har jag fattat grejen! Häng med genom artikeln så ska jag förklara varför detta är en av de mest hypade beauty-och wellnessprodukterna 2020!

Längst ner bjussar vi även på en steg-för-steg guide.

Vad är Gua Sha?

Gua Sha är från början en typ av massage som kommer från den kinesiska medicinen och betyder skrapa. Idag känner vi till Gua Sha som ett föremål som används i ansiktet för att dränera vätska. Massagen kallas för The Eastern Facelift och är starkt kopplad till skönhetsindustrin, men det är i allra högsta grad även en hälsoprodukt.

Ur ett historisk perspektiv är det just för att lösa upp spänningar som man har skrapat huden. Faktum är att själva verktyget Gua Sha som vi känner det, inte alltid varit på tapeten. Förr använde man nämligen mynt och skedar på huden för att skapa samma effekt.

En Gua Sha är gjord utav ädelsten, ofta rosenkvarts eller jade. Den slipas sedan för att bli helt slät och förekommer i flera olika former för olika behov. I artikeln ser du en klassisk form som, enligt mig, kommer åt helt perfekt.

Därför ska du använda en Gua Sha

En Gua Sha är som sagt delvis en skönhetsprodukt som dränerar överflödig vätska i ansiktet. Kanske läste du artikeln om hur lymfsystemet fungerar? Om inte kan du läsa den här. Där förklarar vi närmare vad det är för vätska som dräneras och hur den processen går till. Det som kan vara intressant att veta är att lymfsystemet är direkt kopplat till immunsystemet, alltså stärker du detta genom att utföra en Gua Sha massage.

När du utför massagen så skapar du ett lätt tryck på musklerna kring hals, nacke, käkar och tinningar. Här lagras ofta rejält med spänningar, framförallt om man arbetar framför datorn. Massagen hjälper till att lösa upp dessa och du kommer känna avslappningen svepa över dig snabbare än du hinner säga smärtstillande värktabletter.

Så utför du Gua Sha massage

Du kan använda alla sidor på stenen beroende på vart du utför massagen eller ”skrapningen”. Tänk på att luta den, nästan helt mot ansiktet, istället för att låta kanten hamna mitt på huden – då får du bättre grepp, masserar når djupare och du kan komma åt ömma muskler.

Använd ett lätt tryck mot huden förutom där du känner av spänningar, där kan du pressa något hårdare. Försök hitta vilket typ av tryck som passar bäst för dig! Personligen tycker jag om att skrapa med lätt hand för att sedan pressa till vid ömma punkter. Du kommer upptäcka att huden rodnar där du drar med stenen, det är inget att oroa sig över då blodcirkulationen ökar.

Nedan kan ni se hur jag utför en klassisk, snabb Gua Sha massage på mindre än fem minuter. Jag utför varje skrapning 8-10 gånger men du kan självklart göra fler för en mer effektiv massage.

Har du problem med spända axlar eller nacke finns det fler varianter att spana in på youtube, för tips på hur du löser upp de spänningarna bäst. Du kan till exempel använda de kantiga delarna och försiktigt trycka till de punkterna som smärtar för en extra effektiv behandling.

Steg för steg

1. Börja med din klassiska hudvårdsrutin. Avsluta med en lätt olja som du klappar in på halsen och i ansiktet, eventuellt i nacken.

2. Ta din Gua Sha och börja med halsen. Svep från roten och uppåt i en långsam rörelse. Börja med muskeln som leder ungefär från nyckelbenet upp mot örat. Den här muskeln har en tendens att vara ganska öm, så jobba gärna lite extra med den om så är fallet. Fortsätt in mot struphuvudet och rakt upp.

3. Fortsätt sedan med käken, svep från hakan mot öronen. Sedan kinderna och partiet längs kindbenen.

4. Avsluta med pannan. Börja från tinningarna och dra din Gua Sha upp mot hårfästet. Jobba dig närmare in mot mitten.

5. Om du har smärtor i nacken eller spänningshuvudvärk kan du använda stenen på precis samma sätt där! Använd den platta sidan på sidorna av ryggraden, och den böjda sidan för att massera från ryggraden (med klykan runt den) och uppåt. Tryck till lite lätt på partier som smärtar för en hemma-variant av akupunktur.

*

Att använda sig av den här typen av ansiktsmassage andas verkligen self-care. Så gör det till en meditativ stund för dig själv! Tänd några ljus, sätt på en spellista du tycker om eller njut av tystnaden en stund. Andas. Släpp taget om det som varit under dagen eller förbered dig på vad som komma skall.