5 sätt att finansiera din dröm

Bild: Marty Orton

Privatekonomi är ett ämne som vi tycker är väldigt kul, och det är många som vill få rätt på den just för att nå en dröm. Därför vill vi dela med oss av olika tips på hur du kan finansiera din dröm och framtid!

1. Handla Second Hand

Det finns verkligen bra utbud för Second Hand idag, och det kan till och med kännas lyxigt. I Stockholm finns till exempel Arkivet som säljer begagnade kläder med hög kvalité. Om du istället vill köpa online finns apparna Schpock, Used By och Tise. Vill du unna dig något? Vi rekommenderar Affordable Luxury och Vestiaire Collective, båda sidorna visar också tydligt vilket skick produkten är i.

2. Hitta sidoinkomster

Ibland kan det vara mer effektivt att hitta en inkomst vid sidan av än att spara till sin dröm. Ett sätt att göra det kan vara att hyra ut din lägenhet via AirBnb – eller kanske ha en inneboende ett tag för att få ner kostnaderna. Boendekostnad är ofta den största man har och kan därför göra en stor skillnad genom att optimera och minska den.

Ett annat tips är att gå ut med hundar via appen Rover, eller passa barn om det är det du älskar. Ta vara på dina hobbys och talanger! Är du bra på design? Frilansa som digital designer, eller så kanske du är en fena på sociala medier och kan hjälpa ett företag med deras strategi!

3. Köp likvärdiga saker i butiker till bättre priser

Höga priser behöver inte nödvändigtvis betyda bättre kvalité på det du köper – det gäller både mat och produkter. Ett tips är att ha som mål att en gång i veckan handla på en matbutik med lägre priser, det är så lätt att hamna i fällan och handla från den butik som ligger närmast. Definiera vilka produkter du behöver och kan ta lite extra tid för att hitta ett billigare alternativ. Ska du handla online? Pricerunner och Blocket är bra alternativ för att pressa priserna!

4. Planera dina klädköp och definiera din stil

Det är lätt att man köper på sig plagg man egentligen inte använder mer än en gång, det är en dyr och onödig vana. Vi själva gillar kläder i klassisk stil och mycket enfärgade plagg, vi kan bära plaggen längre utan att tröttna. Ta en kväll på Pinterest eller Instagram och försök lista ner vilka plagg du gillar och trivs i för att hitta din egen stil. Och för att undvika att spontanshoppa något du inte behöver, sätt som regel att tänka på det i minst 24 timmar innan du köper!

5. Gör roliga saker på helger och semestrar som kostar mindre

Det finns så mycket roligt man kan hitta på! Här är några tips:

  • Gå på gratis event, Lululemon anordnar till exempel gratis yoga i deras butiker!
  • Gå ut i skogen och plocka svamp eller bär
  • Ha en picknick, här finns en artikel med massa härliga recept
  •  Låna massor av böcker på biblioteket (men glöm inte att lämna tillbaka!)
  • Åk på en cykelsemester, här är en massa vackra platser i Sverige att besöka
  • Gör en gratis onlinekurs om ett ämne som intresserar dig, till exempel på Google Digitalakademin
  • Ta lokaltrafiken ut någonstans du inte varit tidigare, i Stockholm kan du till exempel åka ut till Fjäderholmarna. Eller varför inte ta bussen till Bokskogen utanför Malmö?

 

Sätt upp mål, fortsätt spara och ha kul på vägen – du klarar det här! Vill du ha fler tips? Här berättar Avanza-experten om sina bästa spartips.

 

[su_divider top=”no” divider_color=”#cccccc” link_color=”#a12e2e” size=”1″]

 

Den här artikeln publicerades ursprungligen på Business & Dreams blogg som du hittar här! Följ dem på Instagram här.