Hur shoppar man smart?

Bild: @salemindrias

Läste ni artikeln jag skev för cirka en månad sedan om hållbart mode? Om inte, tycker jag att ni ska kika in den artikeln först och sedan gå tillbaka till denna. Jag anser nämligen att 2023 borde vi alla anstränga oss för att shoppa mer smart och hållbart. De två begreppen går hand i hand, men jag skulle ändå åtskilja dom genom att säga att när man pratar om att shoppa smart handlar det ofta om stil i kombination till hållbarhet – och hållbart mode tror jag ni förstår vad det handlar om.

Så, hur shoppar man smart? 

Att shoppa smart är ett relativt nytt begrepp som innefattar en 360 graders syn på just ditt shoppande. Där räknar man bland annat in hur ekonomisk man är, hur stilsäker man är och hur hållbart man handlar. Det kanske låter som mycket att tänka på. Faktum är att om man väl har börjat fundera på en av sakerna så kommer de andra ofta på med på köpet.

Hur ekonomiskt handlar du?

Låt oss ta tjuren vid hornen och säga det högt, vi lever just nu i en lågkonjuktur och det innebär att de flesta av oss faktiskt behöver tänka till när det gäller sina shoppingvanor. De flesta förknippar att tänka på priset när man handlar som något tråkigt. Men så behöver det faktiskt inte alls vara. Jag skulle säga att det snarare handlar om att planera bättre. Om du vet vad du vill eller behöver köpa i förväg så kan du helt enkelt vänta på det bästa priset istället för att klicka hem något impulsivt. Då kan du antingen se till att du köper det du vill ha när det hamnar på rea, alternativt hålla ögonen öppna på Tradera eller liknande sajt.

 

[su_note note_color=”#ffffff” text_color=”#210000″]

Checklista för din ekonomiska shopping:

  • Ta tillvara på rean
  • Shoppa second hand
  • Planera inköp i god tid

[/su_note]

Hur stilsäkert handlar du?

Nummer två på vår lista över önskvärt inhandlings-beteende ligger stilsäkerheten på din shopping. Det kanske inte är jätte förvånande att denna punkten går hand i hand med hur du shoppar ekonomiskt. De båda tar nämligen fäste i att planera dina inköp. Om du åsidosätter lite tid en söndagskväll för att planera både din stil och dina inköp så kommer du både kunna att handla mycket mer stilsäkert och ekonomiskt. Om du vill veta exakt hur du planerar din stil så kan du läsa den här artikeln!

Bilder: @carolineblomst, @uchenna

Hur hållbart handlar du?

Sist men absolut inte minst, för att kunna anse sig vara en smart shopper måste vi ha in lite hållbarhetstänkande. Även här skulle jag säga att en grundprincip är att planera. Slopa allt vad spontanshopping heter och fokusera på genomtänkta köp. Glöm inte heller att tänka på att det finns så mycket bra second hand butiker nu, och att byta kläder med kompisar är även det både ekonomiskt och miljömässigt bättre än att shoppa nytt. Om du vill fördjupa dina kunskaper om hur du shoppas smartare i form utav hållbarhet så tycker jag att du ska kika in nedan artiklar:

 

Guide till att handla vintage och second hand / Hållbart mode: hur du gör slut med fast fashion / Långsiktiga modetrender