SHOPPA ARTIKEL

Så skapar du ett harmoniskt hem med feng shui

Bild: Pernille Teisbaek
Innehåller annonslänkar

Boken Mindful Home har prytt mitt vardagsrum i ett år nu. I ett år har jag inte slagit upp en enda sida. Men för ett par veckor sedan så bestämde jag mig för att öppna den för första gången och sen kunde jag bara inte sluta läsa. Att skapa ett hem som är balanserat och har bra energi genom feng shui känns både lite old school men också som en självklarhet, speciellt just nu! När man spenderar så mycket av sin vakna tid i sitt hem så måste det få vara en plats där man trivs till max.

Längst ner i artikeln finns åtta enkla tips på hur du enkelt skapar ett harmoniskt hem med hjälp av feng shui.

Vad är Feng Shui?

Feng shui är en gammal kinesisk filosofi som handlar om att skapa balans mellan det vi kan se och det vi inte ser (så som luft och gravitationslagen) för att få harmoni i vår omgivning. Allt som vi omger oss utav påverkar nämligen vår livskvalitet, så feng shui är helt enkelt ett sätt att leva i harmoni. Och inte minst i våra hem! Genom att väva in de fem elementen (trä, eld, jord, metall och vatten), olika färger och former samt våra sinnen när vi inreder våra hem så kan vi skapa mer av det vi vill ha i våra liv.

Mindful Home

Mindful Home - Fyll ditt hem och liv med ny energi är en aktiv guide som lyfter heminredning till en helt ny nivå, ger den inredningsintresserade nya kunskaper och mängder av verktyg att frigöra gamla energier, skapa sitt drömhem och se nya möjligheter komma in i livet.
209 kr från Adlibris
Köp

Ordning och reda inom feng shui

Att rensa och organisera anses vara grunden till ett balanserat hem. Håller ni med? Få saker gör mig så stressad som när saker och ting inte har sin plats, eller när jag inte lyckas hitta det jag behöver. Genom att hålla ordning i hemmet så skapar man ny energi och då också rum för nya möjligheter i livet. Genom att rensa kan vi dessutom frigöra gamla energier som vi inte behöver i vårt liv längre.

Om du vill komma igång med en ordentlig rensning hemma föreslår jag att du läser den här artikeln om städexperten Marie Kondo och hennes bästa tips.

Packing Cubes

Organista's Packing Cubes hjälper dig att organisera antingen resväskan eller garderoben på ett fashionabelt sätt. Detta set innehåller tre kuber i tre olika storlekar, för att förenkla och organisera ditt liv.
629 kr från Organista
Köp

Travel Bag Set

Detta set inkluderar alla travel bags i ett enda set. Allt du behöver i resväskan eller i garderoben för optimal ordning och reda!
1099 kr från Organista
Köp

De fem elementen

Inom feng shui utgår man från fem element: trä, eld, jord, metall och vatten. Genom att inreda hemmet med en kombination av dessa och utifrån vad vi behöver anses dem påverka vårt välbefinnande.

Trä

Skapar öppenhet, tålamod, handligskraft, expansion och tillväxt. Förutom möbler och golv i trä så hör även bomull och linne till denna kategori, samt tavlor och konst som föreställer växter.

Eld

Skapar kreativitet, dynamik, entusiasm, ledarskap och självförtroende. Sådant som hör till denna kategori är lampor, ljus, fjädrar, ull, djurmönster och trekantiga former.

Jord

Skapar struktur, mognad, hänsyn, struktur, stabilitet och uppriktighet. Keramik, sand, jord, grus, tegel, kakel och konst som föreställer landskap skapar med jord i ditt hem.

Metall

Skapar koncentration och beslutsamhet. Till denna kategori hör givetvis metaller men också stenar och oslipade kristaller. Även konst som föreställer cirklar och ovaler.

Vatten

Skapar mystik, självkänsla, kontakt med universum, tystnad, insikter och andlighet. Skapa mer vatten i hemmet genom speglar och ytor som reflekterar, glas, slipade kristaller, snäckor, fontäner och vattenengagemang, samt konst som avbildar vatten.

feng shui

Bambulampa / Kudde i linne / Konst / Ljuslykta i keamik /Glasvas / Kruka / Ullpläd / Vas i snäckskal / Spegel / Kronljus

Färger

Färger väcker känslor som påverkar oss på olika sätt. Vad behöver du mer utav i ditt liv? Nedan ser du hur färger kan påverka vårt tillstånd.

 • Röd: Kärlek, passion, framgång, aktivitet och ilska.
 • Rosa: Kärlek, läkning, lugn, tröst och moderlighet.
 • Blå: Stillhet, stabilitet, sanning och moral.
 • Lila: Lugn, andlighet, värdighet, självbehärskning och välstånd.
 • Gul: Glädje, organisation, frihet, kreativitet, disciplin och harmoni.
 • Orange: Motivation, utveckling, entusiasm och samvaro.
 • Grön: Utveckling, tillväxt, förnyelse, rening och avund.
 • Vit: Renhet och oskuld.
 • Svart: Magi, stillhet, tystnad och sensualitet.
 • Grå: Kompromiss, respekt, oberoende, självbehärskning och självkritik.
 • Brun: Ursprung, stabilitet och trygghet.

Doft

På samma sätt som vi mår bra att befinna oss i en visuellt vacker miljö så spelar doften stor roll för vårt välbefinnande. Luktsinnet är faktiskt det starkaste av alla våra sinnen! Tänk själv på hur en doft från barndomen kan väcka enorma känslor i en, på samma sätt som doften av ett nystädat hem får en att känna ett inre lugn.

Friska växter gör att vi får tillgång till naturen, och de hjälper till att rena luften i vårt hem samtidigt som de ger en frisk doft. Färska örter, lavendel, rosor eller gardenia är växter som en behaglig doft medan gullranka, ampelilja, fredskalla och murgröna är exempel på växter som är exemplariska på att rena luften i våra hem.

feng shui

Diffuser / Essentiell olja / Doftpinnar / Doftljus

8 enkla tips för att få feng shui i ditt hem

1. Hallen representerar den plats där energin kommer in i ditt hem, så få den att kännas välkomnande och städad.
2. Stäng alltid locket på toaletten, bra energi försvinner nämligen ut genom avloppet.
3. Ha som vana att bädda sängen och rensa bort onödiga saker varje dag.
4. Sköt om dina växter så att de är friska och renar luften inne.
5. Det finns några saker som höjer energin inomhus, dessa är speglar, kristaller, belysning, bordsfontäner och växter.
6. Omge dig bara av saker som du älskar – resten är det dags att rensa bort.
7. Få in ljus i hemmet och vädra ofta.
8. En av de viktigaste principerna inom feng shui är att ställa större möbler i kraftposition. Det innebär att de står emot en vägg och med uppsikt mot fönster och dörrar.

*

Behöver du tips på inredningsklassiker? Spana in den här artikeln!