SHOPPA ARTIKEL

Tilltäppta porer? Här är varför du behöver addera Azelainsyra i din hudvårdsrutin

bildkälla
Artikeln innehåller annonslänkar via Apprl.
Klicka på SHOPPA ARTIKEL till vänster för att se produkterna.

Azelainsyra är inte bara svårt att uttala, utan fram tills ganska nyligen var syran även svår att få tag på utan recept. Det har gjort att den inte fått lika mycket uppmärksamhet som exempelvis AHA och BHA. Oförtjänt tycker jag, då det är en fantastisk ingrediens för oss med känslig hy som lätt får tilltäpptheter.

Några av er kanske hört talas om Finacea eller Skinoren som finns på recept? Båda innehåller just azelainsyra och det var när jag för tre år sedan fick låna en tub Finacea som jag blev intresserad av innehållet. Jag hade nämligen fått knottror i pannan som verkade vara omöjliga att bli av med. Men efter endast fyra (!) dagar med Finacea var dem ett minne blott och min panna var slätare än en nypistad skidbacke.

Därför är jag så glad för att det idag är lite lättare att få tag på denna mirakelingrediens då det sedan en tid tillbaka även finns i ”vanlig” hudvård, även om det inte är samma styrka som de receptbelagda läkemedlen.

Vad är azelainsyra?

Syran är exfolierande och jobbar i överhuden. Till skillnad från AHA och BHA-syran så peelar denna mycket mer försiktigt och passar därför bra på en känsligare hud. Syran är även antibakteriell och motverkar därför spridning av bakterierna som orsakar din akne eller rosacea. Har du problem med pigmentfläckar kan det vara värt att testa azelainsyra då den bromsar produktionen av melanin, utan att påverka den normala produktionen av pigment. Fläckarna kommer både att ljusna och minska i storlek.

Azelainsyra + BHA = sant

Tilltäpptheter utvecklas under hudytan vilket gör att den känns ojämn. Vi har tidigare pratat om hur viktigt det är att inte behandla fet hy och orenheter genom att torka ut huden (även om det var det alla sa att man skulle göra back in the days). Det huden gör då är att producera ännu mer talg och orenheterna kommer att bli fler. Azelainsyra är talgreglerande utan att torka ut och därmed en perfekt bekämpare mot dina tilltäpptheter. Vill du boosta effekten något kan du även addera BHA-syra i din rutin. Dessa två slår inte ut varandra utan trivs snarare riktigt bra ihop och jobbar ännu hårdare tillsammans!

Vem bör testa azelainsyra?

Syran har otroligt många fördelar så listan kan göras lång, men jag tycker framförallt att du ska prova den om du har besvär med:

– Mild akne eller rosacea
– Oljig och fet hy
– Pigmentfläckar, akneärr eller melasma
– Känslig hy och svårt att använda starkare syror

Produkter med azelainsyra:

Breakout Control

Högeffektivt, lättabsorberad gel som motverkar och förbygger aknerelaterade inflammationer i hårsäck och talgkörtel. Använd lokalt eller över större hudpartier efter behov. Azelainsyra hjälper till att kontrollera oljeproduktionen i huden för en förbättrad hudton och textur. Och det utan att torka ut huden. Den innehåller dessutom kolloidalt silver, känd för att hjälpa till att eliminera bakterier och kontrollera akne.
529 kr från Dermalogica
Köp

10% Azelaic booster

Denna multifunktionella gel-creme är speciellt utvecklad för att tackla envisa hudproblem - såsom hyperpigmenteringar, en ojämn hudtextur och acneärr. Huvudingrediensen azelainsyra är en multifuntionell ingrediens som verkar anti-inflammatoriskt, milt exfolierande, anti-bakteriellt och antioxidativt. Den lätta, oljefria formulan kan appliceras direkt på huden eller mixas med din creme eller ditt serum.
399 kr från Paula's Choice
Köp

Azelaic Acid Suspension 10%

Azelinsyra finns i flera sädesslag och produceras naturligt av jäst som normalt finns på huden. Den ljusar upp hudtonen samtidigt som den synligt förbättrar ojämnheter i huden och verkar uppklarnande på orenheter. Azelinsyra är en multi-funktionell ingrediens för alla hudtyper och fungerar även som en effektiv antioxidant. Formulan innehåller en mycket hög koncentration (10%) av ren Azelinsyra i en lätt creme-gel.
89 kr från The Ordinary
Köp

Vill du läsa mer om hur du blir av med tilltäppta porer? Här pratar vi mer om det med en riktigt beauty-expert! 

Många artiklar på FORNI använder sig av annonslänkar, där vi på FORNI får en liten ersättning per klick. Annonslänkar är inte sponsrat innehåll eller samarbeten. Allt vi redaktörer skriver i våra artiklar är 100% våra egna åsikter och speglas inte av de produkter vi delar med oss av. Om något innehåll är sponsrat eller ett samarbete, är det tydligt reklammärkt högst upp.