SHOPPA ARTIKEL

Panthenol är superingrediensen för torr och känslig hy

Bild av Gabb Tapic via Pexels
Shoppen i den här artikeln innehåller annonslänkar

Denna gång i The Glossary ska vi gå igenom Panthenol – hudvårdsingrediensen som bidrar med en rejäl fuktboost och verkar härligt lugnande. Om du vill reparera huden, jobba på cellförnyelnsen och skydda hudbarriären är detta ingrediensen att ha koll på.

Vad är Panthenol?

Det är en variant på vitamin B5 och omvandlas till pantotensyra vid kontakt med huden. Det är dock ingen “syra” likt AHA eller BHA, utan finns redan i vår hy till viss del – men kan med fördel användas för att stärka den ytterligare. Pantotensyra hjälper till med att slussa in vatten i våra hudceller, som sedan suger upp vattnet likt en svamp! Med andra ord ger den en otroligt återfuktande effekt, men också ett skydd av hudens barriär.

Vad är dess effekt på huden?

Panthenol har en mängd bra effekter på huden. Bland annat är ingrediensen väldigt lik Retinol (eller vitamin A som det också kallas), som har en cellförnyande effekt. Utöver det verkar ingrediensen fuktbevarande, lugnande, läkande och utslätande på huden.

Vem kan använda Panthenol?

Eftersom det är en fuktbevarande ingrediens passar den alla hudtyper. Den kan dock upplevas extra effektfull på en hy med rodnad eller irritation, eftersom den lugnare och reparerar. Därför är det vanligt att man hittar ingrediensen i produkter för en acne benägen hy, eller i pro-treatment produkter — det vill säga produkter som används efter en klinisk behandling. Det är heller inte en helt ovanlig ingrediens i anti-age och after sun-krämer.

Produkter

Royal Vita Propolis 33 Ampoule

Denna serum-ampull innehåller 33 % ren propolis som reparerar huden, bidrottninggelé som skyddar huden mot fria radikaler och havtornextrakt som verkar uppljusande på pigmenteringar. Dessutom panthenol som är otroligt lugnande och reparerande.
339 kr från Dr Ceuracle
Köp

Hydr8 B5 Serum

Ett lätt, fuktgivande serum som innehåller panthenol och hyaluronsyra. Använd morgon och kväll för att lugna och mjukgöra huden, samt återställa hudens naturliga fuktbalans.
619 kr från Medik8
Köp

Hyal Reyouth Toner

Denna gel-toner innehåller sex typer av hyaluronsyra som återfuktar medan panthenol lugnar och stärker huden. Använd efter din rengöring och innan serum.
289 kr från Dr Ceuracle
Köp

Panthenol Ceutic

Panthenol Ceutic är ett lugnande balm som smidigt behandlar dina torra partier. Balmen är vattenfri vilket gör den extra kraftfull på partier som är känsliga eller irriterade, till exempel efter en kemisk behandling. Dessutom är den otroligt mjukgörande och reparerande. Innehåller 5 % Panthenol.
339 kr från Dermaceutic
Köp

*
Vill du se mer av The Glossary? Klicka här!