Vad är skillnaden på serum, essence, olja och ampuller?

Bild av Anna Shvets via Pexels
Den här artikeln innehåller annonslänkar

När vi precis hade lärt oss hur vi ska använda serum så dök koncentrat, olja och ampuller upp på marknaden. Sedan hörde vi att man allra helst ska använda flera på samma gång. What? 

Vi frågade er på Instagram vad ni ville läsa för skönhetsartiklar – och det är visst inte bara vi som är förvirrade i skönhetsdjungeln. @emeliesofia01 ville veta om emulsioner och ampuller medan @louise.lundberg ville veta mer om serum och ingrediensernas betydelse. Vad är perfekt timing om inte detta? Nu ska vi ta er genom en djupdykning i ämnet utan dess like! När man ska applicera vad, var ska det appliceras och i vilken ordning.

Hur använder jag dessa?

Oavsett om du väljer ett serum, ett oljebaserat serum, en ampull eller en essence så ska dessa appliceras efter din rengöring och innan din ansiktskräm. Det går att applicera flera olika serum efter varandra, då gäller regeln lättast konsistens först. Appliceras en för fet produkt innan en lättare, kan den lättare produkten inte tränga igenom den fetare och gå in i huden, utan hamnar på ytan. Alltså får du inte ut något av din lättare produkt för den når aldrig huden.

Vad är skillnaden?

En essence har en mer vattnig konsistens än ett serum men är något tjockare än ett ansiktsvatten. Den ska ofta klappas in i huden med händerna efter ditt ansiktsvatten, och innan ditt serum. Inom korean beauty anses en essence vara en förberedande produkt för att maximera effekten av de resterande produkterna du applicerar – men också för att tillföra extra fukt som slussas djupt ner i huden. Du behöver inte använda flera olika essenser.

 

Ett serum är vattenbaserat och tränger djupt ner i huden. Upp till 70% av innehållet i ett serum består av aktiva ingredienser, de är därför bra för specifika bekymmer – till exempel fina linjer, pigmenteringar eller torr hy. Ett serum kan användas både morgon och kväll och appliceras efter ansiktsvatten (och eventuell essence) samt innan din dag-eller nattkräm.

En booster eller ett koncentrat är egentligen samma sak som ett serum med ett annat namn. Alla har samma syfte, vilket är att tränga ner djupare i huden än din ansiktskräm och behandla olika bekymmer. Varför de kallas för olika namn är på grund av att olika termer har använts på olika kontinenter i världen. Nu när vi exporterar mer produkter mellan olika länder så blandas termerna ihop, fast betydelsen egentligen är densamma. Jag läste till exempel att Estée Lauders ikoniska Advanced Night Repair Serum har smeknamnet Brown Bottle Essence i Korea.

 

Det finns två typer av ansiktsoljor, klassisk ansiktsolja eller oljebaserade serum:

Ett oljebaserat serum har en lätt konsistens och brukar också kallas för torrolja. Den appliceras på precis samma sätt som ett serum och har precis samma funktion – men oljebasen gör att den tillför ännu mer fukt och näring. De har, trots sin oljebaserade formula, väldigt små molekyler som gör att de kan tränga djupt ner i huden. Om du vill kombinera ett vattenbaserat serum med ett oljebaserat, så börjar du med det vattenbaserade, eftersom molekylerna är något mindre i dessa.

 

En klassisk ansiktsolja är otroligt krämig och fet i konsistensen, och ska därför appliceras allra sist i din hudvårdsrutin, efter dag- eller nattkräm. En sådan olja är optimal för dig som är väldigt torr, eftersom en torr hy saknar dessa naturliga oljor i sig själv.

En ampull är ett mycket koncentrerat typ av serum, som innehåller starkare och mer aktiva ingredienser. Därför lämpar det sig att använda ampuller som en kurbehandling, till exempel när årstiderna skiftar eller inför PMS. Ampuller används i de allra flesta fall under en veckas tid och under den perioden behöver du inte använda ditt vanliga serum.

 

*Obs! Läs alltid på förpackningen hur produkten ska användas. En del produkter kan vara lämpade för nattid, och andra för dagtid. En del produkter innehåller så pass starka ingredienser att de bara lämpar sig någon gång per vecka eller bör undvikas om du är gravid.

Vad ska man tänka på vid köp?

Det viktigaste är att välja produkter efter din hudtyp. Eftersom alla produkter nämnda (utom klassisk olja) ska användas innan din ansiktskräm så betyder det också att de är mer effektfulla än just din ansiktskräm. Medan ansiktskrämen vårdar hudytan, tränger ett serum, en ampull eller essence djupare ner i huden. De behandlar alltså huden mer effektivt långsiktigt än ansiktskrämen.

Så ställ dig själv frågan: Vad vill jag behandla? Kanske är det befintliga linjer eller rynkor, eller kanske vill du förebygga för tidig uppkomst av dem? Har du fått pigmentfläckar eller vill du ljusa upp en grådassig hy? Kanske har du problem med rodnad eller acne? Välj utifrån just dina behov, inte efter vilka produkter som är populärast på marknaden.

Se upp för att fastna vid bemärkelsen serum, koncentrat, booster eller något annat namn. Det är ingredienserna som är det väsentliga och de ska passa just dina behov. Vill du höra mer från en expert? Läs vår intervju med Johanna Gillbro.

Måste jag applicera ansiktskräm sist?

Man måste ingenting här i världen! Det som kan vara bra att veta är att serum eller boosters ofta är fulla av fuktgivande ingredienser, men det gör dem inte nödvändigtvis återfuktande. Ansiktskrämen är rikare och skapar en barriär på huden som delvis låser in alla bra ingredienser från ditt serum, men det är också mjukgörande, återfuktande och skyddar din hy. Så det är absolut att föredra för bästa resultat!

En ansiktskräm är en emulsion av olja och vatten – två konsistenser som annars inte blandar sig lätt.