7 saker du kan göra för att lindra söndagsångesten

Bildkälla: Lauren Conrad

Söndagar kan vara veckans bästa och sämsta dag. Personligen älskar jag söndagar. Man kan kliva upp när man vill, äta frukost länge och sedan finns det inga krav på att man måste göra något på kvällen eftersom alla ändå ska upp till jobbet dagen efter. Men jag har också varit där och känt klumpen i brösten av att det imorgon är måndag och jobb som gäller. Här kommer därför sju tips på ändringar du kan göra för att inte känna söndagsångest!

1. Spara inte din to do list till fredagen

Det är lätt hänt att man rusar från jobbet på fredag eftermiddag för att slå sig ner för en after work med vännerna som sedan håller på alldeles för länge. Sen vaknar man upp lite lätt bakfull på lördag morgon och måste göra sig i ordning för lördagens aktiviter. Det blir en fullspäckad dag och man lägger sig sent, för att sedan vakna upp på söndag morgon med ett stökigt hem, en full tvättkorg och en tom kyl. Hela söndagen går åt att rensa upp från hela veckans bravader och innan man vet ordet om det är det läggdags. Vart tog helgen vägen?

Att ha klart alla måsten hemma innan helgen börjar kommer göra att helgen känns längre och du får en hel söndag till att hitta på något riktigt kul istället! (se punkt 3) Hela idén med detta är att behandla dessa två dagar som om det vore två dagars semester och släppa alla sysslor och måsten. För helt ärligt, skulle du verkligen städa, tvätta och storhandla på din weekend-resa?

2. Se till att ha klart din jobb-to-do list redan på fredag och gör en ny för måndag

Att skjuta upp saker till veckan därpå kommer bara att spä på din söndagsångest. Lämna jobbet med en känsla av att du hunnit med så mycket du kunnat. Hann du inte med allt så gör det inget, men lägg då istället 15 minuter på att skriva en ny lista för måndag. På så sätt kan du på söndagen gå till sängs och känna att du har läget under kontroll inför morgondagen.

3. Planera något kul för dig själv

Försök bota din ångest med att hitta på någonting kul istället för att gå runt och grubbla över morgondagens bekymmer. Bestäm en rolig utflykt med din partner eller vän. Det behöver inte hålla på dagen, men ibland behöver man bara känna att man har gjort någonting. 

4. Detox från sociala medier

Ibland kan det kännas jobbigt att hänga på sociala medier och se hur kul andra har haft det under helgen. Känslan av att ha ”slösat bort” en helg kan bidra till söndagsångesten helt i onödan. För vad spelar det egentligen för roll om du legat på soffan hela dagarna? Det kanske var precis vad du behövde! Ta därför en paus från alla andras liv och fokusera på ditt eget istället. Läs mer om hur du blir av med FOMO här!

I detta ingår även att spana in mejlinkorgen. Om du inte har en tjänst som kräver att du kollar mejlen på helgen, gör inte det då! Det känns väldigt onödigt att läsa ett mejl om ett problem på jobbet under lördagen som du ändå inte kommer att kunna ta tag i förrän måndag morgon. Den typen av stress vill vi undvika under våra två lediga dagar på veckan!

5. Sätt upp ett mål

Om hela helgen går utan att du känner att du fått ut någonting av helgen är det lätt att ångesten kommer krypande under söndagseftermiddagen. Bestäm därför lösa mål för helgen genom att ställa dig själv frågan ”vad vill jag få ut av helgen?”. Det behöver inte vara något storslaget, utan målet i sig kan vara att du ska fokusera på att ta det lugnt och vakna utvilad på måndagen. Men det kan också vara att du vill få till en middag och helkväll med dina närmsta vänner. Om du känner att du kan bocka av helgens mål på söndagskvällen minskar risken för en eventuell söndagsångest!

6. Behandla måndagen som den bästa dagen på veckan

Få måndagen till en dag att se fram emot istället. Tillåt dig själv att sträck-kolla favoritserien på Netflix och beställ hämtmat efter jobbet. Varför ska vi alltid vara så duktiga på att lyxa till det på fredagar när det kanske är på måndagar vi behöver det som mest? Återigen så behöver det inte vara världens grej, men gör det till din härliga måndagsrutin.

7. Sluta tänk på det

Jag vet att det här är enklare att säga än att faktiskt utföra, men försök. Söndagen är halva din lediga helg, så slösa inte den på att oroa dig för kommande vecka. Lev lite mer i nuet helt enkelt!