Amandas vykort: Småland och Skåne

Förra sommaren stannade jag lite motvilligt i Sverige, men det visade sig bli en fantastisk semester. Så vi bestämde oss tidigt för att hålla oss hemma även den här sommaren. Med en ganska nykläckt bebis har inte Sydeuropa helt enkelt inte känts lika lockande som förr, och kanske lärde jag mig att uppskatta Sommarsverige efter förra årets utforskande av dess pärlor.

Däremot har jag en evighetslång kärleksrelation med långa, vita sandstränder och klarblått vatten. Vad passar då bättre än Skåne!? En annan kärleksrelation har jag med Småland – jag vill ju ändå flytta dit inom några år.

Som föräldraledig och med en partner som varit permitterad (och prickat in en lång semester- och pappaledighet kombinerat) så har vi haft lyxen att kunna vara spontana i semesterplanerna och styra dem lite som vi vill. Och dessutom bortskämda med att kunna ta med en snäll bebis på våra äventyr! Så förutom Smålandstrakterna har vi hunnit besöka både Vadstena och Väderstad – otroligt mysiga små städer. Och i Skåne hann vi också med Åhus och Ängelholm som jag gärna besöker igen. Sverige har verkligen så mycket att erbjuda!

Småland

Med utgångspunkt i Tranås och sjön Sommen finns många vackra platser att besöka. Gränna och Jönköping finns ett stenkast bort, men också en hel övärld i Sommen att utforska. Vi har haft tillgång till både båt, kanot och kajak som vi utnyttjat på dag-och kvällstid. För vad gör väl en sommarkväll komplett om inte att ge sig ut på stilla vatten i solnedgången?

Äppledalen

Den här fantastiska platsen kallas för Jönköpings Toscana. Jag skrattade åt det i bilen på vägen dit, den liknelsen kändes ju rätt orimlig. Men när vi närmade oss sa min syster ”det är ju faktiskt Italien känsla!” – och hon hade rätt. Att åka längs med ett klarblått Vättern en vacker sommardag för att sedan svänga in mot kilometerlånga äppelodlingar i en bergig miljö gav verkligen Italien känsla. Äppledalen är otroligt vackert! Ett besök på Rudenstams Gårdsbutik och Café när du är här är ett måste. Här kan du handla deras egna äppeldrycker ihop med ett stort utbud av allt från inredning till andra livsmedel – men främst tar du dig hit för att avnjuta dagens lunch.

Norraby Krog

Åk med båt eller bil till Tranås Golfklubb och ät lunch på Norraby Krog om du är i trakterna runt Sommen. Martin som driver Norraby har haft stället i flera säsonger och tidigare arbetat på både kvarterskrogar och stjärnkrogar – med andra ord så är maten här i toppklass. Jag lovar, du blir aldrig besviken. Här blickar du ut över den otroligt fina golfbanan belägen precis vid vattnet. Kanske tar du en runda på banan medan du är på plats?

Spana in mitt vykort från förra året för fler tips i Småland.

Skåne

Höganäs – La Maison Francaise

Om du är i Höganäs och är sugen på franska smaker så måste du besöka La Maison Francaise. För att komma hit kör du längs öppna fält tills du kommer fram till en vacker gård. Här beställer du antingen lunch eller bakverk (allt är franskt – till och med kockarna i köket!) eller så handlar du något livsmedel som du tar med hem. I våra vänners fall blev det sniglar – i vårt fall tvål från Marseille.

Louise har också varit i Höganäs på sin semester. Här kan du läsa hennes vykort!

Båstad

Det är tredje gången gillt som jag och min sambo besöker Båstad tillsammans, men han har varit där varje sommar sedan han var liten. Det är någonting med viben i Båstad tycker jag – långa vita stränder, semesterglada människor, tennis och så är ju staden vacker som få. Här äter du lunch eller tar ett glas precis vid tennisbanorna på Sands Bakficka. Eller så strosar du i hamnen och beställer Bjäreglass.Eller varför inte hänga på stranden dagarna i ända? Båstad bjuder på något för alla.

En av Västkustens fantastiska stränder

Michaela har också hängt i Båstad på semestern. Läs hennes vykort här!

Flickorna Lundgren på Skäret

I Arild, ett stenkast från Ängelholm och Höganäs, ligger Flickorna Lundgren på Skäret. Det här stället är omåttligt populärt och kön ringlar lång genom trädgården – och fylls faktiskt hela tiden på av nyfikna människor från hela norden. I kakboden beställer du fika eller lunch som serveras i den lummiga trädgården, där du blickar ut över en fårhage och ett klarblått hav. Svensk sommaridyll? Svar JA.

Mölle

Mölle har en utomlandsvibe över sig med havet som omringar hela staden. Och för att vara i Skåne så är Mölle faktiskt väldigt bergigt! Här kan du till exempel ta dig upp till Kullens Fyr som bjuder på en utsikt som tar andan ur en. Hamnen med fik och restauranger på rad har lika fin utsikt mot horisonten – och Danmark. En pärla som inte hade så mycket turism än, men jag kommer definitivt åka hit igen så fort vi tar oss till Skåne nästa gång.

*

Detta är mina bästa Sverige-pärlor! Vilka är dina favoriter?