Så styr du en lyckad vitvinsprovning hemma!

Allt du behöver för en vitvinsprovning hemma 

  • Vinglas (lika många glas per person som antal viner)
  • Vattenglas
  • Ev. spottkoppar
  • Papper & penna
  • Ha gärna lite bröd att neutralisera med mellan provningsvarven!

En vit duk är ett plus, annars funkar det fint att använda vita papper som underlägg

Druvor att prova:

  • Chardonnay x 2 (Med och utan den smöriga karaktären)
  • Sauvignon Blanc x 2 (Kan jämföras från Frankrike och Nya Zeeland)
  • Riesling
  • Albarino/Alvarinho
  • Chenin Blanc
  • Gruner Veltliner

Välj gärna viner i samma prisklass och helst endruvsvin (alternativt välj den med lägst mängd andra druvor i)

Hur går en provning till?

Man brukar dela in provningen i tre delar och gå igenom dem i turordningen: utseende, doft och smak. Vid varje punkt får man gärna anteckna ner sina tankar och vad man kommer fram till med sina sinnen. Bestäm inför vitvinsprovningen om ni ska diskutera tillsammans från start eller om ni ska anteckna ner egna tankar först. Och ta beslut om provningen ska vara ”öppen” eller ”blint”, dvs att ni inte vet vilket glas som är vilket vin och ska försöka gissar er till vilken druva det är i respektive glas.

Utseende

Här tittar ni på dryckens ja, utseende och gör en liten reflektion över vad ni ser. Det finns betydligt fler nyanser av gult än man kan tänka sig, vissa skiftar åt det gröna hållet medan andra drar åt brunt. Vilken färg har glaset framför dig och hur djup är färgintensiteten?

Ibland kan färgen ge ledtrådar till vinets ålder och framställningsmetoder. Om den gula färgen går mot grönt är vinet generellt yngre, medan om färgen drar mot brunt innebär det ofta att vinet är äldre eller medvetet oxiderat.

Doft

Snurra lätt på glaset för att få upp vinet längs med vinkupans sidor, vilket hjälper dig att känna doften. Försök att dela in dofter i olika kategorier så kan det bli lättare att hitta. Våga tänka utanför boxen och ta hjälp av personliga referenser, såsom din hemgjorda lemoncurd till exempel. Det blir lättare att arkivera vinet i minnesbanken då!

Aromkategorier för vitt vin: citrusfrukter, tropisk frukt, stenfrukt (ex. äpple, aprikos, persika), blommor & gröna toner (fläder, kaprifol, kamomill, svartvinbärsblad, tomatblad, sparris) ekfat & ålder (ex. vanilj, toast, kokos, petroleum, svamp, honung, nötliknande).

Smak

Det viktigaste att tänka på under är att vinet ska sköljas runt i hela munnen, eftersom att olika grundsmaker uppfattas olika mycket på olika ställen i munnen. Fundera och diskutera kring hur mycket eller lite varje vin har av syra, fyllighet och smak. Kanske känns något mer alkoholstarkt än ett annat, eller upplevs aningen sött? Och även här anger ni aromer som ni hittar i varje glas! Hittar du fler eller färre aromer på smaken?

Syran uppfattas längs med tungans sidor (bildas mycket saliv i munnen är det också ett tecken på hög syra). Sötman kan vara lurig att känna ibland och då är ett knep att endast sticka ner tungspetsen i glaset. Vinets fyllighet kan jämföras med vatten och mjölk, för visst känns mjölken fylligare i munnen?

Sammanfattningsvis

Hur skiljer sig vinerna åt? Vilken eller vilka druvor har högst syra? Vilket vin var fruktigast? Hittade ni gemensamma aromer? Vilket var mest doft- och smakintensivt? Känns något lättare eller fylligare?

Tips! Låt provningen övergå till en middag

När ni nu har lärt känna vinerna och druvorna, addera en god middag. Maten kommer absolut att förändra vinernas uttryck, vilket kan vara roligt att uppleva. Jag kan rekommendera en plockmiddag med olika komponenter eller en somrig sallad. Är ni nyfikna på att lära er mer om hur maten påverkar vinet, läs vidare här!

Är inte vitvinsprovning för dig? Använd någon av mina andra provningsguider med rosé, rött vin eller öl!

*

Vill du läsa mer från Nick, FORNIs sommelier? Klicka här!